Obavijesti

News

Komentari 238

Ježić: Novac nemam na računu tvrtke Dioki holding ovog trena

Ježić: Novac nemam na računu tvrtke Dioki holding ovog trena
14

Na novom suđenju za primanje mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini uz Sanadera je optužen i direktor MOL-a Zsolt Hernadi iako i dalje nedostupan hrvatskom pravosuđu

VIDEO

Nakon što je u prosincu zbog bolesti optuženog Ive Sanadera odgođeno, danas je nastavljeno ponovljeno suđenje u aferi Ina-MOL. Na redu je svjedočenje Roberta Ježića.

- Svaki građanin Republike Hrvatske ima pravo na pošteno suđenje, a ja u ovom predmetu nemam. Naime svjedok Robert Ježić koji je opisao događaje u kojem je tobože primio mito za mene bio bi počinitelj. On nije optužen zato što se dogovorio s tužiteljstvom da zauzvrat tereti mene - rekao je Ivo Sanader.

Zagreb: Nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu za aferu INA-MOL

Ravnateljica Uskoka Vanja Marušić rekla je kako nikakvog dogovora s Ježićem nije bilo niti će biti. Ježić je počeo svjedočiti te je kazao kako je bivšeg premijera upoznao 2000. na večeri koju je organizirao Mladen Barišić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- S vremenom smo se počeli više družiti i na tjednoj razini i to po ručkovima u središnjici stranke, Vladi i kod Sanadera u kući. Pričali smo o politici, stranci i o nogometu. Bili samo dosta bliski no više poznanici nego prijatelji. Tako je bilo do 2008. - rekao je Ježić.

'Rekao je da očekuje 10 mil. eura i da vidim kako to realizirati'

- Krajem 2008. rekao mi je kako očekuje primitak veće svote nova i kako bi se to moglo realizirati. Početkom 2009. rekao je da očekuje 10 mil. eura od Mola i da vidim kako bi se to moglo realizirati - svjedočio je Ježić.

- Predao sam mu adresu tvrtke Xenoplast, broj računa tvrtke i ime odgovorne osobe Stefana Hurlimana. Neko vrijeme se ništa nije događalo do svibnja 2009. Bio sam kod Sanadera u Vladi i čekao i vidio kako iz njegova ureda izlaze Zsolt Hernadi i Jozo Petrović. Kad sam ušao kod premijera rekao sam mu ‘Ivo ništa se nije dogodilo.’ Sanader je nazvao Petrovića i rekao mu da se vrate k meni, da pričekam u drugoj sobi. Čuo sam Petrovića i ne znam je li se s njim vratio i Hernadi. Pretpostavljam da je kod Sanadera ušao samo Hernadi jer sam Petrovićev glas čuo iz sobe s tajnicama. Potom se pojavio drugi glas a to je pretpostavljam bio glas od Hernadija. Ja to nisam vidio jer su vrata sobe u kojoj sam bio bila zatvorena - rekao je Ježić.

- Relativno brzo nakon uplate Xenoplast je dao kredit mojoj tvrtki Dioki holdingu od 4,5 milijuna franaka ili eura za dokapitalizaciju - rekao je.

Zagreb: Robert Ježić svjedočio na suđenju u aferi INA-MOL

Novac su uplatili u ciparske tvrtke

- Kad su otišli Sanader mi je rekao bez brige bit će sve riješeno. Kako se radi o velikoj količini novca potrebno je dosta vremena. Prvi dio će se realizirati odmah, a dugi do kraja godine. Hurliman ga ubrzo obavijestio da su ugovori potpisani i da se našao s Imrom Fazekašem i da su novci doznačeni. Od susreta u Vladi do doznake novaca prošlo je desetak dana - rekao je Ježić. Novac su uplatili u dvije ciparske tvrtke, jednoj su uplatili 2,4, a drugoj 2,6 milijuna eura, dodao je.

- Fazekaš je bio osoba od povjerenja Zsolta Hernadija. Kad se našao s Hurlimanom dao mu je vizitku na kojoj je s jedne strane pisalo MOL - kaže Ježić.

- Sa Sanaderom sam se dogovorio da će novac ostati na računu tvrtke godinu, godinu i pol dana. A potom da ga mogu izvući kroz isplatu dividende i predati Sanaderu -  dodao je.

'Bratu je rekao da izlazim van'

- U ljeto 2009. Sanader daje ostavku i u medijima se piše o upravljačkim pravima u Ini i plinskom biznisu i polako sam počeo shvaćati što je pozadina novca. Kasnije me pitao može li dobiti dio novca, a ja sam mu rekao da ne. Rekao sam mu i da ne želim primiti drugih 5 milijuna eura i da odbijam dalje sudjelovati u tom poslu. To je primio dosta mirno. U listopadu smo malim avionom otišli na utakmicu u Milano, a sutradan u Zurich. Tamo se sreo s bratom Vladom u hotelu gdje je rekao bratu da ja izlazim van i da će se drugi dio isplate morati realizirati na neki drugi način. Nije tada rekao kako misli to realizirati - rekao je Ježić.

Nakon kratke pauze nastavljeno je ispitivanje svjedoka.

- Početkom 2011. Hurliman je spojio Xenoplast i Dioki holding. Direktor Dioki holdinga sam ja. Kada je uplaćeno 5 mil. eura uveden je u knjige Xenoplast i na njega je plaćen porez. Potom je uplaćen Dioki holdingu i iskorišten za plaćanje kredita. Dioki holding preuzeo je sve obaveze Xenoplasta i prema gospodinu Sanaderu - objasnio je Ježić.

- Kad sam obećao da ću vratiti RH bio sam brzoplet. Nisam znao kakva je procedura u Švicarskoj, a tada je novac bio na računu. Nisam vodio računa o proceduri i pravilima. Novac u ovom trenutku nemam na računu tvrtke Dioki holding. No firma je živuća i on je evidentiran unutar poslovnih knjiga kao obaveza prema Republici Hrvatskoj - rekao je svjedok.

Ježić je odgovarati na pitanja obrane u travnju 

Ježić je dao iskaz i odgovorio na pitanja USKOK-a, a još ga treba ispitati obrana. Sljedeće ročište je zakazano za petak, no Ježić je sud obavijestio da taj dan ima već ugovorenu operaciju vrata. Obrana je rekla kako im trebaju dva dana za njihova pitanja. 

Na pitanja obrane će Robert Ježić odgovarati 8. i 11. travnja, a ispitivat će ga britanski odvjetnik William Boyce. 

Boyce je Ježića ispitivao i na arbitražnom postupku. Britanski odvjetnik dobio je dopuštenje Hrvatske odvjetničke komore da ispituje na hrvatskom sudu uz pratnju domaćeg odvjetnika Gorana Mikuličića. 

Na današnjoj raspravi bili su i međunarodni stručni promatrači iz Njemačke i Velike Britanije. 

Suđenje se nastavlja u petak kada bi trebao svjedočiti Davor Štern. 

Optužen i Hernadi

Na novom suđenju za primanje mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini uz Sanadera je optužen i direktor MOL-a Zsolt Hernadi iako i dalje nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Iako je isprva govorio da će novac vratiti čak i ako Sanader ne bude osuđen Ježić je kasnije promijenio priču. Nakon što je presuda Sanaderu od 8,5 godina zatvora postala pravomoćna iz Švicarske je poručio da mu ona nije dostavljena, a kada ju je ukinuo Ustavni sud izjavio je da za povrat novca nema temelja jer nema pravomoćne presude.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem je Hernadi još nije bio optužen.

Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Sanader i Ježić dijelili su optuženičku klupu u slučaju HEP-Dioki u kojem su u listopadu nepravomoćno oslobođeni krivnje za prodaju jeftine struje Diokiju na štetu HEP-a i davanje zajma toj Ježićevoj tvrtki.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 238
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!