Obavijesti

News

Komentari 4

"Ne ograničavamo svojim djelatnicima slobodu govora"

"Ne ograničavamo svojim djelatnicima slobodu govora"
1

Grmoja je prethodno za saborskom govornicom kazao da ministrica Pejčinović Burić "mjesecima uskraćuje i ograničava prava na slobodno izražavanje stotinama zaposlenika Ministarstva"

VIDEO

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova "oštro" je u srijedu odbacilo tvrdnje oporbenog zastupnika Nikole Grmoje da krši ustavne slobode svojih zaposlenika, a usporedbu s totalitarnim režimima prošlog stoljeća nazvalo je "potpuno neprihvatljivom".

Zastupnik Mosta u srijedu je u Saboru zatražio da vlada poništi kandidaturu ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe optuživši je da ograničava prava na slobodno izražavanje stotinama zaposlenika MVEP-a tako što im propisuje da traže suglasnost za svaki, pa i privatni nastup u medijima, čak i za objave na društvenim mrežama. 

"MVEP oštro odbacuje tvrdnje da se Pravilnikom o unutarnjem redu krše Ustavne slobode. Također potpuno neprihvatljivom nalazimo usporedbu s totalitarnim režimima prošlog stoljeća", reagirao je  MVEP na jutrošnju izjavu zastupnika Grmoje.  

"Kada se radi o javnim nastupima u medijima, ali i općenito o ponašanju državnih službenika Zakon o državnim službenicima, Etički kodeks državnih službenika i Zakon o vanjskim poslovima, ne prepoznaju razliku između službenog i privatnog", piše MVEP u priopćenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Grmoja: Vlada mora poništiti odluku o kanidaturi ministrice
Grmoja: Vlada mora poništiti odluku o kanidaturi ministrice

Grmoja je prethodno za saborskom govornicom kazao da ministrica Pejčinović Burić "mjesecima uskraćuje i ograničava prava na slobodno izražavanje stotinama zaposlenika Ministarstva, a ističe ambiciju zauzimanja čelnog položaja u europskoj organizaciji koja nadzire zaštitu tih istih prava". 

Pri izradi članka Pravilnika kojim se propisuju nastupi u medijima ministarstvo se rukovodilo i praksama drugih europskih država, objašnjava MVEP.

"Djelatnici službe vanjskih poslova dužni su svakodnevno u službenim i privatnim istupima u medijima poštivati odredbe navedenih propisa", navodi se. 

U to su uključeni i propisi Bečke konvencije o diplomatskim i konzularnim odnosima.

To znači da djelatnici službe vanjskih poslova moraju "svakodnevno i stalno" voditi računa o tome da "svojim postupanjem tijekom ili nakon radnog vremena ne narušavaju ugled državne službe, svoj osobni ugled, propise Republike Hrvatske, kao i propise i običaje drugih zemalja".

MVEP piše da je propisani uvjet za rad na većini radnih mjesta u službi vanjskih poslova važeći certifikat za pristup tajnim podacima, što znači da djelatnici službe vanjskih poslova, prilikom javnih i privatnih nastupa u medijima i u svakodnevnom postupanju i ponašanju moraju voditi računa i o odredbama Zakona o tajnosti podataka.

"Stoga se ne može tvrditi da se prethodnom suglasnošću za javni nastup u medijima djelatnicima službe vanjskih poslova uskraćuje pravo slobode govora. Isto tako, ne može se tvrditi da je prethodna suglasnost za javni nastup 'politička suglasnost'", zaključuje MVEP. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović