Obavijesti

News

Komentari 50

'Ne damo Peronji da viđa krave prije borbe. On bi se zaljubio!'

'Ne damo Peronji da viđa krave prije borbe. On bi se zaljubio!'
12

15. PO REDU KORIDA Okupila je nekoliko tisuća posjetitelja, koji su pojeli ‘stado janjadi’ te popili stotine litara piva i sokova. Osim posebne hrane koju im daju, vlasnici imaju i posebne taktike za svoje bikove

VIDEO

Spektakl u Dicmu! I petnaesta korida okupila je nekoliko tisuća posjetitelja, kao i najbolje bikove na ovim prostorima. Gužve su počele još ujutro iako je prva borba najavljena za 13 sati.

Pristigle su stotine automobila, a obližnje ledine označene kao improvizirana parkirališta bile su pune kao šipak. Kao i inače na sličnim događajima, pojelo se “stado” janjadi, otprilike stotinjak komada, a popile su se i stotine litara piva te sokova.

Već na ulasku zatekli smo Perana, grdosiju od oko 850 kilograma, i njegova vlasnika Stipu Šakića.

Jedu posebnu hranu 

- Znam da će mnogi ljudi reći kako smo mi vlasnici bikova ludi, ali ovo je naš život, to je ljubav. S bikom treba provesti najmanje pola dana, 30 posto svog života posvetiš biku.

I naravno, važna je i prehrana - rekao nam je Šakić.

Doznali smo da bikovi jedu posebnu hranu, odnosno specijalne žitarice, a pojedu ih 15-20 kilograma, na što ode stotinjak kuna dnevno. Ali za pobjede i stvaranje šampiona nije dovoljna ni sama ishrana ni vrijeme posvećeno životinji nego i taktika, a pogotovo ona u vezi s kravama.

Tako neki vlasnici puštaju bikove tek koju sekundu prije početka borbe, a neki ih cijeli dan drže u blizini borilišta.

Važno je i pratiti kako bikovi reagiraju na ljude, ali i na druge bikove u blizini.

Isto je i u vezi s kravama, neki vlasnici puštaju ih da se “druže” prije borbi i tvrde da im to godi, a drugi misle drukčije:

- Mi našem Peronji ne damo da viđa krave prije borbe. Zašto? A da se ne zaljubi! - rekao nam je Jakov, jedan od braće Kokan, organizatora koride, koji su i vlasnici Peronje, prvaka Hrvatske u teškoj kategoriji.

Peronja i Kobra za kraj 

- Mi smo našeg Peronju pripremali šest mjeseci - rekao nam je Kokan i pojasnio “šablonu” o oštrini rogova na koridi.

- To je vrlo važno jer u nas je zabranjeno oštrenje rogova i postoji točna šablona provjere rogova prije borbi kako ne bi došlo do uboda, krvi i težih posljedica za životinje - objasnio je Kokan.

A nakon što smo upoznali bikove i vlasnike te doznali pravila, doznali smo i da kilogram janjetine stoji 200, te popili tri decilitra vode za 15 kuna. Nakon svega, došlo je i vrijeme za prvu borbu.

Na megdan su izašli Svilota i Medo, mrcine od nekoliko stotina kilograma. Kratko su se odmjerili, a onda je počelo, glava o glavu, rog o rog. Nakon dobrih dvadesetak minuta Medo je bio vidno umoran, isplazio je jezik, a uskoro i okrenuo stražnjicu te pobjegao od Svilote.

Uskoro je počela i sljedeća borba, pa još jedna, i tako sve do velikog okršaja zakazanog za samu večer, borbe između Peronje, prvaka Hrvatske, i nepobjedivoga Kobre, najjačeg bika na Balkanu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa