Obavijesti

News

Komentari 322

'Ne povećaju li plaće, egzodus se neće zaustaviti. Svi će otići'

'Ne povećaju li plaće, egzodus se neće zaustaviti. Svi će otići'
4

Nove mjere su dobrodošle, međutim Hrvatska treba snažan zaokret i velike reforme, kažu ekonomisti. Veće plaće su jedino što može ljude motivirati da ostanu u Hrvatskoj, kaže Mladen Novosel

VIDEO

Iza nas je još jedna godina u kojoj Vlada nije krenula s nužnim strukturnim reformama. Nova godina donosi nastavak poreznog rasterećenja, veće minimalne plaće. Porezno rasterećenje je dobar smjer, ali mjere nisu dovoljno hrabre ni ambiciozne.

To je ocjena ekonomskog analitičara Damira Novotnyja koji je od Vlade očekivao snažnije rasterećenje prvenstveno kućanstva ali i poduzetnika.

- Od Vlade očekujem da bude puno hrabrija u poreznom rasterećenju i da prione na drugo očekivane strukturne reforme. Ovo je sve blago i nedovoljno da se kod građana poveća osjećaj da Vlada ide u dobro smjeru. Nužan je snažan zaokret - rekao je ekonomist Novotny.

Marić: Dižemo neoporezivi dio naknade za djecu na 10.000 kn
Marić: Dižemo neoporezivi dio naknade za djecu na 10.000 kn

Upozorava kako se plaće moraju povećati jer Hrvatskoj prijeti novi val iseljavanja 2020. godine kada će Njemačka u potpunosti otvoriti tržište rada.

- Do sada su otišli inženjeri, zdravstveni radnici, otići će i strukovno obrazovani ljudi koji će tamo lako naći posao ako u Hrvatskoj plaće ne porastu i ne spriječi egzodus - kazao je.

Veće plaće su ključne

Vlada je na potezu. Problemi se znaju, a to je preveliki broj zaposlenih u državnom sektoru, mlade umirovljenike vratiti u svijet rada i tako promijeniti loš odnos zaposlenih i umirovljenika, poticati ulaganja, otvarati radna mjera u industriji. 

- Hoće li se stvari mijenjati na bolje političko je pitanje - zaključuje ekonomski analitičar.

Da radnicima trebaju veće plaće slaže se i Mladen Novosel, čelnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH). 

- Rast plaća je moguć, a poslodavci moraju shvatiti da kapitalizam nije društvo u kojem samo jedan sloj društva mora dobro živjeti nego svi. Hrvatska mora pronaći put do toga jer veće plaće su jedino što može ljude motivirati da ostanu u Hrvatskoj - poručuje Novosel.

Egzodus: Još malo i više neće imati tko iseliti iz Hrvatske...
Egzodus: Još malo i  više neće imati tko iseliti iz Hrvatske...

Hrvatskoj je, nastavlja, potreban sustav podizanja minimalne, ali i ostalih plaća u zemlji.

- Ovo je fingiranje povećanja plaća - rekao je Novosel.

Porezno rasterećenje napominje malo će poboljšati život građana, a najveću korist imat će skupina uglavnom menadžera, koji mjesečno primaju do 30.000 kuna plaće, a takvih je malo. Od 1. siječnja vrijedi PDV od 13 na meso, ribu, voće i povrće, jaja, dječje pelene, a smanjena stopa os 5 posto vrijedit će i za bezreceptne lijekove.

- Mjera će imati efekta ako će trgovci biti pošteni i smanjiti cijene. Iskustvo nas nažalost uči da se cijene uglavnom simbolično smanjuju, a u slučaju rasta one idu do maksimuma - rekao je čelnik sindikata.

Pravih reformi još nema

Protiv mirovinske reforme borit će se referendumom, a Novosel je stava da i ona demotivira građane da ostaju u Hrvatskoj. Kada je u pitanju zdravstvo, su se kaže, najmanje napravilo.

- Bojim se da je sve do sada bilo samo krpanje rupa i da prave reforme neće tako skoro biti. Svaka vlada govori o zdravstvenog reformi, racionalizaciji, ali zdravstvo nam je neefikasno i sve nedostupnije. Sve ide prema amerikanizaciji odnosno da će se moći liječiti samo oni koji imaju novca - rekao je. 

Novosel smatra i da će mjera neoporeziv nagrada došla prekasno. 

- Ta mjera lijepo zvuči, ali bila je teško provediva u ovoj godini. Veći efekt od nje očekujem u idućoj godini, ali treba paziti da ne bude zloupotreba - zaključio je čelnik SSSH.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:00
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 322
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag