Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

NATO upozorio Tursku: Pazite na IS, oni su ozbiljna prijetnja

None Foto: Murad Sezer

Vjerujem da će Turska djelovati suzdržano i paziti da ne ugrozi napredak koji smo ostvarili u borbi s IS-om. O tome ću u petak razgovarati s predsjednikom Erdoganom, poručio je glavni tajnik NATO-a Stoltenberg

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u srijedu Tursku, članicu saveza, da bude "suzdržana" u operaciji u Siriji te da ne "ugrozi uspjehe ostvarene" u borbi sa skupinom Islamskom državom.

- Važno je ne poduzimati akcije koje bi mogle dodatno destabilizirati to područje, pojačati napetosti i povećati patnju ljudi - upozorio je u priopćenju koje je savez objavio pošto je glavni tajnik u Rimu razgovarao s premijerom Giuseppeom Conteom.

- Vjerujem da će Turska djelovati suzdržano i paziti da ne ugrozi napredak koji smo ostvarili u borbi s IS-om. O tome ću u petak razgovarati s predsjednikom Erdoganom - dodao je.

Turkish army vehicles cross into Syria for a joint U.S.-Turkey patrol, near the Turkish town of Akcakale ERDOGAN OBJAVIO Napad na Kurde: Turska počela vojnu akciju na sjeveru Sirije!

Jens Stoltenberg je rekao da je obaviješten o operacijama koje se trenutačno vode. Rekao je da je od Turske zatražio da "pazi kako bi svaka akcija koju bi mogla poduzeti na sjeveru Sirije bila razmjerna i odmjerena".

- Ne smijemo ugroziti napredak koji smo zajedno ostvarili protiv našeg zajedničkog neprijatelja, Islamske države jer je ona i dalje ozbiljna prijetnja za Bliski istok, za sjevernu Afriku i za sve zemlje - istaknuo je.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je u srijedu da je počeo novu vojnu operaciju protiv kurdske milicije Postrojba narodne zaštite (YPG) koju podupiru zapadne zemlje i svoj plan za uspostavu "sigurne zone" na sjeveroistoku Sirije kako bi omogućio "povratak sirijskih izbjeglica kući". (jć)

Komentari (27)
  • "Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u srijedu Tursku, članicu saveza, da bude "suzdržana" u operaciji u Siriji" Čekaj, ulazak vojske jedne države, na teritorij druge države.. Zar se to ne zove agresija? I kako to NATO misli da budu "suzdržani", zar i NATO potpomaže nelegalnu okupaciju?

    9. 10. 2019,   20:03
  • turci ... od pamtivijeka nekog napadaju i osvajaju .. dokle ?

    9. 10. 2019,   20:53
  • Turcin Erdogan vec ucinio pokolj u Siriji, pobio civile, prestravio stanovnistvo i izazvao masovne egzoduse jadnih Kurda koji vec 7 godina zive u tome paklu, i bore se protiv islamiste Turcina i brace mu ISIL-ovaca. Americki Kongres zasjeda, sprema sankcije Turcinu. Sada ce mu kleknuti na koljena Osmanliju, pa ce ga Turci sami skinuti sa vlasti, kada ne budu imali sto jesti, nece Ameri morati ni prljati ruke s njim.

    9. 10. 2019,   21:01