Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ne možemo prihvatiti zemlje koje imaju neriješene probleme'

None Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Predsjednik Europske komisije je dodao kako je Srbija ipak prošla već "impresivni dio puta", no kako datum ulaska u EU ne ovisi o Bruxellesu, nego prije svega o Beogradu

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker poručio je u ponedjeljak u Beogradu kako 2025. godina iz Europske strategije za zapadni Balkan "nije obećanje" već ohrabrenje i poticaj zemljama kandidatima, ponovivši da s neriješenim bilateralnim sporovima ne mogu postati članice EU.

"To nije obećanje, to su perspektive, to je indikativni datum, to je ohrabrenje", rekao je Juncker na konferenciji za novinare nakon razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i povjerenikom za proširenje i susjedsku politiku Johannesom Hahnom.

Predsjednik EK-a je ponovno naglasio da se u EU ne mogu unositi bilateralni nesporazumi i uzajamna neriješena pitanja

"Ne možemo prihvatiti u EU zemlje koje nisu riješile svoje probleme, ne možemo uvoziti bilateralne sporove. Važno je da se ti sporovi riješe prije ulaska", rekao je Juncker.

Pohvalio je Srbiju da je već prošla "impresivni dio puta" i dodao kako "mnogi nisu svjesni" u kojoj se mjeri Srbija pripremila za članstvo. No, istaknuo je kako datum pristupanja EU-u ne ovisi o Bruxellesu, već prije svega o Beogradu

Uz dosadašnji napredak i provedene reforme "od kojih su neke bile bolne i zaslužuju poštovanje i divljenje", Juncker kao glavne izazove i iskušenja u daljem pretpristupnom procesu Srbije vidi rješavanje pitanja koja se tiču vladavine prava i pravosuđa te pravno obvezujući sporazum s Prištinom.

VUČIĆ O POSJETU HRVATSKOJ: 'Nisam se ispričao jer imamo različite poglede na rat 90-ih'

"Međutim, nije naše da kažemo kakav će biti karakter tog sporazuma, na Beogradu i Prištini je da to odrede", naglasio je Juncker.  

Ocijenivši kako Zapadni Balkan i Srbija trebaju biti dio EU te da bez njih "EU nije kompletna", Juncker je rekao kako nije došao Srbiji držati lekcije, već otvoreno razgovarati.

“Srbiji nisu potrebne lekcije, to je velika nacija. Nakon današnjeg razgovora sam smiren, Srbija ide ka EU”, rekao je Junker. SUSRET U BEOGRADU Vučićevo obećanje: 'Za Hrvate u Srbiji dolaze bolja vremena...'

Visoki europski dužnosnik naglasio je i da se iz prošlosti moraju izvući pouke. "Srbija i EU će zajedno imati tolike prilike za razvoj. Državnici prolaze, ali narodi ostaju", rekao je predsjednik Europske komisije u Beogradu.

Vučić je zahvalio Junckeru na poštovanju koje pokazuje prema Srbiji, istaknuvši da je njegov posjet s Johannesom Hahnom "značajan poticaj da Srbija nastavi s reformama u procesu pristupanja EU" i da se mijenja kako bi mogla biti dio društva kojem želi pripadati.

"Ne govorim da je 2025. zajamčen ulazak, već godina koja bi mogla biti godina našeg priključenja europskoj obitelji naroda", rekao je Vučić. EUROPARLAMENTARAC ANALIZIRA Picula: Vučić je dobro iskoristio neslaganje Kolinde i Plenkovića

Istaknuo je da će za Srbiju najteža prepreka na putu ka članstvu u EU-u biti pravno obvezujući sporazum s Prištinom, ali je naglasio da se "tu nema što skrivati, niti želi građanima mazati oči".

Srbijanski predsjednik ukazao je na važnost kompromisa s Prištinom sugerirajući da se to mora shvatiti, jer bi se u protivnom Srbija davila u vlastitoj prošlosti.

"Zato toliko plediram na kompromis i zato toliko molim i tražim podršku i Europske komisije i svih svjetskih sila da do te podrške dođemo", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije istaknuo je važnost kompromisa Srba i Albanaca kao dvije najmnogoljudnije nacije na Balkanu, ali i naglasio kako kompromis podrazumijeva da i Beograd i Priština nešto izgube, a ne da jedna strana dobije, a druga sve izgubi.

"Ako to ne bude moguće i dalje ćemo živjeti u prošlosti", rekao je Vučić, poručivši da bi takav ishod trebalo izbjeći.

Juncker i Hahn doputovali su u Beograd u okviru balkanske turneje tijekom koje su ranije posjetili Albaniju i Makedoniju. U utorak su u Podgorici, a u srijedu u Sarajevu i Prištini.
Komentari (29)
  • U EU se ne mogu prenijet neriješena bilateralna pitanja. Za očekivat je, ove dane, ''spisak'' iz srbije sa još 2 imena nestalih, a onda i naš ''blagoslov''.

    26. 2. 2018,   21:55
  • Evo još jedan dokaz nekompetentnosti naših političara. Srbija nije blokirana zbog nerješene situacije sa Hrvatskom koja je članica Unije, već zbog Kosova. To samo znači da su naši političari jedna nevjerojatno skupa i potpuno nesposobna lijena bagra koja samo gleda kako napuniti vlastite džepove a za Hrvatsku i Hrvate ih boli ona stvar!

    27. 2. 2018,   08:07
  • Ne mozemo prihvatit zemlje koje imaju "nerijesene probleme".A Europska unija kao NEMA nerijesenih problema kao blata jel da?Vi ste bezgresna djevica marija.Kakvo farbanje.Samo da spomenem primjer janeza koje ste sirokim rukama prihvatili u uniju a oni kao narod konstantno stvaraju probleme sa Hrvatima ali nema veze.Bitno je vi da ne pustate "zemlje koje imaju nerijesene probleme".

    27. 2. 2018,   06:53