Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ne dopustiti relativiziranje i banaliziranje bilo kojeg zločina'

None Foto: Robert Anić/Pixsell

Reiner je naglasio kako su totalitarni režimi u Hrvatskoj, kao i u ostalim europskim zemljama, doveli do strašnih tragedija, kršenja ljudskih prava, temeljnih sloboda te progona i ubijanja političkih neistomišljenika, 'ili naprosto onih drugačije nacije ili vjere'

Europski dan sjećanja na sve žrtve totalitarnih i autoritarnih režima u petak je obilježen u Macelju, gdje je potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner poručio kako se ne smije dopustiti relativiziranje i banaliziranje, a pogotovo ne opravdanje bilo kojeg zločina.

Nakon što su pred zajedničku grobnicu pored crkve Muke Isusove u Macelju položeni vijenci, sudionici su se uputili na komemoraciju za sve žrtve totalitarnih i autoritarnih režima na lokalitet Lepa Bukva, mjestu stradanja brojnih žrtava komunističkog režima početkom lipnja 1945. godine. 

Reiner je naglasio kako su totalitarni režimi u Hrvatskoj, kao i u ostalim europskim zemljama, doveli do strašnih tragedija, kršenja ljudskih prava, temeljnih sloboda te progona i ubijanja političkih neistomišljenika, 'ili naprosto onih drugačije nacije ili vjere'.

Zagreb: HDZ položio vijence na Tuðmanovom grobu ZAPALIO SVIJEĆE Plenković se poklonio žrtvama totalitarnih režima na Mirogoju

- Zato je osobito važno ukazivati na uzroke nastanka i na tragične posljedice vladavine nedemokratskih režima, fašističkog, nacističkog, ustaškog, komunističkog i drugih. Suočavanje s prošlošću, pijetet prema žrtvama i obrazovanje mladih o zločinima totalitarnih režima imperativ je kojim se moramo trajno voditi. I to ne zbog prošlosti, jer mrtve nažalost ne možemo oživjeti, već zbog budućnosti, rekao je.

Upozorio je na 'pogubnu i ničim opravdanu asimetriju' između zločina nacističkog, fašističkog i ustaškog režima, koji su odavno javno osuđeni, te "dugo prikrivanih i gotovo neistraženih komunističkih zločina".

- Ne smijemo dopustiti relativiziranje i banaliziranje, a pogotovo ne opravdanje bilo kojeg zločina, poručio je Reiner i dodao kako su zločini svih totalitarnih režima 'upozorenja da izopačena ljudska psiha, pohlepa za tuđim i zloća uvijek mogu ponovo u crno zaviti svaku državu',  pa se na to treba sustavno podsjećati i zalagati za mir, dijalog i zajedništvo.

 Predsjednik Udruge Macelj 1945. Zdravko Čepo kazao je kako im je prioritet istraživanje preostalih jama i proglašenje spomen-područja.

- Cilj nam je da se zaštiti to područje, da se ne grade nekakve građevine ili industrijski objekti na kostima tih ljudi. Kasnije, kad se istraži, mogu graditi što hoće. Ne zanima nas politika, nego istina, da znamo tko je to napravio, kad je to napravio nakon što je rat završio, rekao je Čepo.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava proglašen je Deklaracijom Europskog parlamenta 2008. godine, a Hrvatski sabor je 2011. proglasio 23. kolovoza spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih sustava. (pm)

Komentari (8)
  • Največi zločin je uništiti industrijsku i poljoprivrednu proizvodnju svog naroda.

    23. 8. 2019,   17:11
  • Kako ono reče karamrle ..... najcitirizaniji akademik.....ever.:)

    23. 8. 2019,   15:53
  • Kada to kaže netko popout junaka Viteza ,, nema se što dodati , to je sigurno tako ,a da nam on to nije rekao mi to svi sigurno ne bi znali.Hvala ti što si nam to rekao i objasnio .

    24. 8. 2019,   07:22