Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Natovarili ste reformu na leđa učitelja i ostavili ih na cjedilu!

None Foto: Davor Puklavec/Damir Spehar//PIXSELL 7

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem 12. studenog pojasnit će na konferenciji 'Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska' zašto smo zakazali u praćenju modernih trenova podučavanja

Broj mjesta na konferenciji je ograničen. Prijavi svoj dolazak već danas!

Naši učitelji nisu spremni djecu pripremiti za tržište rada, ističe Sanja Šprem.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja objašnjava da se pojavom novih tehnologija promijenila i sama uloga učitelja.

- Učitelj je nekad samo prenosio znanje, a danas bi djecu trebao naučiti kako da pronađu relevantne informacije - objašnjava Šprem.

KONFERENCIJA O OBRAZOVANJU Bakić: 'Uz mikroračunala djeca uče bilo što, čak i vjeronauk'

I dok se način poučavanja u svijetu značajno izmijenio, Hrvatska, ističe sindikalistica, nije pratila moderne trendove.

Foto: Dreamstime

- Zakazali smo i vrlo brzo moramo promijeniti princip rada - upozorava nastavnica te ističe da naša sveučilišta nedovoljno pripremaju buduće nastavnike na rad u modernim učionicama, a zbog nesrazmjera u upisnim kvotama školuju previše učitelja razredne nastave. S druge strane, dodaje, zbog malih plaća, gotovo ne postoji interes prirodoslovnjaka za radom u školi.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Upozorava i da sva djeca u Hrvatskoj nemaju priliku obrazovati se pod istim uvjetima.

- Situacija se razlikuje od škole do škole, ali većina škola nema ni osnovnu opremu za rad. Učitelji od svoje plaće izdvajaju novac za papir koji im je potreban u radu s djecom. I sama sam godinama kupovala potrebnu opremu za nastavu - priča profesorica.

Iako je projekt Škole za život, priznaje, uveo neke novosti, zapravo je povećao administraciju, zbog čega učitelji, ističe, ne stignu biti kreativni.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

- Zaboravlja se da reforme idu preko leđa učitelja - poručuje Šprem.

Objašnjava da niz faktora u provedbi reforme ovisi o uspjehu učitelja.

- Volja za radom i motiviranost su ključni. Puno se govorilo o opremi za 'Školu za život', a nije se pitalo koliko su nastavnici spremi za taj projekt - ocjenjuje nastavnica.

U sindikatu, dodaje, dobivaju različite dojmove na eksperimentalni program.

KONFERENCIJA O OBRAZOVANJU Želim biti popularni Jole: Kako mladi vide svoju budućnost

- Kako je vrijeme prolazilo, ljudi su posustajali, a pala im je i motivacija. Na kraju sve ovisi o tome koliko je koji nastavnik snalažljiv - procjenjuje sindikalistica.

KONFERENCIJA O OBRAZOVANJU 'Sve više djece treba logopeda, ali država za to nema sluha...'

Dok djeci u Sydneyu, kaže, preko videolinka predaju i profesori iz Amerike s kojima učenici mogu uživo komunicirati kao da su s njima u učionici, a ne na drugom kontinentu, u Hrvatskoj je takva situacija nezamisliva.

24sata | Autor: 24sata Foto: 24sata

- Više od 90 posto hrvatskih škola radi na kredi i ploči što je rezultat sustava zanemarivanja koji kraje godinama - zaključuje jedna od govornica najveće konferencije o obrazovanju.

Pridružite nam se na konferenciji 'Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska' u organizaciji 24sata i partnera: RBA, Pliva, Podravka i INA, 12. studenog, u Obrtničkoj komori Zagreb, Ilica 49, te na vrijeme rezervirajte svoje mjesto u dvorani.

Sve novitete, detalje programa i izjave govornika pogledajte na našoj Facebook stranici.

 

 

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Komentari (60)
  • Kolege su prošle godine bili u Japanu, i zamislite, oni rade isto s kredom i pločom! Tehnologija nije samo prepisivanje s prezentacija!

    31. 10. 2018,   12:53
  • Ma gdje je zadnje dane Smješka? Biznismenka Smješka! Koliko je honorara pokupila, a ostali? A Bakić? A Erceg iz "Algebre", škole iz koje je došla prijateljica i pomoćnica Smješke, tetka Kralj?

    31. 10. 2018,   20:07
  • Sustav je zastario, to je evidentno i laickom promatracu. Obnavljaju se nekakvi vozni parkovi politicara, kupuju avioni i ostale budalastine za neki tamo rat... skolstvo i medicina u drzavi su se srozali do dna doslovno. Bolnice u raspadu, a u skoli djeca uce kao 80tih godina proslog stoljeca, bubajuci pojmove u glavu sa pretpostavkom kako ce im zivot biti bolji ukoliko budu mogli puno tih pojmova zbubati i zapamtiti. Uskoro ce morati opet mjenjati sustav radi mase migranata koji ce doci u drzavu. Sretno Rvati, imate jos vjeronauk u skolama, to vam je najbitnije ;)

    31. 10. 2018,   12:49