Obavijesti

News

Komentari 221

'Ne bude li nedjelja neradna, posljedice mogu biti fatalne...'

'Ne bude li nedjelja neradna, posljedice mogu biti fatalne...'
1

Za dostojan život obitelji od velike je važnosti rad, ali pretjerani rad donosi opasnost odsutnosti roditelja, osobito opasnost odsutnosti majke, upozorio je...

VIDEO

Nadbiskup Splitsko-makarski Marin Barišić predvodeći božićnu misu u katedrali sv. Dujma pozvao je Hrvatski sabor da se zauzme za neradnu nedjelju i upozorio kako "posljedice mogu biti fatalne" za naš narod ako se ne pronađe rješenje toga problema koji, istaknuo je, najviše pogađa ženu majku i obitelj.

"Ako se ovaj bremeniti problem koji najviše pogađa ženu majku i obitelj što skorije ne riješi u skladu s našom tradicijom i kulturom, posljedice mogu biti fatalne za naš narod i našu budućnost. Stoga, ako u 'Hrvatskom savezu za nedjelju' nije u prvim redovima i Hrvatski sabor, onda u Hrvatskoj nešto nije u redu," istaknuo je nadbiskup Barišić u božićnoj propovijedi, u kojoj je, budući da je ova godina u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji posvećena majci i majčinstvu, stavio naglasak na ulogu majke u obitelji i društvu. 

Za dostojan život obitelji od velike je važnosti rad, ali pretjerani rad donosi opasnost odsutnosti roditelja, osobito opasnost odsutnosti majke, upozorio je. Nedjelja je važna za budućnost obitelji i društva i nedjeljnim je radom žena "ponižena i degradirana," istaknuo je.  Nedjelju trebamo učiniti neradnim danom, kada je obitelj "obasjana suncem oca i majke," rekao je.

Naša budućnost ovisi o investicijama i otvaranju novih radnih mjesta, ali, rekao je, "važni i snažni stupovi budućnosti ipak su žena majka, muškarac otac, obitelj, mladi i neradna nedjelja."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Doista, ako ovako nastavimo na putu kojim idemo, u opasnosti smo ne samo od depopulacije i iseljavanja, već i od gubitka identiteta", rekao je Barišić.

"Majka je korijen životvornog nog stabla, a njena djeca i mladi su mladica i plodovi, zalog za budućnost jednog naroda. No, kakav je današnji položaj žena – majki u obitelji i našem društvu? Važno je istaknuti kako je svaki pokušaj uspoređivanja žene s modelom muškarca pogrešan, ograničen i suprotan Božjem planu. Žena se može uspoređivati jedino sa svojom istinskom vrijednošću da je stvorena na sliku Božju, " poručio je nadbiskup Barišić.

Poput Majke Marije i žena – majka, tzv. domaćica- odgojiteljica, za koju bi se moglo reći da nije društveno eksponirana, itekako takvom svojom ulogom utječe na tokove društva čineći ga humanijim i zdravijim, rekao je. "Bez takvih 'karijernih' majki idemo prema tome da postanemo društvo bez duše, a što je još opasnije narod bez tijela. Bez rađanja dominirat će smrtnost. Samo Božić - rađanje - može nas udaljiti od dominacije smrti," kazao je nadbiskup Barišić.

Upozorio je i na nedostatak jaslica, odnosno dječjih vrtića. "Svi govorimo da nas nema, da je sve manje djece, a za djecu ni jaslica, vrtića nema dovoljno. Ako ne budemo otvarali nove jaslice i vrtiće otvarati ćemo samo grobove," rekao je Barišić i poručio: "U zajedništvu s malim Isusom izaberimo kulturu života".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 221
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje