Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ne popuštaju: Katalonci rade na deklaraciji o neovisnosti

None Foto: JUAN MEDINA

Razgovaramo o tekstu deklaracije za koju želimo da je regionalna vlada u utorak prihvati, kazao je Carles Tiera, zastupnik iz stranke CUP koja traži osamostaljenje najbogatije španjolske regije

Katalonski separatisti rade na jednostranom proglašenju neovisnosti od Španjolske koja bi mogla bitu usvojena sljedeći tjedan, prkoseći naredbi suda i povećanom gospodarskom pritisku Madrida.

Nakon što je španjolski Ustavni sud suspendirao zasjedanje katalonskog regionalnog parlamenta najavljeno za ponedjeljak, a na kojoj se očekivalo proglašenje osamostaljenja, parlament je priopćio da je vođa te autonomne regije Carles Puigdemont, zagovornik neovisnosti, zatražio da se parlamentu obrati u utorak.

"Razgovaramo o tekstu deklaracije za koju želimo da je regionalna vlada u utorak prihvati", kazao je Carles Tiera, zastupnik iz stranke CUP koja traži osamostaljenje najbogatije španjolske regije.

"Nitko ne govori o nikakvoj odgodi, dvosmislenosti ili zbrci. Ne radimo na takvom scenariju", dodao je.

Kako je priopćio katalonski parlament, Puigdemont će govoriti na sjednici u utorak u 18 sati.

Ulozi su veliki za četvrtu po snazi gospodarstvo u EU-u, ističe Reuters. Katalonija je izvor velikog dijela poreza na prihod i u njoj su smještene moćne multinacionalne kompanije, od Volkswagena do farmaceutskog diva AstraZeneca.

Kako bi povećao pritisak na katalonsku regionalnu vladu, Madrid je u petak donio zakon koji kompanijama omogućuje lakše premještaju svoje operacije u ostale dijelove zemlje. To bi moglo predstavljati nezanemariv udar na financije Katalonije.

Neke kompanije, kao Gas Natural, Sabadell i druge, već su najavile premještanje ureda u Madrid ili negdje drugdje u zemlji.

Komentari (4)
  • Preko događaja u Kataloniji došli smo do toga da je bivši minstar vanjskih poslova RH ,pripadnik tvrde desne linije u HDZ-u Miro Kovač,nahvalio Tita..Doduše neizravno,spuštajući kajlu Kataloncima da ih kao države, nema nigdje u ustavu Španjolske,pa da onda niti nemaju pravo na odcjepljenje..Naravno sve u kontekstu Hrvatskog osamostaljivanja od Jugoslavije za koje smo i po jugo ustavu iz 1974 godine,kojeg su osobno napisali Tito i Kardelj, imali pravo...Hrvatska je po Titinom Ustavu iz 1974 godine bila samostalna država koja je ušla u Jugoslavensku federaciju sa pravom izlaska iz te federacije... Iz toga je razvidno da se Katalonci nalaze ipak u lošijem položaju od Hrvatske 1990 godine..A o tome da će se u Europi svi praviti ludi po pitanju njihove samostalnosti ne treba trošiti rijeći..Sve smo to prošli 1990 godine..Sad je samo pitanje jesu li Katalonci spremni platiti vjerovatno vrlo visoku cijenu da bi postali samostalna država...Osobno mislim da nisu spremni za to...Jer,koliko se god oni naivno nadali,olovkom,glasačkim listićima,proglasima sigurno neće izboriti samostalnost..Mislim da je španjolska represija u sličaju katalonskog referenduma bila taman došla ruba, ipak tu granicu nisu prešli.Koliko god ta represija bila brutalna,rekao bih više neočekivana nego brutalna, ,ipak u tim događanjima nitko nije ubijen..Da je kojim slučajem bilo mrtvih, danas bi tamo vjerovatno bjesnio žestoki građanski rat,sa tendencijom stvaranja samostalne Katalonske države..

    7. 10. 2017,   07:18
  • Kakva separacija, imaju pravo boriti se za svoju bolju budućnost. Zar i mi nismo učinili isto? Podrška Kataloniji!

    7. 10. 2017,   12:17
  • Navijam za vašu samostalnost.Samo nedaj bože da vas Šanjolci napadnu i zarate protiv vas.Ko što su Srbi kod nas .Neka Bog bude uz vas.Ali sloboda se nekad i krvlju plaća!

    7. 10. 2017,   11:01