Obavijesti

News

Komentari 5

Natječaj za članove Ekspertne radne skupine objavit će 11. 1

Natječaj za članove Ekspertne radne skupine objavit će 11. 1
1

Prva točka je bila vezana uz akcijski plan koji je priredilo Posebno stručno povjerenstvo u prethodnom sastavu i zaključeno je da se on pošalje u javnu raspravu, rekla je Divjak

VIDEO

Na prvom sastanku novog Posebnoga stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija i djelovanja na području obrazovanja i znanosti, predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je predsjedao sastankom, u četvrtak je predložio da se nacrt prijedloga akcijskog plana provedbe te strategije pošalje u javno savjetovanje nakon što ga načelno odobri Posebno stručno povjerenstvo 11. siječnja 2018.

U Banskim dvorima odlučeno je da će se novi natječaj za izbor Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme objaviti također 11. siječnja, kada će se održati i idući sastanak Posebnoga stručnog povjerenstva, priopćeno je iz Vlade RH.

Kroz moderan odgojno-obrazovni i znanstveni sustav Vlada će razvijati inovativno i kreativno društvo u kojem će mladi biti obrazovani i pripravni da kvalitetno konkuriraju na tržištu rada, stoji u priopćenju.

Divjak: PSP o slanju akcijskog plana u javnu raspravu i raspisivanju natječaja

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je kako se na konstituirajućoj sjednici Posebnoga stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, održanoj u utorak, razgovaralo o dvije točke - o slanju akcijskog plana u javnu raspravu i raspisivanju natječaja za ekspertnu radnu skupinu.

"Prva točka je bila vezana uz akcijski plan koji je priredilo Posebno stručno povjerenstvo u prethodnom sastavu i zaključeno je da se on pošalje u javnu raspravu, no prije moramo vidjeti koje su aktivnosti u međuvremenu odrađene, s obzirom da Ministarstvo znanosti i obrazovanja radi punom parom i nema smisla da se napravi nešto što je već napravljeno", rekla je Divjak.

Najavila je da se sljedeća jednica planira za 11. siječnja i na njoj će se donijeti odluka da se akcijski plan, koji onda vrijedi iduće dvije godine, pusti u javnu raspravu.

"Zaključeno je i da sve što resorno ministarstvo radi ide dalje, tjedna aktivnost se ne zaustavlja zbog toga jer akcijski plan treba ići u javnu rapravu i treba biti službeno donesen. U međuvremenu radimo na pripremi eksperimentalnog provođenja kurikularne reforme u šezdeset, sedamdeset škola, idemo naprijed s informatikom i radimo edukaciju", napomenula je.

Druga točka bila je vezana uz natječaj za ekspertnu radnu skupinu, razgovaralo se o sastavu i potencijalnim kriterijima te će na sljedećoj sjednici biti doneseni određeni kriteriji i odluka o raspisivanju natječaja.

Divjak je izvijestila da je prihvaćen njezin prijedlog da u sastav stručne radne skupine uđu predstavnici studenata, mladih ljudi koji su neposredno prošli kroz sustav pa najbolje znaju kakav je sustav obrazovanja. "To će biti predstavnici sveučilišnih studija, predsjednik Hrvatskog studentskog zbora i predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola", rekla je.

Dodala je da je daljnji rok članovima povjerenstva do kraja godine da reagiraju vezano uz akcijski plan i uz kriterije za ekspertnu radnu skupinu, a nakon toga će se to objediniti te će se, izrazila je nadu, na sljedećem PSP-u donijeti odluka o natječaju i slanju akcijskog plana u javno savjetovanje.

Ministrica je rekla i da su zaključili kako je važno da rad bude trasparentan i da zaključci budu javni, kako bi se javnost redovito obavještavala, ne samo o tome tko što misli nego i kakvi su službeni zaključci.

Upitana može li se opet dogoditi da se se izabere predsjednica ili članovi skupine, a da se ne poštuju uvjeti natječaja kao što to bio slučaj s Jasminkom Buljan Culej Divjak je rekla da to neće dopustiti.

"Zaključak je bio da treba donijeti jasne kriterije, raspisati natječaj i da sve informacije o članovima budu javno dostupne. To je način da se pristupi tom poslu, znam da je javnost zainteresirana i uvjerena sam da članovi PSP-a imaju odgovornost i da će ju u punoj mjeri iskoristiti na način da svaki dokument provjere i da se odlučuje temeljem kriterija", napomenula je.

Istaknula je kako je PSP savjetodavno tijelo koje koordinira djelatnosti iz Strategije i njega predlaže predsjednik Vlade RH, a tako je bilo i u oba prethodna sastava. "Meni neki izbor može biti neobičan, a ono na što sam mogla utjecati jasno sam kazala i to je način da dalje nastavimo, da svatko stoji iza svog odabira, a sigurna sam da će da svatko od nas koji smo u PSP-u preuzeti svoji dio odgovornosti da se Strategija provodi", zaključila je.

Komentirala je i uvjetno mišljenje revizije za Ministarstvo znanosti i obrazovanja. "S obzirom da su to problemi koji su nastali prije nego što sam došla na čelo ministarstva, prije svega treba provjeriti koji su to bili komentari i nakon toga napraviti plan kako te stvari razriješiti. To je razdoblje u kojem nisam bila ministrica, pa mi je teško to komentirati bez da detaljno proučim", ustvrdila je.

Za odluku Vlade o početku prikupljanja financijskih sredstava za nabavu lijekova za rijetke i/ili teške bolesti, rekla je kako će kao građanka sudjelovati u skladu s mogućnostima, no kako sve takve akcije moraju imati karakteristiku održivosti.

"U našem ministarstvu to je razlog zašto smo udvostručili broj stipendija za studente iz loših socioekonomskih uvjeta, a imamo i druge načine poticanja. Takve stvari treba rješavati sustavno, dobro je reagirati po potrebi, ali sustav je onaj koji daje sigurnost građanima, pogotovo onima koji su u potrebi, da će imati zaštitu i pomoć", kazala je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21