Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nastave li cijene skakati i dalje, svi ćemo morati ići pješke

None Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Cijena litre benzina u utorak je probila psihološku granicu od 10 kuna. Sad u prosjeku stoji 10,10 kuna. To je već šesto uzastopno povećanje cijene benzina.

Ponovno su porasle cijene goriva. Ovaj put uistinu su se vinule u nebesa. Cijena litre benzina novim je poskupljenjem probila psihološku granicu od 10 kuna. U posljednja tri i pol mjeseca, od početka godine, cijene benzina smanjivale su se samo dva puta.

- Ako zanemarimo pretprošli tjedan, kad su cijene benzina pale za svega jednu lipu, vidimo da one u posljednjih šest tjedana konstantno rastu. U tom periodu cijena litre eurosupera 95 ukupno je porasla za 66 lipa - kaže nam Tin Bašić, urednik portala cijenegoriva.info.

Gledajući period od početka godine, cijene benzina porasle su za čak 90 lipa. Ne divljaju samo cijene benzina. Rastu i cijene dizela, napominje Bašić.

SKUPLJI I DIZELI Opet skočile cijene goriva, u 30 dana benzin skuplji za 50 lipa

Od početka godine dizel je skuplji za 66 lipa. Primjerice, prošli mjesec litra je stajala 9,61 kunu, a litra benzina 9,56 kuna. Razlog silnim poskupljenjima derivata, objašnjava nam Bašić, promjene su na svjetskoj razini koje naše tržište mora pratiti.

- Barel nama nije referentna točka za određivanje cijene, ali prate se svjetski trendovi. Činjenica je da se barel svakako kretao, a kako raste cijena barela, tako se mijenjaju i cijene naftnih derivata na burzi, pa posljedično i građani skuplje plaćaju kako bi ‘natočili” svoje limene ljubimce. Danas je cijena barela 67 dolara, dok je u drugoj polovici prosinca bila 55 dolara. To je rast cijene od 22 posto - ističe Bašić koji to povećanje smatra jako velikim. Napominje ipak da skok cijene barela nije ništa u usporedbi s cijenom lani u kolovozu kad je iznosila više od 80 dolara. U ožujku prije pet godina barel je bio viši od 100 dolara.

- Kako se cijene kreću vani, tako se to odražava i na mediteransku burzu - kaže Bašić.

Hoćemo li ubuduće i dalje svjedočiti rastu cijena ili nas možda iznenadi pokoji pad i pojeftinjenje, Bašić ne želi prognozirati.

CIJENE GORIVA Ide novo poskupljenje benzina, dok će cijena dizela malo pasti

- Postoje brojne različite analize koje se mogu svakako interpretirati. Ali eto, ako gledamo, prosječna cijena barela koja se očekuje za ovu godinu je trenutačno aktualna - 67 dolara. No i te se procjene mijenjaju skoro svakih tjedan dana - ističe Bašić.
Smatra da skok cijena neće bitno utjecati na navike ljudi.

- Neki će se vjerojatno inatiti i odbijati plaćati takve cijene za gorivo pa će zbog toga ići pješke. Ako živite 25 kilometara od radnog mjesta, teško da možete birati. Oni koji imaju privilegiju da žive blizu radnog mjesta, vjerojatno će izabrati ići pješke - zaključuje Bašić.

U Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji kažu nam da oni ne određuju cijene derivata, nego to čini samo tržište.

- Cijena naftnih derivata i goriva se ne regulira, odnosno ona je tržišno orijentirana. Dakle, cijena se formira na tržištu. To je stvar tržišnih uvjeta i na to se ne može utjecati - kažu u HERA-i. Ipak, benzin jeftiniji od 10 kuna još se može pronaći na pojedinim benzinskim postajama po cijeni od 9,64 ili 9,78 kuna.

Komentari (106)
  • A anemični priča da nam je sve bolje . Ljudi moji tko može neka bježi iz ove korumpirane Države , ja sam star za mene je već kasno .

    19. 3. 2019,   19:39
  • Kada je barel bio 130 USD, cijene goriva su bile na sadašnjoj razini. Pametnom dosta.

    19. 3. 2019,   19:50
  • Kako je moguce kad je prije 3 god barel bio 100 $ benzin je bio 10 kn.,a sad kad je barel 67 benzin je 10,10 kn???

    19. 3. 2019,   20:00