Obavijesti

News

Komentari 95

Mirenje Vlade i sindikata nije uspjelo, štrajk kreće u srijedu

Mirenje Vlade i sindikata nije uspjelo, štrajk kreće u srijedu
5

Nakon nešto više od dva i pol sata pregovora, mirenje između Sindikata liječnika i medicinskih sestara i Vlade nije uspjelo te je izvjesno da će štrajka 18. rujna biti

VIDEO

Nakon nešto više od dva i pol sata pregovora, mirenje između Sindikata liječnika i medicinskih sestara i Vlade nije uspjelo te je izvjesno da će štrajka 18. rujna ipak biti.

Ministar Rajko Ostojić je već prije izjavio da je sustav, ako dođe do štrajka, spreman te da su svi ravnatelji bolnica te voditelji odjela obaviješteni i dane su im upute. 

Mirenje nije uspjelo iako je u Banske dvore stigao i sam ministar kako bi, kako je rekao, iskazao poštovanje prema sindikatima liječnika i medicinskih sestara.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata, Ivica Babić rekao je kako su stvoreni svi uvjeti da u srijedu u 7 ujutro počne štrajk liječnika, medicinskih sestara i tehničara u bolničkom sustavu.

- Štrajkat ćemo po načelu da u bolnicama bude organizacijski nedjelja, sve dok traje štrajk. Ako se dogodi bilo što neugodno za pacijente za to će biti odgovorni ravnatelji bolnica i Ministarstvo jer još uvijek nisu organizirali izvršitelje, odnosno one koji moraju raditi - rekao je Babić.

Procjenjuje da će se štrajku odazvati 70 posto osoblja, da će se 10 posto njih oglušiti, a 20 posto će biti izvršitelji koji moraju raditi. Babić je izvijestio kako je mirenje propalo jer Vlada nije htjela prihvatiti njihov zahtjev da se potpiše Kolektivni ugovor koji će potpisati Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara/tehničara, a ne neko treći na njihovu štetu. Podsjetimo, Samostalni sindikati zdravstva i socijalne skrbi, na čelu sa Spomenkom Avberšek, potpisali su Kolektivni ugovor s Vladom te se neće pridružiti štrajku.

Babić je kazao kako će, ako štrajk potraje, pozvati da mu se priključe i ostale ustanove poput Zavoda za javno zdravstvo i domovi zdravlja, a moguće je da se odazove i realni sektor - Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

Ostojić: Otvoren sam za kompromis, ali ne i za ucjene

Ministru Ostojiću je žao što mirenje nije uspjelo.

- Formalno pravno nismo smjeli potpisati sporazum koji ima učinke Kolektivnog ugovora, to je nedopustivo - rekao je ministar.

Napomenuo je i da mirenje nisu pregovori te kazao da su dva sindikata htjeli mirenje pretvoriti u pregovore i potpisati Kolektivni ugovor što je nezakonito. 

- Bili smo otvoreni za veliki kompromis, ali sindikati su imali sistem uzmi ili ostavi. Otvoren sam za kompromis, ali ne i za ucjene - rekao je Ostojić.

Ministar je sindikatima u zdravstvu poslao mail u kojime poziva sutra u 14 sati na nastavak socijalnog dijaloga, a već u 15 sati spreman je nastaviti kolektivno pregovaranje. Kratko je kazao da će se vidjeti tko će se sastancima odazvati.

Rekao je i da prema njegovim informacijama veliki broj medicinskih sestara i liječnika nije spremno da se "ova trakavica nastavi, ali da na to nisu spremni čelnici sindikata". 

Poručio je pacijentima da će oni, koji su naručeni na specijalističke preglede, dobiti upute što dalje.

Svi su bili optimistični pred mirenje

Babić je kazao prije sastanka da su oni na pregovore došli u dobroj vjeri te da postoji formalno pravna mogućnost da se danas dogovore s Vladom. Babić je također napomenuo da je postupak mirenja proceduralne naravi kako nitko ne bi mogao dovesti u pitanje legalitet i legitimitet štrajka.

Ministar Ostojić je bio uvjeren da će mirenje biti uspješno te je podsjetio da je ovo prvi put u 20 godina da je mirenje pokrenuto na zahtjev sindikata. 

Dodaje kako su plaće naših medicinskih sestara i liječnika manje od njihovih kolega u zapadnim zemljama, ali i veće od onih u Mađarskoj, Češkoj ili Poljskoj. Nešto su veće, kaže Ostojić, i od onih zaposlenih u državnim i javnim službama. 

Podsjetio je i da je u Hrvatskoj petu godinu za redom recesija.

 - Postoji velika opasnost da se ovakvim načinom stvori percepcija da su naši liječnici i sestre gramzivi za novcem, a oni to nisu i ja to znam - kazao je Ostojić. 

Podsjetimo, sindikati liječnika i medicinskih sestara ne žele potpisati novi Kolektivni ugovor koji je Vlada zaključila sa Samostalnim sindikatom. Tvrde da im uskraćuje prava i nanosi štetu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.