Obavijesti

News

Komentari 19

'Ne razumijem stav sindikata, oni sad nastupaju politikanski'

'Ne razumijem stav sindikata,  oni sad nastupaju politikanski'

Šef Kluba HDZ-a Branko Bačić kaže da Vlada nije podlegla ucjenama sindikata nego je pokazala brigu o svim zaposlenima u državnom i realnom sektoru. Kaže i kako ovo ne rade da bi ostali na vlasti.

VIDEO

Nakon što je premijer najavio veće plaće za 6,12 posto postavilo se pitanje je li time kupljen mir u koaliciji te jesu li time izbjegnuti izvanredni izbori, a predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić poručuje: 

- Ovom odlukom i najavom povećanja osnovice od 6,12 posto Vlada ustraje na onom što od prvog dana govori da će svojim odlukama voditi računa o svima: profesorima, učiteljima, liječnicima, vatrogascima i da pri tome neće doći do novog poreznog opterećenja za građane, nego će podizanjem osobnog odbitka s 3800 na 4000 omogućiti da svi radnici od 1. siječnja dobiju veću plaću - rekao je. 

Kaže da Vlada nije podlegla ucjenama sindikata nego je pokazala brigu o svim zaposlenima u državnom i realnom sektoru. Opaske da je Vlada ovime kapitulirala, kaže, mogu vidjeti samo zlonamjerni.  

'Izlazimo svima u susret koliko možemo i na uštrb obećanja...'
'Izlazimo svima u susret koliko možemo i na uštrb obećanja...'

- Mi ovo ne radimo da bi ostali na vlasti, hoće li izbori biti za par ili deset mjeseci, HDZ-u je svejedno. Mi ćemo na izborima pobijediti kad god oni bili. Ovo smo napravili da pomognemo svim građanima i da se kao poslodavac pokažemo prema svim zaposlenicima, kojima je poslodavac Vladam i da jamčimo stabilnost hrvatskog proračuna. Napravit ćemo ustupak prema građanima, a u isto vrijeme smanjujemo poreznu represiju -. U tome je sposobnost Vlade da na ove izazove zna odgovoriti - kazao je Bačić.

Na odbijenicu prosvjetnik sindikata uzvraća: 

- Ne razumijem ovakav stav sindikata, mislim da su se razobličili na određeni način i da ih nije briga za članove nego za političku borbu, jer nastupaju politikantski. Ako su ispunjeni uvjeti povećanja plaće koji su tražili ispada da im je žao da taj kolač dijele i liječnici i vojnici i policajci i svi oni koji se financiraju iz državnog proračuna. To mi nije jasno, ali to je njihova odluka. Vjerujem da će njihovi članovi razumjeti ovakvu odluku Vlade - ustvrdio je. 

Sindikati o ponudi Plenkovića: 'Štrajk se nastavlja po najavi'
Sindikati o ponudi Plenkovića: 'Štrajk se nastavlja po najavi'

Priču da bi agencija trebala napraviti analizu broja zaposlenih u obrazovnom sustavu, Bačić se s tim slaže. Komentirao je i povlačenje iz hitne procedure set mirovinskih i zakona o radu. 

- Povukli smo kako bi išli u redovnu proceduru. Sinoć na klubu zastupnika i u razgovoru s predsjednikom Vlade odlučili smo da se povuče iz hitne procedure i pozove ponovno za stol socijalne partnere: sindikate i HUP te da nađemo način kako utvrditi sam postupak i prije 2033. godine, kada stupa na snagu da s u mirovinu ide sa 65, da se vidi kako omogućiti da ljudi ostanu na tržištu rada, ali da to ne pada samo na leđa poslodavca - rekao je Bačić. 

Postavilo se i pitanje što misli o predsjedničinoj kritici pravosuđa. 

- Ni ja nisam zadovoljan hrvatskim pravosuđem, ali ono je odraz stanja u društvu i i nije ništa bolje niti gore od ostalih institucija, ali ne pada mi napamet ulaziti u pojedinačne predmete bez obzira što se mogu s njime intimno slagati ili ne slagati. Pravosuđe je neovisno i tako treba ostati, Na nama je da mu napravimo okvir koji će zadovoljiti hrvatske građane - zaključio je Bačić.

Predsjednik Kluba HNS-a Milorad Batinić pozdravio je najavu premijera Plenkovića o povećanju plaća za 6,12 posto.

- To je riječ, vjerujemo i želimo vjerovati premijeru i da će se to vidjeti u proračunu za iduću godinu - kazao je.

Na pitanje jesu li time riješeni napetosti u vladajućoj koaliciji. 

- Na neki način bih rekao da. Obećavajuće je što je naša sugestija da se angažira vanjska agencija koja će analizirati koeficijente u svim javnim službama. Smatramo da bi trebalo napraviti svojevrsnu reviziju - rekao je. 

 Upitan je li ovo svojevrsna pobjeda HNS-a, Batinić je pozvao da se ne govori o pobjedama i porazima te naveo da HNS vodi odgovorne politike u interesu građana. Padaju li ovime izvanredni izbori u padaju u vodu, čelnik Kluba HNS-a kazao je da se uvijek zalažu za dijalog. 

- Naslućivanje da idemo na izbore je, po malo i deplasirano. Mi se držimo onoga da je bolje i deset puta razgovarati, nego ne razgovarati ili se svađati, jer samo razgovor dovodi do boljitka - poručio je Batinić.  

Je li ovo popuštanje premijera u strahu od izbora, Batinić kaže da je ra odluka na tragu svih razgovora koje su vodili kao koalicijski partneri. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda