Obavijesti

News

Komentari 58

Benko i Jukić ipak na slobodi: Sutkinja odredila mjere opreza

Benko i Jukić ipak na slobodi: Sutkinja odredila mjere opreza
6

Sutkinja je odredila istražni zatvor za Miljenka Benka i Tomislava Jukića, ali ga je zamijenila mjerama opreza. Ne smiju obavljati dužnosti ni kontaktirati svjedoke

VIDEO

Sutkinja istrage na zagrebačkom Županijskom sudu odredila je istražni zatvor protiv direktora zagrebačke Čistoće Miljenka Benka i vlasnika tvrtke Gradatin Tomislava Jukića, ali ga je zamijenila mjerama opreza. Ne smiju obavljati svoje dužnosti ni kontaktirati sa svjedocima. Očekuje se da će tijekom dana izaći iz Remetinca. 

Uskok je najavio žalbu.

Benko i Jukić uhićeni su u četvrtak zajedno s nekadašnjim direktorom Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivanom Markusom u sklopu istrage u aferi Agram. 

Uskok je zatražio istražni zatvor za Benka i Jukića zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i utjecaja na svjedoke. Zagrebački Županijski sud odluku o određivanju istražnog zatvora donijet će u podne. 

U petak ujutro u Uskoku je ispitan Tomislav Jukić koji je, kako doznajemo, puna dva sata i 15 minuta iznosio detaljnu obranu i odgovarao na sva pitanja istražitelja. 

Uskok je donio odluku i o provođenju istrage protiv trojice osumnjičenih zbog, kako stoji u rješenju, osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na trgovanje utjecajem, stoji na internetskim stranicama Uskoka. 

''Osnovano se sumnja da je I. okr., kao direktor Sektora održavanja a potom voditelj Podružnice Čistoća (PČ) Zagrebačkog holdinga (ZH), od jednog zaposlenika PČ koji je imao ugovor o radu na određeno vrijeme, tijekom lipnja ili srpnja 2009. godine primio 4.000 eura da bi mu zauzvrat osigurao stalni radni odnos. U siječnju 2010. godine s tim zaposlenikom je sklopljen ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Potom je I. okr. od njega zatražio dodatne poklone koje mu je isti predao tijekom 2010. i 2013. godine nakon čega mu je I. okr. tijekom 2014. godine osigurao premještaj na radno mjesto s većim koeficijentom i dodatkom za uvjete rada. 

Nadalje, I. okr. je, od siječnja do lipnja 2014. godine, nakon što je PČ dobila ovlasti da za Grad Zagreb provede projekt nabave specijalnih vozila za komunalni otpad, prije objave javnog poziva za nadmetanja, sukladno dogovoru i na traženje II. okr. direktora jednog društva, protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi, istome dostavljao informacije o količini, vrsti i tehničkoj specifikaciji vozila te je nakon objave poziva za nadmetanje za nabavu 37 specijalnih komunalnih vozila putem financijskog leasinga od Centralne nabave ZH zatražio usklađivanje dokumentacije i tehničkih karakteristika vozila kako bi bili prihvaćeni zahtjevi i prijedlozi društva II. okr., iako takve izmjene nisu u potpunosti odgovarale stvarnim potrebama PČ, čime su uvjeti javne nabave prilagođeni društvu II. okr., kojemu je na opisani način omogućeno sklapanje ugovora za nabavu navedenih vozila za leasing društva ukupne vrijednosti od 70.104.386,81 kunu. 

Također, I. okr. se sumnjiči da je sukladno prethodnom dogovoru s II. okr., bez opravdanog razloga predložio poništenje postupka javne nabave najma malih univerzalnih vozila za čišćenje i pranje javnoprometnih površina s opremom za zimsku službu, uz obrazloženje da je ekonomski isplativo popraviti staro vozilo, u koju svrhu je od društva II. okr. pribavio ponudu za popravak starog vozila. Nakon što je donesena Odluka o poništenju javnog natječaja, I. okr. je od društva II. okr. zatražio popravak potpuno drugog vozila u iznosu od 185.108,55 kuna bez PDV-a. 

Osim navedenog, osnovano se sumnja da je I. okr., od 13. siječnja do 4. travnja 2014., sukladno dogovoru i na traženje II. okr., autoritetom svog položaja osigurao da društvo II. okr. na javnom natječaju dobije posao nabave kanti i posuda za otpad. Naime, nakon što je po otvaranju ponuda pristiglih na javni natječaj utvrdio da ponuda društva II. okr. nije najpovoljnija, I. okr. je od III. okr., v. d. direktora Službe za nabavu ZH, zatražio da poduzme nužne radnje kako bi navedeni posao dobilo društvo II. okr., što je III. okr. i učinio te je, nakon što je osigurao izmjenu ponude društva II. okr., nakon koje je ponuda istog postala najpovoljnija, donio odluku kojom se prihvaća takva izmijenjena ponuda društva II. okr. nakon čega je 4. travnja 2014. s tim društvom sklopljen Ugovor o kupnji kanti i posuda za otpad za iznos od 4.069.407,50 kuna bez PDV-a.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika.''

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa