Obavijesti

News

Komentari 2

Ne prestaje padati kiša: Rijeka Una se izlila na više lokacija...

Ne prestaje padati kiša: Rijeka Una se izlila na više lokacija...
4

Proglasili smo stanje prirodne nesreće na području Bosanske Krupe uzrokovano poplavama kao i velikim brojem klizišta koja su se pojavila uslijed obilnih padalina, kažu Armin Halitović

VIDEO

Najbrži rastući vodotok u Bosni i Hercegovini je rijeka Una. Zbog obilnih padalina koje ne prestaju 24 sata Una je od sinoć do jutra porasla za jedan metar. U Bosanskoj Krupi u stalnom zasjedanju je Općinski štab Civilne zaštite koji je proglasio stanje prirodne nesreće. Osim izlijevanja manjih vodotoka kiše su prouzročile i više klizišta zbog koji su u prekidu neke od putnih komunikacija. Kiša ne prestaje satima na pojedinim mjestima bilježi se i 100 litara padalina na četvorni metar.

Voda se izlila na više lokacija, ali je trenutno najteža situacija u Svetinji i Kajtezima gdje je poplavljeno nekoliko kuća, ali i poljoprivredna gazdinstva.

Vodostaj Une u Bosanskoj Krupi jučer u 12 sati je bio 81 cm i od tada je u naglom porastu. U ponedjeljak u 8.00 sati je iznosio 193 cm, u 16.00 sati 238 cm, a odbrana od poplava je na 290 cm. Šteta je evidentna, ali je još uvijek stanje pod kontrolom. Najvažnije je, kako se moglo čuti na sjednici, da nisu ugroženi životi ljudi.

- Od ranih jutarnji sati smo na terenu, obišli smo sve i upoznali se sa stanjem. S obzirom na to i na apele građana, bilo da se radi o javnoj ili privatnoj infrastrukturi, na Štabu CZ smo se jednoglasno odlučili da proglasimo stanje prirodne nesreće na području Bosanske Krupe uzrokovano poplavama kao i velikim brojem klizišta koja su se pojavila uslijed obilnih padalina. Očekujemo još klizišta u narednim danima i moramo biti spremni da odgovorimo na sve te zahtjeve – rekao Armin Halitović, komandant Štaba CZ.

U Bosanskoj Krupi sve raspoložive snage su u pripravnosti, i tako će biti sve do prestanka opasnosti. Ekipe komunalnog poduzeća, vatrogasne jedinice i vatrogasna društava su na terenu i prate stanje u naseljima koja su najviše izložena poplavama.

Ništa bolja situacija nije niti na području Žepča i Zavidovića u srednjoj Bosni. Kiša koja je u ponedjeljak počela intenzivnije padati tijekom popodneva u ponedjeljak donijela je velike probleme u prometu i tamošnjem stanovništvu. Vozači se upozoravaju na odrone, kamenje i zemljane nanose na cesti Zavidovići – Banovići.

Poplavljene su ceste u više prigradskih naselja, promet je otežan na dijelu regionalne ceste Žepče - Zavidovići zbog izlijevanja potoka i nanosa na prometnice u Bistrici.

Žepački podvožnjak na ulazu u grad još je zatvoren, a promet se odvija zaobilaznim pravcima. Članovi GSS-a Žepče izvukli su jedan automobil koji je ostao zarobljen u vodi ispod podvožnjaka. Promet se otežano odvija i na glavnoj prometnici M – 17 prema Zenici i u smjeru Doboja. Pred mještanima tog dijela, kao i mnogih poručja u Bosni i Hercegovini je teška noć, jer padaline ne prestaju, a kako se prognozira neće ni tijekom sutrašnjeg dana, sve do srijede.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina