Obavijesti

News

Komentari 7

'NATO vojskama prenijet ćemo iskustvo iz Domovinskog rata'

'NATO vojskama prenijet ćemo iskustvo iz Domovinskog rata'
1

Užarević je naglasio kako je bitnica sastavljena od mladog kadra, uz iskusne zapovjednike. Pojasnivši kako su svi u rasponu godina od 20 do 50 što jamči da postoji i veliko iskustvo...

VIDEO

- Riječ je o misiji ojačanja prednje prisutnosti u mirnodopskim aktivnostima koje su definirane kao NATO zadaće za postizanje i održavanje spremnosti te potporu jačanju Saveza i njezinih članica. Prvenstveno kroz zajednička uvježbavanja i povećanje interoperabilnosti među članicama – kazao je u četvrtak u bjelovarskoj vojarni „Bilogora“ bojnik, Ivan Užarević, zapovjednik 1. bitnice samohodnih višecijevnih lansera raketa, koja u danas odlazi u Poljsku u sastav borbene grupe pod vodstvom Sjedinjenih američkih država.

U sklopu te borbene grupe nalaze se i vojnici iz Velike Britanije, Rumunjske i domaćina Poljske. Užarević je naglasio kako je bitnica sastavljena od mladog kadra, uz iskusne zapovjednike i da je dobro uvježbana. Pojasnivši kako su svi u rasponu godina od 20 do 50 što jamči da postoji i veliko iskustvo, od kojih su neki poput njega proistekli iz Domovinskog rata. 

- Sve ono što bi radili i u zemlji to ćemo raditi u Poljskoj, gdje ćemo moći stjecati iskustva od armija iz Saveza a ujedno nekima prenijeti i ono što gradimo od Domovinskog rata na dalje – pojasnio je bojnik Užarević. Početak razmještaja je ovog mjeseca sa sposobnošću rotacije nakon šest mjeseci. U sastavu Topničko – raketne pukovnije je i logistička potpora. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Da se u Misiju polažu velike nade i da ima golemu potporu potvrđuje i dolazak potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića, koji je pojasnio sigurnosnu koncepciju kazavši kako se sigurnost Hrvatske ne brani samo na našim granicama već tamo gdje nastaje ugroza. Podvukavši da je pojačana aktivnost prednje prisutnosti idealna prilika na kojoj će se testirati sve ono što su naši bojovnici naučili kroz Domovinski rat i višegodišnji predan rad. Samo tim pristupom postajemo brži spremniji kako bi odgovorili na sve eventualne ugroze, a ovom aktivnošću jačamo savezništvo, dijelimo iskustva koja će nas učiniti snažnijima. Uz sve to pokazujemo ono u čemu smo mi Hrvati posebni. 
 
- Pokazujemo naše srce, emocije i našu spremnost na pomoć svima kojima je ona potrebna – naglasio je Krstičević. Obraćajući se pripadnicima 1. hrvatskog kontingenta koji su bili postrojeni ispred svečane bine, ministar je kazao kako je uvjeren da će svoju zadaću obaviti profesionalno i vjerodostojno prezentirati Hrvatsku kako prema saveznicima tako i prema zemlji domaćinu. Cilj misije je i da ono što naučite od naših saveznika po povratku prenesete na naše mlade pripadnike, pri čemu se ne smije zaboraviti da je na prvom mjestu sigurnost pri obavljanju zadaća. O ulozi Hrvatske u NATO savezu i misiji u Poljskoj govorio je i izaslanik predsjednice Republike, načelnik Glavnog stožera HV, general zbora Mirko Šundov.

Osim 80-tak pripadnika 1. hrvatskog kontingenta koji za manje od 24 sata odlaze u Poljsku na svečanom ispraćaju su bili i članovi njihove obitelji, te brojni ugledni gosti iz političkog života, predvođeni Bjelovarsko – bilogorskim županom, Damirom Bajsom. 

Inače se konkretna implementacija koncepta pojačane prednje prisutnosti provodi kroz četiri borbene skupine. Od kojih je jedna pod vodstvom Kanade u Latviji, druga borbena skupina koju provodi SR Njemačka je u Litvi, dok je treća stacionirana u Estoniji pod zapovjedništvom Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
VIDEO Policija objavila snimku privođenja muškaraca: Tvrdili su da znaju gdje je Danka (2)
TRAŽILI NOVAC

VIDEO Policija objavila snimku privođenja muškaraca: Tvrdili su da znaju gdje je Danka (2)

BiH - Policija je u četvrtak uhitila troje ljudi iz BiH koji su na TikToku tvrdili da znaju gdje je djevojčica Danka (2), koja je ovog tjedna nestala kod Bora u Srbiji. Uhićeni su na području Hadžića. Naime, trojica muškaraca su tražili 50.000 KM za informacije o nestaloj Danki. Uhićenje je zatražio beogradski Interpol, a odjel za Cyber kriminal locirao je muškarce s pomoću njihove IP adrese. U kuću u kojoj su se nalazili upala je specijalna policija.