Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Cijelo vrijeme smo se nadali da ćemo otvoriti vrata i naći ih'

None Foto: DuList/Ivo Cagalj/PIXSELL

I dalje traže trećeg radnika hidroelektrane koji je ostao zarobljen. Tijela dvojice pronašli su jučer, njihovih šestero kolega nagutalo se dima te su i dalje u dubrovačkoj bolnici

>>> Najnovije informacije:

12.21 - Jedna od najtežih intervencija, to je pet katova, nigdje se nije vidjelo ništa. Bila je zahtjevna intervencija, ali uspjeli smo do svakog djela doći, no unutra više nije bilo ljudi - rekao je i dodao kako su pronašli odjeću te aparate za gašenje požara koje su, izgleda, stradali radnici koristili.

- Cijelo vrijeme smo se nadali da ćemo ih naći u nekoj prostoriji. Da ćemo otvoriti vrata i vidjeti ih... - rekao je zapovjednik dubrovačkih vatrogasaca koji je cijeli dan i noć bio na intervenciji. 

- U tom prostoru su bila dva aparata za zrak koja omogućuju nesmetano disanje, oni su uzeli aparate i koristili ih, a vjerojatno su pokušavali nešto i ugasiti. U takvoj situaciji zraka ima do 30 minuta ako stojite mirn - ispričao je Simović.

Simović se osvrnuo i na mogući izvor požara odnosno mjesto odakle je sve i krenulo.

- Nama je termokamera pokazala da je najveći izvor topline u strojarnici, iza kontrolnog punkta, tu je bilo oko 260 stupnjeva, ali ekipa za očevid je dolje pa će utvrdit - objasnio je Simović.

POGLEDAJTE JAVLJANJE UŽIVO:

Zapovjednik dubrovačkih vatrogasaca o detaljima akcije spašavanja u hidroelektrani Plat

Posted by 24sata on Friday, 11 January 2019

- Mogu ponovno potvrditi da se potraga nije prekidala, da je jutros nastavljena punih intenzitetom, s više desetaka policijskih službenika i svim drugim žurnim službama koje mogu pomoći i sudjeluju u potrazi. To su HGGS, JVP i druge vatrogasne postrojbe s ovog područja. Uvijek je u pripravnosti medicinski tim i sami mještani koji nam pomažu - kazao je načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević u Platu.

Na novinarski upit jesu li upravo mještani pronašli drugog nastradalog djelatnika HE Plat, odgovorio je da su na dojavu mještana pronašli drugo tijelo.

- Potraga se proširila na župsku i cavtatsku valu, i ona će se i dalje širiti, ako to dopuste vremenske prilike. Uključena je i Lučka kapetanija koja je izdala obavijest svim plovilima u ovom akvatoriju za pojačan oprez prilikom plovidbe i osmatranje akvatorija - rekao je Pavličević.

Na pitanje zašto se jučer nije pregledavao akvatorij, odgovorio je da su informacije bile da su unesrećeni spas pokušali potražiti u odvodnom kanalu, pa su ronioci tragali od ulaza do samih turbina. 
- Poznato vam je da je jedna osoba pronađena upravo na sredini toga kanala, pa je trebalo pretražiti i same turbine i za to stvoriti određene tehničke preduvjete, kako se sami ronioci koji ulaze u taj skučeni prostor ne bi ozlijedili i kako tragedija ne bi bila još veća - rekao je.

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske izvijestio je i kako su se nakon jutrošnjih razgovora s djelatnicima Hidroelektrane i svim relevantnim čimbenicima, djelatnici za kriminalistička vještačenja i istražitelj Policijske uprave na čelu sa zamjenikom općinskog državnog odvjetnika u Dubrovniku, upoznali s pojedinostima slučaja.

- Negdje poslije 10 sati krenulo se s očevidom kojim rukovodi ODO, tako da o trajanju očevida i nalazima u ovom trenutku ne mogu ništa reći, osim da je očevid u tijeku - izjavio je Pavličević.
Dodao je kako je sama unutrašnjost postrojenja u potpunosti u više navrata pregledana, još jednom, za svaki slučaj, i jutros. Tek kad se to napravilo, krenulo se s očevidom koji će otkriti uzrok požara. 

11.55 - Zbog posljedica koje osjećaju u respiratornom traktu, na Odjelu pulmologije dubrovačke Opće bolnice još uvijek se nalazi šest ozlijeđenih radnika Hidroelektrane Dubrovnik. Danas su mnogo boljeg zdravstvenog stanja nego jučer i prema odluci bolničkih pulmologa na liječenju ostaju još ovaj dan, odnosno dok se ne povuku simptomi zbog kojih su i dovedeni na bolničko liječenje. Rekao nam je to ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić naglasivši kako s radnicima trenutačno kontaktiraju istražitelji nesreće, a svi su zajednički izjavili kako neće davati bilo kakve izjave za javnost.

Inače, na Odjelu prosekture bolnički patolozi upravo obavljaju obdukcije na dvama tijelima nakon nesreće u podzemlju Hidroelektrane u Platu pronađenih radnika kako bi se utvrdio točni uzrok smrti, piše Dubrovački vjesnik.

11.45 - Predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić izrazio je sućut obiteljima i zahvalio svima koji sudjeluju u akciji gašenja požara i spašavanja radnika. Istaknuo je da je vodstvo tvrtke na raspolaganju kriznom stožeru.

- Državno odvjetništvo provodi istragu - rekao je i dodao kako ne može više komentirati.

POGLEDAJTE JAVLJANJE UŽIVO:

Iz Dubrovnika uživo: policija i predstavnici HEP-a o detaljima tragedije u hidrocentrali Plat

Posted by 24sata on Friday, 11 January 2019 

 11.30 - Pripadnici HGSS stanice Dubrovnik također su se priključili potrazi trećeg nestalog radnika, piše DuList.

- Trenutno šest naših pripadnika pretražuje obalni pojas - potvrdili su iz HGSS-a.

Kako kaže načelnik dubovačke policije Ivan Pavličević, sve ukazuje na to da su su bježeći pred dimom izlaz potražili u odvodnom kanalu. U postrojenju su pronađeni njihovi mobiteli i odjeća.

Njihovih šest kolega nagutalo se dima te su ih prevezli u Opću bolnicu Dubrovnik.

Članovi obitelji nestalog radnika Hidroelektrane Plat iz Drvenika, prijatelji i stanovnici ovog i ostalih konavoskih mjesta, sinoć su, nakon što je rečeno kako se službena nastavlja ujutro, sami nastavili potragu, piše Dubrovački vjesnik.

Podijeljeni u dvije grupe, jednu koja je pretraživala područje Plata, a druga cavtatsku obalu, pronašli su drugo tijelo oko 21 sati i 50 minuta na predjelu Ključice. Potragu su nastavili čitavu noć.


Spasioci u Dubrovniku i dalje traže trećeg radnika koji je nestao nakon požara u Hidroelektrani Dubrovnik. Podsjetimo, trojica djelatnika ostala su zarobljena. Tijelo prvog našli su poslijepodne u odvodnom kanalu, a beživotno tijelo drugog nestalog djelatnika navečer na obali mora u Cavtatu.

POGLEDAJTE JAVLJANJE UŽIVO:

Tragedija kod Dubrovnika: Nastavlja se potraga za trećim radnikom iz hidrocentrale Plat

Posted by 24sata on Thursday, 10 January 2019

Kako je za DuList potvrđeno najmlađi od trojice radnika je 33-godišnjak, drugi je pak 35-godišnjak, a najstariji 42-godišnjak.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Koordinirana, opsežna pretraga terena s ciljem pronalaska trećeg djelatnika Hidroelektrane Dubrovnik trajala je cijelu noć, a intenzivirala se tijekom ranih jutarnjih sati. Teren se pretražuje s mora i kopna, a usmjeren je na širi akvatorij Župskog i Cavtatskog zaljeva, te priobalni pojas. U pretrazi sudjeluju brojni vatrogasci, policijski službenici, ronioci Specijalne policije iz Splita, Interventna jedinica policije i mještani. Priobalni pojas pretražuje se s dva policijska plovila - objavili su jutros iz dubrovačke policije.
 

NESREĆA U HE DUBROVNIK Tijelo drugog radnika našli na obali, traga se za još jednim

Požar je buknuo u četvrtak jutarnjim satima u prostoriji u kojoj je bilo devetero djelatnika. Točan uzrok požara još se ne zna.

Komentari (18)
  • Boriš se za radno mjesto, boriš se za familiju i na kraju stradaš. Strašno mi je žao ljudi, RIP

    11. 1. 2019,   08:26
  • grozno kako se život u sekundi izgubi :-(((

    11. 1. 2019,   11:23
  • Svaka čast vatrogascima na ovoj intervenciji. Za one koji ne znaju najgore su intervencije podruma podzemnih garaža i tunela(pretpostavka da tunel nije sirok kao mala kapela nego puno puno manji). Ne znam iz iskustva već od starih iskusnih vatrogasaca. Vidljivost nula, ogromne količine otrovnog dima(kabeli pvc obloga i mnoge druge stvari), velika toplina, skučenost prostora, nepoznavanje prostora, ne smijete ništa propustiti da vam netko ne promakne i ugusi se, morate paziti na urusavanje jer ne znate je li vrucina oslabila beton, vise kabeli na sve strane pod naponom ili bez napona, prepreke razne po hodnicima itd. Da ne govorim da ste na dubini i pod velikim fizickim opterecenjem i prijeti opasnost trosenja zraka i da se vi kao vatrogasac ugusite vrlo lako zajedno s kolegama. Ne znam kakve su obuke za radnike u takvim situacijama al po meni tamo treba biti sigurnih prostorija, jakih ventilacija, stabilnih sustava za gasenje, protupožarnih vrata i na kraju krajeva osoba koja nije obucena za kretanje kroz zadimljen prostor koja ima klaustrofobiju i ne zna se snalaziti mora ali mora imati izolacijski aparat sa stlacenim kisiom ili kemijski vezanim kisikom koji daje autonomnost vise od dva sata. Nije ugodan al sanse su vece. To firme moraju osigurati ali znamo stanje u RH i ulaganje u radnike tako da evo sto se dogodi, zao mi ljudi. Pocivali u miru i sucut obitelji ovo je nemila tragedija.

    11. 1. 2019,   13:48