Obavijesti

News

Komentari 292

Gotovo ročište: Milana Bandića izveli sa suda na stražnja vrata

Gotovo ročište: Milana Bandića izveli sa suda na stražnja vrata
5

Zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću danas se nastavilo suđenje u aferi 'Agram'. Na Županijskom sudu u Zagrebu pojavio se nešto prije 9 sati. Tamo su ga dočekati i prosvjednici

VIDEO

Pratite uživo:

11:50 - Rasprava je za danas završena. Suđenje se nastavlja 27. siječnja. Ante Nobilo, koji zastupa Pripuza, kaže kako je optužnica sklepana na silu te da očekuje oslobađajuću presudu. Optuženika Bandića izveli su na stražnja vrata, dok su njihovi odvjetnici izašli na glavna.

POGLEDAJTE VIDEO

Gradonačelnik izlazi iz zgrade Županijskog suda nakon ročišta

Gradonačelnik izlazi iz zgrade Županijskog suda nakon ročišta Reporterka: Antonija Tušek

Objavljuje 24sata Politiko u Srijeda, 22. siječnja 2020.

11:25 - Odvjetnici nastavljaju iznositi dokazne prijedloge za točku optužnice za malverzacije oko zbrinjavanja otpada u Gradu Zagrebu. Nobilo je rekao kako čitav postupak traje već šest godina te je predložio da vještakinja dopuni nalaz svog vještačenja. Drži da će to dokazati da nije bilo kaznenog djela po ovoj točki optužnice te da onda neće trebati pozivati niz svjedoka te će se čitav postupak ubrzati. 

10:40 - Sudnicu je napustio redatelj Dario Juričan, ali nije dao nikakvu izjavu jer je, kako kaže, 'tako obećao unutra'.

10:38 - Zakazana je stanka od 15 minuta. 

10:30 - Anto Nobilo, branitelj Petra Pripuza, rekao je kako bi, ako bude zdravstveno sposoban, pozvao Slobodana Ljubičića kao svjedoka. O tome će odlučiti sudsko vijeće. Nobilo navodi kako je uloga optuženika, a Ljubičić koji je nesposoban sudjelovati u raspravama, je do razdvajanja postupka bio drugookrivljeni, nije ista kao i uloga svjedoka. 

10:22 - Nakon što su građani kratko komentirali jednu izjavu Jadranke Sloković, sutkinja ih je upozorila da će, ako budu ponovo dobacivali, udaljiti iz sudnice. 

10:15 - Sad će se branitelji očitovati o dokaznim prijedlozima tužitelja. Prva je Jadranka Sloković koja brani Milana Bandića. Suglasna je s čitanjem iskaza Mile Horvat, no Sandru Perković bi neposredno ispitala. 

10:00 - Između ostalog Uskok je predložio čitanje dokumentacije, čitanje nalaza vještaka, slušanje tajno snimljenih razgovora, čitanje iskaza Mile Horvat i Sandre Perković

9:57 - Sutkinja je pozvala stranke da iznesu dokazne prijedloge za daljnji tijek dokaznog postupka.

9:56 - Krivima se ne smatraju ni Petar Pripuz, ni Željko Horvat, ni svi ostali optuženici. Svi će oni obranu iznositi na kraju dokaznog postupka.

9:54 - Milan Bandić je rekao kako nije kriv za trgovinu utjecajem niti za ostale točke optužnice.

9:50 - U sudnici je danas i redatelj Dario Juričan, piše N1

9:46 - Uskok počinje s čitanjem optužnice za točku koja se odnosi na malverzacije za zbrinjavanje otpada u Gradu Zagrebu. 

9:41 - U sudnici je i petero građana iz inicijative 'Zagreb nas zove' koji su jutros Bandića ispred sudnice dočekali s potrepštinama za zatvor i zvižducima.

9:37 - Slobodan Ljubičić je trajno nesposoban pratiti raspravu jer je teško bolestan, rekli su liječnici vještaci. Stoga je postupak u odnosu na njega razdvojen te kreće današnja rasprava.

09:20 - Rasprava je započela. Na suđenju se nije pojavio Slobodan Ljubičić, a sud je isključio javnost kako bi se raspravilo o zdravstvenom stanju Slobodana Ljubičića. Svi koji su došli na suđenje zasad su poslani van dvorane. 

09:10 - Sudnicu su ispunili studenti prava i aktivisti. 

09:05 - Na prosvjednike se bunio i Petar Pripuz koji je rekao da se radi o pritisku na sud. Jadranka Sloković, Bandićeva odvjetnica, kaže kako se radi o remećenju ravnog reda i mira. 

09:00 - Bandić je nešto prije devet sati stigao na sud. Dok je ulazio u zgradu, aktivisti su mu zviždali i vikali 'Kriv je, kriv je!'. Jedan od aktivista probao mu je dati poklon paket s pastom za zube i ručnikom, no gradonačelnik ga je odbio. 


Predstavnica inicijative 'Zagreb te zove', Gordana Pasanec, ranije je najavila dolazak članova inicijative na ročište gdje će, rekla je, Bandića dočekati s darovima - sapunom, četkicom za zube, toalet papirom i ručnikom. 

- Nemoguće je da on nije nikad kriv. Sramotno je da se mijenjaju iskazi i da se optužnice stalno nadopunjuju radi nečijeg interesa, rekla je, dodavši kako će građani danas pokazati da im je dosta mita i korupcije.

Smatraju da je sutkinja koja će predsjedati kvalitetna i da će donijeti pravu odluku. Najavili su i ulazak u sudnicu, ali Pasanec ipak napominje da neće svi aktivisti moći ući jer je broj mjesta ograničen.

I zaista, građani su se već jutros okupili ispred Županijskog suda:

Jedna od organizatorica prosvjeda rekla je da su se okupili i zbog sve lošijeg gospodarenja otpadom u gradu te kako zbog svega 'na ovaj ili onaj način, Milan Bandić mora otići'. 

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika i poslovnih partnera gradskih tvrtki Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tužiteljstvu vraćene na doradu.

Krajem ožujka Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda obustavilo je postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Krajem listopada sud je potvrdio dio optužnice protiv Bandića i vlasnika CIOS-a Petra Pripuza koja se odnosi na zbrinjavanje otpada, a danas se zagrebački gradonačelnik o tome mora očitovati. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 292
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.