Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Naučila je hrvatski: Djed i baka žele se brinuti o curici iz parka

None Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

ODLIČNO SE SNAŠLA Djevojčica koju su lani u studenom pronašli u parku u Velikoj Gorici još je u Nazorovoj. Vesela je, prihvatila je tete i postala pravi vođa

Gospa, srce mi je puklo kad sam čuo da nas optužuju da trgujemo djecom. Ja i moja žena (46) imamo pet sinova i pet kćeri te 20 unučadi! U romskim je obiteljima normalno da imaju puno djece. I curica iz Doma u Nazorovoj je naša unuka, kunem se, govori nam djed (46) djevojčice.

Izgubljenu djevojčicu su lani u listopadu pronašli prolaznici u velikogoričkom parku. No punih mjesec dana nitko njezin nestanak nije prijavio. Kako malena nije razumjela ni riječi hrvatskog, isprva se mislilo da se radi o djetetu izbjeglici koje je zaostalo u prvom izbjegličkom valu. 

Majka djevojčice se preudala

No kada joj je u gotovo svim novinama objavljena fotografija s apelom roditelja da se jave, javila se prava obitelj.

- Nazvao me je sin, sav u panici, i rekao mi da je naša unuka u novinama i da je smještena u Domu za nezbrinutu djecu. Nismo vjerovali, no kad smo prelistali novine i uvjerili se da je to naša curica, odmah sam otišao u Dom za nezbrinutu djecu - govori djed i nastavlja:

- Malena ne priča hrvatski, kao ni njezin tata. U Nazorovu sam sa sinom nekoliko puta dolazio posjetiti unuku, ali neka žena na 1. katu nije nam dala da je vidimo. Iako su svi papiri čisti i uredni, kako se ispostavilo, policija je sredinom studenoga upala u našu kuću kao da smo kriminalci te pritvorila moju ženu i mene. Našu unučad su strpali u Dom za nezbrinutu djecu, a nas u Remetinec na sedam dana. Kad su shvatili da su to doista naši unuci, pustili su i njih i nas, i evo, kao što vidite, oni žive tu s nama – govori djed u svojoj raskošnoj kući u selu nadomak Velike Gorice.

Kad su se doselili, na tom je mjestu bila prava straćara koju su kupili na dražbi. Sad je na tom mjestu moderna, velika, iznimno uredna i održavana kuća s velikim dvorištem. Čitav život, kaže mladoliki djed, pošteno je radio vozeći šlepere s voćem i povrćem od Španjolske, Italije, Portugala i Francuske, a sa suprugom se prije nekoliko godina iz Italije doselio u domovinu.

- Vratili smo se živjeti u našu zemlju i nikakvih problema dosad nije bilo. Naša unuka rođena je u Švicarskoj, a prije godinu i pol dana krstili smo je u crkvi u centru Zagreba - objašnjava mladoliki djed za kojega su, kaže, u zatvorskoj ćeliji bili uvjereni da je otac, a ne djed djevojčice o čijem su se slučaju raspisali mediji.

Kako priča, između oca i majke djevojčice stvari već dugo nisu štimale te su se razdvojili. On se vratio svojim roditeljima, a ona je s blizankama ostala kod svojih roditelja u Sesvetama. No nakon nekog vremena, pojavila se na njihovu kućnom pragu, i to baš na dan kada im je unuka nestala.

- Došla je ovdje k nama da se s našim sinom dogovori što će dalje. Otišli su u park, a on se nakon toga vratio kući i ispričao nam da su se posvađali jer ga je optuživala da ima drugu. Čak ga je izgrebala po rukama. Obje djevojčice ostale su s njom u parku, a onda nakon mjesec dana šok i nevjerica - pripovijeda nam djed dodajući kako očekuje da mu uskoro vrate unučicu.

- Mi se možemo i želimo brinuti o njoj, ne želimo i ne možemo dopustiti da ide na posvajanje. Kako smo čuli, njezina majka je u Italiji, udala se za nekog čovjeka od 40 godina. Moj sin, a njezin otac, je lijep čovjek, nije klošar, nije budala, nego brižan tata i radišan dečko. I on jedva čeka da mu se kći vrati – povjerio nam je djed.

Posvađali se u parku

Pohvalio se da će supruga i on opet postati djedovi.

- Fala Bogu, trudne su mi snahe, imat ćemo još mnogo unučadi, obožavamo djecu. Samo da im Bog da sreću i zdravlje - zaključio je sretni djed kojem samo “izgubljena” unuka nedostaje da uživa u potpunoj sreći.

Za ovu obitelj ni susjedi nemaju ružne riječi. Smatraju ih pravom gospodom, iznimno pristojnima i urednim ljudima.

Očekuju još unučadi

A dok se vodi postupak na Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici, “izgubljena” djevojčica i dalje u Nazorovoj čeka povratak u svoju obitelj i raspetljavanje cijele situacije. Kako nam je ispričala ravnateljica Doma za nezbrinutu djecu u Nazorovoj Jasna Ćurković Kelava, donedavno plaha i uznemirena curica odlično se prilagodila.

- Izvrsno je, već jako dobro govori hrvatski, prihvatila je sve tete i postala pravi vođa. Za nju nije dugotrajno rješenje ostati u domu, treba riješiti da je preuzme njezina biološka obitelj - kaže Ćurković Kelava.

Iz velikogoričkog ŽDO-a neslužbeno doznajemo kako se i dalje intenzivno traga za majkom djevojčice, kojoj se od listopada gubi svaki trag.

Komentari (56)
  • cila prica smrdi

    5. 2. 2016,   23:27
  • ja je nikako ne bi vratila biološkoj obitelji...jer da je članovima biološke obitelji stalo do djeteta ne bi završilo u parku...

    5. 2. 2016,   21:26
  • Roditelji ove djevojčice nisu dobri. Jer kako objasniti da su to lijepo dijete ostavili u parku, da su otišli svatko svojim putem, a dijete je lutalo. Ne vjerujem u cijelu priču koju su ispričali, jer kako je otac mogao ostaviti dijete, ako je majka uzela jednu djevojčicu, a jednu njemu ostavila. Nisu došli po nju, ni kada se mjesecima pisalo o njoj. A opet, kome će je dati ako ne obitelji, ipak je obitelj bolja nego dom.

    5. 2. 2016,   21:39