Obavijesti

News

Komentari 191

Ne perite aute do srijede: Stiže još kiše s pijeskom iz Sahare

Ne perite aute do srijede: Stiže još kiše s pijeskom iz Sahare
1

U ožujku je narančasti snijeg prekrio brojna europska skijališta, a sada je taj neobični fenomen stigao i u Hrvatsku. Čestice prašine, peludi i saharskog pijeska prekrile su i veći dio Hrvatske

VIDEO

Znam da su vam jako prljavi, ali ne perite aute još najmanje do srijede, poručuje RTL-ova meteorologija Dunja Mazzocco Drvar. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:49

Prljavština na automobilima koju ste zatekli proteklih dana nastala je zbog kiše pomiješane sa pustinjskim pijeskom. A kako nam kažu meteorolozi, u zraku je i pelud koja je dodatno pogoršala situaciju.

U ožujku je "narančasti snijeg" prekrio brojna skijališta u istočnoj Europi, dijelove Bugarske, Rusije, Rumunjske, Moldavije, Ukrajine, Grčke, Turske... Taj neobičan fenomen nastao je miješanjem čestica pijeska i prašine koje su doputovale nošene olujama iz sjeverne Afrike. A proteklih dana čestice pijeska stigle su i do nas. No, to je ništa, kaže Mazzocco Drvar, s obzirom na ono što nam slijedi. Večeras i sutra tijekom dana očekuje nas kiša s još većom količinom pijeska.

Uzrok tome je što posljednjih dana na vrijeme u Hrvatskoj utječe jaka visinska južna i jugozapadna struja. Zbog toga nam sa Sredozemlja pritječe zrak iz sjeverne Afrike koji sa sobom donosi saharski pijesak.

- Zbog jakog jugozapadnog strujanja u Europu dolazi afrički zrak u kojem ima pijeska. Tada je koncentracija pijeska i veća od normalne. Zbog njega i nastaju sve ove pojave. Pojava nije iznimno rijetka, i događa se otprilike jednom, ali ponekad i nekoliko puta u godini - objašnjava Lovro Kalin iz DHMZ-a. 

No, da saharski pijesak zahvati cijelu Hrvatsku, ističe Mazzocco Drvar, ipak je nešto rjeđa situacija.

- Najčešće se to događa u južnijim dijelovima Hrvatske koji su i najbliži izvoru iz kojeg dolazi, samoj Africi i južnom Mediteranu. A sad imamo situaciju da je pustinjski pijesak zahvatio čitavu Hrvatsku - ističe Mazzocco Drvar.

Objašnjava i kako pijesak iz Sahare dođe sve do nas. 

- Pijesak do nas dođe tako da ciklona pređe preko dijela Afrike, na svom putu preko Mediterana pokupi i nešto vlage pa sve to "iskrca" kod nas sa kišom. Ova putanja ciklone koja dolazi je doista specifična jer je prošla iz dijela sjeverne Afrike i preko Italije stiže kod nas tijekom dana. Ovo prvo što je bilo, bila je samo prethodnica te ciklone. Kiša koja će nam padati, imat će relativno velike količine pijeska. Znači, još jedna 'porcija' pijeska stiže nam danas navečer i sutra kroz dan - kaže meteorologinja dodajući da bi u srijedu ujutro trebala prestati padati kiša, no taj dan nas očekuje suha depozicija.

- U srijedu još može doći do prenošenja peludi i pijeska strujanjem zraka. Do navečer bi to trebalo prestati - kaže.

  
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 191
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21