Obavijesti

News

Komentari 308

Sutra štrajka Grad Zagreb, a nadoknađivat će se subotom?

Sutra štrajka Grad Zagreb, a nadoknađivat će se subotom?
1

Dok nastavnici štrajkaju cirkularno, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kaže da će biti nadoknada. Uskoro bi se školama u štrajku mogli pridružiti i fakulteti

VIDEO

Škole u Zagrebu objavile su kako će sutra štrajkati. Službene informacije bit će poznate nakon presice sindikata u podne.

Prema ovogodišnjem planu, škole moraju imati 175 nastavnih dana. Naša škola imala je godišnjim planom definirano 176 sati. Da je štrajk bio samo u četvrtak, ne bismo trebali ništa odrađivati. No ovako ćemo morati odraditi i 14. listopada, kao i svaki sljedeći dan štrajka.

Rekla nam je to u ponedjeljak Vlatka Koletić, ravnateljica ivanićgradske OŠ “Stjepan Basariček”. I djelatnici njezine škole u ponedjeljak su štrajkali, a prijepodne je u školi bio tek jedan učenik. Zbrinuli su ga i dobio je topli obrok.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:52

- Roditelji imaju razumijevanja i nisu slali djecu u školu. Na kraju štrajka vidjet ćemo hoće li ovi dani provedeni u štrajku biti plaćeni ili ne - rekla je ravnateljica Koletić. Stopostotni štrajkaški odaziv u ponedjeljak je zabilježila OŠ “Eugen Kumičić” u Slatini. Nijedno dijete nije došlo u školu, a roditelji podupiru prosvjede. Po riječima ravnateljice Božice Majhen, ekipirani su, ali i potpuno na usluzi djeci ako ih roditelji ipak odluče dovesti u školu.

- Bit će zbrinuti i neće biti gladni, skuhat će im se obrok. Po završetku štrajka znat ćemo hoće li dani provedeni u štrajku biti plaćeni ili ne.

A što se odrađivanja tiče, na ravnateljima i učenicima bit će riješiti odrađivanje dana kad se zbog štrajka nije odvijala nastava. Ako štrajk ostane na samo dva dana, možda nećemo ni morati nadoknađivati. A ako ćemo i morati, vidjet ćemo koji je model najprihvatljiviji - rekla nam je ravnateljica Majhen iz škole koju pohađaju 563 učenika. U ponedjeljak se štrajkalo u pet kontinentalnih županija, a u utorak se štrajk nastavlja u Osječko-baranjskoj, Istarskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Sindikati su u ponedjeljak poručili da od svojeg zahtjeva za povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto neće odustati i da će štrajk trajati sve dok Vlada ne pristane na njihove zahtjeve.

U OŠ “Augusta Cesarca” u Krapini u ponedjeljak je u učionicama sjedilo 40-ak učenika. Ravnateljica škole Matilda Juričev Žigman istaknula je da problema nema kao što je to bilo prvog dana štrajka.

- Tek po završetku štrajka znat će se hoće li ti dani biti plaćeni ili ne. Odrađivanje, tj. nadoknada nastave past će na leđa svakom ravnatelju. Obje su opcije otvorene - i nadoknada subotama i smanjenje praznika. No još čekamo da vidimo do kada će štrajk uopće trajati - rekla je ravnateljica Juričev Žigman.

Kako u ovom štrajku profesora otkriti pravu školu za život?
Kako u ovom štrajku profesora  otkriti pravu školu za život?

Iako je prije nekoliko dana procurio raspored održavanja štrajka po županijama, sindikalci su ga promijenili i ne žele ga otkrivati. Ostaju pri tome da će svakog dana u 12 sati objavljivati koje županije štrajkaju idući dan.

- To je naša mala sindikalna tajna, zanimljivost, jer kad se unaprijed sve zna, onda i druga strana unaprijed sve zna te počne s pripremama i opstrukcijama. Ovako je vremena za opstrukciju vrlo malo. Mislim da sad sve dobro funkcionira i da nas roditelji podržavaju - istaknuo je Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem danas nam je potvrdila kako će sutra štrajkati sve škole u Gradu Zagrebu. 

Sindikalist Mihalinec osvrnuo se i na Vladu koja tvrdi da koeficijente ne može mijenjati te demantirao tu tvrdnju. Kako je istaknuo, Uredba o koeficijentima od 2001. do 2012. mijenjala se čak 17 puta.

- SDP-ova garnitura je 2013. donijela novu Uredbu koja je dosad imala već i 35 izmjena. Znači, i tijekom ove Vlade - istaknuo je podsjetivši kako su se koeficijenti kroz godine mijenjali u javnim službama. O štrajku se očitovala i resorna ministrica Blaženka Divjak. Kaže da je teško reći koliko dugo sustav može funkcionirati u situaciji cirkularnog štrajka.

- Posljedično se gubi manje sati, ali ni to ne može trajati beskonačno. Kurikulum je zadan, ionako se gradivo i ishodi učenja moraju postići, sigurno će biti nadoknade i treba raditi na tome da ova izvanredna situacija završi - rekla je Divjak.

Nakon što je HNS zaprijetio izlaskom iz koalicije, pritisak na Vladu dolazi i od drugih partnera. Milan Bandić je u ponedjeljak premijeru Plenkoviću poručio - ili će se povećati plaće učiteljima i nastavnicima za šest posto ili više neće biti ove Vlade.

- Poručujem i Vladi i državniku Plenkoviću da podvuče crtu danas, a ne sutra, i da urazumi ministricu te da prenamjenom od tih milijardu kuna informatičke opreme, koju je raspisala, 400 milijuna preraspodjeli te riješi ovu agoniju i ovaj putujući cirkus - rekao je Bandić.

Sindikati objavili: Štrajk će se sutra nastaviti u tri županije...
Sindikati objavili: Štrajk će se sutra nastaviti u tri županije...

Vlada zasad ne pristaje na zahtjeve sindikata. Nude im svega dva posto povećanja plaće od listopada i dva posto od lipnja iduće godine.

- Kad gledate ovo što smo mi ponudili, to je razina od 320 milijuna kuna. Od 480, koliko oni traže, mi nudimo 320 milijuna kuna. Tako smo pokazali spremnost na dogovor, na akceptiranje volje učitelja da oni opravdaju tu veću kompleksnost rada koja je prouzročena, akceptirali smo status tako da smo pokazali volju da želimo povećati plaće - izjavio je ministar rada i mirovinskog osiguranja Josip Aladrović.

Proračun ne može nahraniti apetite     

Ako Vlada ne prihvati zahtjeve sindikata osnovnih i srednjih škola, štrajku će se priključiti i fakulteti.

Najavio je to u ponedjeljak Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Ovaj sindikat traži rast od 6,11 posto za nenastavno osoblje i 3,5 posto za nastavno osoblje. Ribić naglašava da se Vlada sama obvezala na rast plaća.

Pupovac oštro: Ako Vlada zbog štrajka treba pasti, neka padne
Pupovac oštro: Ako Vlada zbog štrajka treba pasti, neka padne

- Mi ne tražimo nešto što bi vratilo Hrvatsku u politiku zaduživanja, to je laž, nego u okviru onoga što je ova Vlada sama predložila Saboru i što je usvojeno. Vlada je predvidjela deficit od 0,9 posto BDP-a, to iznosi tri milijarde i 600 milijuna kuna, a ostvarila je suficit od milijardu i 100 milijuna kuna. Dakle, prostor koji je sama Vlada predvidjela iznosi četiri milijarde i 700 milijuna kuna, dovoljno za dvoznamenkasti rast plaća za cijeli javni sektor - poručio je.

Ekonomski stručnjak Damir Novotny kaže kako se ne možemo oduprijeti argumentima da bi plaće profesora i nastavnika trebalo podići. To je, naglašava, nedvojbeno. Ipak, plaće ovih javnih službi, kao i mnogih drugih dijelova u javnom sektoru, moraju se povezati s produktivnošću rada tih službi, dodao je. Prokomentirao je i upozorenje kako će se štrajku priključiti i fakulteti.

Novi problemi za Vladu: Nakon škola u štrajk će ići i fakulteti
Novi problemi za Vladu: Nakon škola u štrajk će ići i fakulteti

- To je očekivana reakcija sindikata i zaposlenika u visokom obrazovanju. Njihove zahtjeve ćemo tek vidjeti, ali možemo očekivati i druge dijelove javnog sektora koji će se pridružiti. U tom slučaju, to bi mogla biti velika spirala koju državni proračun neće baš tako lako podnijeti - oštar je Novotny. Smatra da bi Vlada trebala provesti temeljitu reformu u obrazovnom sustavu kako bi se definirale stvarne potrebe, a ne da se, kako kaže, stalno barata s činjenicom da su plaće u školama i na fakultetima nejednake.

- Razne skupine iz javnog sektora očekuju dio tog kolača. To je borba velikog broja potencijalnih korisnika državnog proračuna oko jednog kolača koji se ne povećava u skladu s povećanjem ambicija i apetita - zaključuje.

U srijedu štrajkaju škole u Zagrebu 

Prosvjetni sindikati izvijestili su u utorak na konferenciji za novinare da se štrajk u osnovnim i srednjim školama u srijedu nastavlja samo u Zagrebu.

"On je toliko velik i imamo toliko puno podružnica i škola i obuhvatit će puno više zaposlenih i članova sindikata nego to obuhvaćuju različite kombinacije različitih županija. Ravnatelji su već dobili službene obavijesti, sindikalni povjerenici već su izvijestili svoje škole i objavili na svojim društvenim mrežama", rekao je predsjednik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjih školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Mihalinec je najavio da će u četvrtak sindikati održati konferenciju za novinare na Trgu sv. Marka u 9,20 sati jer je to, kaže, vrijeme i prilika kada će članovi Vlade prelaziti iz zgrade Vlade do Sabora gdje trebaju dati izvješće o stanju nacije.

Izvijestio je kako je današnji odaziv štrajku u srednjim školama u Osječko-baranjskoj, Šibensko-kninskoj i Istarskoj županiji prema privremenim rezultatima zbog smjenskog rada - 87,3 posto. 

Dajana Krnek iz Sindikata hrvatskih učitelja kaže da je odaziv štrajku u osnovnoškolskim ustanovama u tim županijama do 11 sati ukupno oko 83,69 posto.

"Ti podaci pokazuju da štrajk, koji je danas u četvrtom danu, tamo gdje se odvija ne jenjava, ima jednaku snagu i šalje jednaku poruku", ocijenio je Mihalinec.

Sindikati više neće tražiti sastanak, očekuju da ih Vlada pozove

Sindikati su poručili Vladi da više neće tražiti sastanak, već očekuju da ih Vlada pozove kako bi došli do kvalitetnog rješenja.

Mihalinec je odbacio tvrdnje da nema novaca za povećanje plaća u obrazovnom sustavu. Osvrnuo se na izvješće o izvršenju proračuna za 2018. i prvih šest mjeseci 2019., koje pokazuje da je država u prvih šest mjeseci bila 1,1 milijardu kuna u suficitu, a taj se trend zbog dobre turističke sezone očekuje i do kraja godine.

"To nama znači da novaca u proračunu ima dovoljno da Vlada ispuni naše zahtjeve, kao i zahtjeve još mnogih koji ih namjeravaju postaviti. Ovdje se radi o velikom novcu za kojeg znamo da ga ima. Ako ministar financija Zdravko Marić kaže da ih nema, to znači da ih je već nekome obećao, a da to nitko u Hrvatskoj ne zna", kazao je Mihalinec.

Stoga sindikati očekuju da "ministar počne pričati kome će dati novac i kome su ga obećali pa zato zaposlenima u obrazovnom sustavu ne mogu ispuniti njihove megalomanske, čudovišne zahtjeve koji su toliko snažni da će srušiti državni proračun i spustiti rejting".

Mihalinec je također poručio Vladi, ako će im pokušati osporiti štrajk sudskim putem, u tom slučaju Hrvatska ima veliki problem.

Naglasio je da s petkom ne završava štrajk nego tek prvi ciklus njihova plana, a u ponedjeljak kreće novi ciklus prema novom rasporedu, o čemu će odlučiti štrajkaški odbor. Ne otkrivajući detalje o novom ciklusu, istaknuo je samo da su sve opcije otvorene.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 308
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa