Obavijesti

News

Komentari 213

'Ne osuđujte nas, pomozite ako možete, to je sve što tražimo'

'Ne osuđujte nas, pomozite ako možete, to je sve što tražimo'
1

Obitelj iz Briševa kod Zadra živi u iznimno teškim uvjetima u trošnoj kućici i od 1600 kuna socijalne pomoći. Laura (18) i njena majka tek povremeno uspiju pronaći sezonski posao...

VIDEO

U Briševu nadomak u izrazito teškim uvjetima živi Laura Dragaš (18) sa svojom obitelji. Dom im je trošna kućica. Kuhinja  od svega nekoliko četvornih metara jedini je prostor koji se grije, a soba u kojoj spava cijela obitelj nalazi se na drugoj strani dvorišta. 

Na otvorenom su umivaonik i WC. Otac je radio u građevinskom sektoru, a prije nekoliko godina postao je višak i ostao bez posla. Majka se uspijeva zaposliti samo u sezoni. Prošlo ljeto radila je tri mjeseca u restoranu za plaću od 4000 kuna, a nakon toga nije uspijevala pronaći posao. 

Hrabra Laura je o svom siromaštvu odlučila progovoriti za HRT-ovu emisiju Labirint:

- Tko god ovo gleda neka ne osuđuje, neka nam pomogne, to je sve što tražim. Moja sestra će sad napuniti 12, ne želim da moje godine dočeka u ovome. Narušeno mi je zdravlje, pada mi tlak i šećer, loše mi je, ne želim da i ona to doživi. Ovakav život ne zaslužuje nitko. Pokušala sam više puta naći krivca ali koliko god je bio kriv, toliko nije bio ni u mogućnosti. Ne mogu mu suditi, kaže Laura.

Djevojka kaže da od svoje 14. godine povremeno radi i da je najsretnija kad ide raditi i kad dobije plaću s kojom može nešto kupiti za kuću. 

Kad nema sezonskih poslova, obitelj živi od 1600 kuna socijalne pomoći. Pronalaženje posla otežavaju im i rijetke autobusne linije sa Zadrom i okolnim mjestima, pogotovo nedjeljom. Žale se da zbog toga je gotovo nemoguće bez posjedovanja automobila pronaći posao.

- Kad se počelo govoriti o maturalnoj ekskurziji, profesori su rekli da će se za učenike slabijeg imovinskog stanja dati dvije besplatne ekskurzije. Zapisali su me, ali to nisam dobila, kaže Laura koja je na kraju ipak otišla na maturalno putovanje za što je za radila konobareći dva i pol mjeseca.

- Uspjela sam sa svojim trudom puno toga i baš mi je drago. Ipak, kuću ne možemo renovirati, nije naša, a ovo je sve staro. Jedino rješenje bilo bi da se maknemo odavde. Dok sam bila manja bilo me sram, ali sad više nije. Želim završiti školu, upisati fakultet, raditi...molim ljude ako ikako mogu da nam pomognu, mi ćemo biti zahvalni. Nije mi lako moliti, ali tražimo izlaz iz svega ovoga, ništa više, kaže Laura.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 213
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina