Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ne smatram se odgovornim, naša sigurnost nije ugrožena'

None Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon propale kupnje izraelskih aviona, Vlada će poništiti natječaj i dalje će aktivno tražiti koja je najbolja opcija za Hrvatsku te će naći najbolje rješenje, izjavio je

Potpredsjedik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ocijenio je u petak da sigurnost Hrvatske nije ugrožena istaknuvši kako se nakon što je propala prodaja izraelskih F-16 Barak sljedeći tjedan ide u proces poništenja natječaja.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Sigurnost Hrvatske nije ugrožena. Hrvatska je sigurna zemlja, ima jaku vojsku i respektabilnu vojsku. Mi smo pokazali vrijednosti te vojske i prema tome, za razliku od oporbe, koja je imala tu odgovornost da ovo pitanje riješi, ona to nije riješila nego nas je dovela u situaciju da mi moramo sada ovo riješiti - rekao je Krstičević u intervjuu za HTV upitan je li ugrožena sigurnost zemlje kako to tvrdi oporba.

Izjave nakon sastanka Izraelskog izaslanstva s predstavnicama Mi VLADA PONIŠTAVA ODLUKU Propala kupnja F-16: 'Izrael ne može dobiti odobrenje SAD-a'

Podsjetio je kako je danas, zajedno s načelnikom Glavnog stožera Mirkom Šundovom, razgovarao s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović te su je izvijestili o razgovorima s Državom Izrael i o stanju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ).

Naveo je i da je nakon toga Grabar-Kitarović sazvala za ponedjeljak sjednicu Vijeća za obranu na kojoj će se naći dvije točke dnevnog reda - o situaciji nakon natječaja nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova te o situaciji u HRZ-u.

Nakon toga Vlada će poništiti natječaj, i dalje će aktivno tražiti koja je najbolja opcija za Hrvatsku te će naći najbolje rješenje.

Zagreb: Održano proglaÅ¡enje gospodarstvenika i gospodarskog događaja 2018. godine IZVJESTILI JU O AVIONIMA Predsjednica primila ministra Krstičevića i generala Šundova

Ministar obrane rekao je da će vrlo sustavno razmotriti sve opcije vodeći računa o omjeru cijene i kvalitete, ali vodeći se i odgovornosti prema hrvatskom proračunu.

- Vjerujem da ćemo naći način i rješenje koje je priuštivo za hrvatske financije - kazao je.

Istaknuo je i da je premijer Andrej Plenković od početka upoznat sa svim aktivnostima a u proces donošenja odluke nabave novog zrakoplova bile su uključene sve državne institucije i predstavnici oporbe.

- Predstavnici SDP-a su jednoglasno podržali ovu odluku tako da mi je čudno kako su promijenili stav. Tako da to ne razumijem - kazao je.

Krstičević je rekao i da se zbog propasti prodaje izraelskih F-16 Barak aviona Hrvatskoj ne smatra odgovornim istaknuvši kako je naša zemlja u tom poslu sasvim čista.

 - Ne smatram se odgovornim, niti ja niti moji suradnici. Kroz cijelo postupanje ništa nismo napravili protivno hrvatskim interesima i njezinih građana - naglasio je.

Zagreb: Živi zid podnosi prijavu DORH-u protiv gradonačelnika Bandića i zastupnice Puh 'OSRAMOTIO NAS JE' Sinčić o nabavi F-16: Ministar Krstičević treba dati ostavku

Legitimnim smatra zahtjeve oporbe za njegovom smjenom, podsjetivši kako je SDP bio na vlasti od 2011. do 2015. te su u četiri godine imali dovoljno vremena sustavno riješiti pitanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

 No, istaknuo je, oni  to nisu riješili.

- Ne samo da nisu riješili, nego je napravljen remont MIG-ova 21 u Ukrajini i znamo da je  napravljen loše. Ti avioni su trebali letjeti 850 sati, ti avioni su iz Ukrajine u Hrvatsku trebali doći u letnom stanju, a  došli su u kamionima. Mi imamo jako puno problema, potpisan je ugovor i dani su novci. Međutim, za razliku od njih, ova vlada se od početka uhvatila u koštac s ovim pitanjem želeći sustavno riješiti pitanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva - rekao je.

Krstičević je rekao i da je delegacija izraelskog Ministarstva obrane, koja je jučer došla u Hrvatsku, priznala da je njihova odgovornost što nisu dobili konačno odobrenje SAD-a za prodaju F-16 Barak Hrvatskoj istaknuvši da je Hrvatska svoj posao vodila vrlo profesionalno i odgovorno te je dobila sva potrebna jamstva.

Komentari (127)
  • jbt.čuješ jednog adezeovca,čuja si sve...uvik ista storija...kriv je sdp il njeko drugi saam ne oni...

    11. 1. 2019,   21:21
  • Krstičeviću sramoto, urlao si prošlog ljeta o "poslu stoljeća" i vodio odabrane i podobne novinare u Izrael i sve su to platili hrvatski građani. A sad kažeš da nema štete ni političke odgovornosti. U listopadu si ovako govorio - ''Nakon što nam stignu izraelske F-16-ice, Hrvatska bi mogla obavljati i nadzor slovenskoga zračnog prostora.'' Također si tada tvrdio kako nema nikakvih problema te osudio pisanja pojedinih kritičkih medija. Znam da nemaš obraza da sam podneseš ostavku pa bi bilo najbolje da ti šef Plenković da nogom u g*****.

    11. 1. 2019,   21:20
  • Koja neocekivana izjava na rezimskoj televiziji.Uspio je cijelu rečenicu sloziti sam?

    11. 1. 2019,   21:11