Obavijesti

News

Komentari 19

'Ne mogu jamčiti da će se ustavne suce imenovati na vrijeme

'Ne mogu jamčiti da će se ustavne suce imenovati na vrijeme
1

Naglasio je kako Most želi da se u Ustavni sud izaberu najbolji kandidati te kako je već najavio da za neke od kandidata koje predlažu dvije najveće stranke neće moći glasovati

VIDEO

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav Robert Podolnjak (Most) izjavio je u srijedu kako, nakon još jedne odgode sjednice na kojoj je taj Odbor trebao utvrditi prijedlog kandidata za izbor 10 sudaca Ustavnog suda, ne može jamčiti da će se imenovanje provesti do 7. lipnja, od kada će Ustavni sud ostati na šest sudaca, nedovoljno za donošenje odluka.

"Sada ćemo vjerojatno promašiti rok koji smo sami odabrali, što je loša poruka javnosti. Ovaj put imamo stvarno izvanredno dobre kandidate i propustiti priliku da izabremo najbolje je vrlo loše", kazao je Podolnjak novinarima, nakon što je na zahtjev SDP-a po drugi put odgođena sjednica na kojoj je Odbor trebao utvrditi listu kandidata za Ustavni sud.

Naglasio je kako Most želi da se u Ustavni sud izaberu najbolji kandidati te kako je već najavio da za neke od kandidata koje predlažu dvije najveće parlamentarne stranke, HDZ i SDP, neće moći glasovati.

"Dvije najveće stranke su očito zaključile da mogu bez nas", kazao je Podolnjak. Dodao je kako je predlagao da se sada izabere barem šest ustavnih sudaca, kako ne bi došlo do blokade Suda, a da se još četvero izabere naknadno, "u boljim uvjetima", a na pitanje hoće li bar dio kandidata biti imenovan do 7. lipnja nije znao odgovoriti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Grbin tražio odgodu

Još jednu odgodu sjednice, koja se po prvotnom planu trebala održati još u utorak, zatražio je potpredsjednik odbora Peđa Grbin (SDP), koji je novinarima nakon sjednice kazao kako zastupnici imaju obvezu prema javnosti izabrati kandidate iza kojih neće biti nikakvih repova.

Iako se u srijedu ujutro činilo da je među saborskim klubovima dogovoreno tko će ući u Ustavni sud, nakon sjednice je postalo očito da dogovor ni nakon četiri mjeseca pregovora nije do kraja postignut.

HDZ-ov Dražen Bošnjaković uvjeren je, međutim, kako će novi razgovori uroditi plodom.

Nitko od članova Odbora nije želio javno reći koja su imena s liste koje su mediji već objavili sporna, no neslužbeno se doznaje da je na sastanku pregovarača u ponedjeljak primjedbe na listu koja je tada bila na stolu iznio Most, i to na niz kandidata obiju velikih stranaka.

Sporno im je bilo imenovanje troje zastupnika, Davorina Mlakara (HDZ) te Ingrid Antičević Martinović i Josipa Leke (SDP), jer u ustavnom sudu ne žele političare, kao i dosadašnje ustavne sutkinje Snježane Bagić, kojoj zamjeraju prepisivanje rada od tajnika Ustavnog suda, koji se također kandidirao za suca, Teodora Antića.
 
Dva dana kasnije, o listi kandidata raspravljao je i Klub HDZ-a i stranaka Domoljubne koalicije, na kojemu je, umjesto Maria Jelušića, za ustavnog suca u još jednom mandatu predložen Marko Babić.

Upravo Babićevo imenovanje bilo je razlog zašto je SDP tražio još jednu odgodu odlučivanja o konačnoj listi kandidata koje će odbor predložiti Saboru.

Babiću zamjeraju poreznu utaju

Babiću zamjeraju poreznu utaju od 270 tisuća kuna koja je otkrivena 2008., a porez mu se nije mogao naplatiti jer je slučaj otišao u zastaru. Još više im, kako se neslužbeno doznaje, smeta što je Babić sa Slavicom Banić "uletio" u mjere praćenja nogometnih moćnika Zdravka Mamića i Damira Vrbanovića, zbog sumnje da pokušavaju utjecati na Ustavni sud da sruši Zakon o sportu.

Ustavni sud, koji po zakonu broji 13 sudaca, još je 2010. ostao sa članom manje, nakon što je istekao mandat Nevenki Šernhorst, a Sabor nije uspio okupiti potrebnu dvotrećinsku većinu za imenovanje njezina zamjenika.

Krajem 2015. mandat je istekao za još petoro sudaca, no oni su ostali obnašati tu dužnost u produženom roku od šest mjeseci, koji istječe 7. lipnja, otkada Ustavni sud ostaje na šest sudaca.

Stranke su planirale da će nove suce Sabor imenovati u petak i tako izbjeći ustavnu krizu, budući da Ustavni sud, između ostaloga, proglašava rezultate izbora i odlučuje o žalbama na izborne procese pa je bez njega nemoguće provesti izbore na bilo kojoj razini u Hrvatskoj.

Odgoda sjednice Odbora, koji bi Saboru, kako je planirano, trebao predložili 10, između ukupno 46 kandidiranih za Ustavni sud, dovela je u pitanje taj plan, no nova je sjednica Odbora zakazana već za četvrtak popodne pa je za vjerovati da je nekakav dogovor ipak postignut. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.