Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ne treba dodatni certifikat za emisije CO2 i cijena će biti ista'

None Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Ministar Mihael Zmajlović naglasio je kako dodavanje podatka o emisijama CO2 na postojeći energetski certifikat nije dodatni trošak i ne mijenja cijenu za građane

Zbog velikog interesa vezano za najavu uvođenja ''CO2 certifikata“ ministar Mihael Zmajlović u srijedu je u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode pojasnio kako još jedan, odnosno dodatni certifikat nije potreban, već je riječ o istom, već postojećem energetskom certifikatu.

Ne postoji obveza

Prema postojećem zakonodavstvu i regulativi EU, napominju iz ministarstva, ne postoji obveza ishođenja ''CO2 certifikata“ za nekretnine. Međutim, pojedine države članice, kao što su Njemačka i Velika Britanija, već sada u okviru energetskih certifikata osim energetskog razreda nekretnine iskazuju i emisiju CO2. Ministarstvo podržava takav pristup, odnosno jedan certifikat i to može biti postojeći energetski na koji se samo dodaje informacija o emisijama.

Smatraju da je takva inicijativa, o postojanju samo jednog certifikata, opravdana jer se prilikom izrade energetskog pregleda nekretnine, koji je podloga za izradu energetskog certifikata, već i sada određuju parametri potrebni za izračun emisije CO2 budući da oni proizlaze iz podataka o vrsti i potrošnji goriva za grijanje ili hlađenje. Pored toga, ministar Zmajlović naglasio je kako dodavanje podatka o emisijama CO2 na postojeći energetski certifikat nije dodatni trošak i ne mijenja cijenu za građane.

Izrada strategije

Inicijative zemalja poput Njemačke temelje se na dokumentu ''Plan za preobrazbu Europske unije u konkurentno gospodarstvo s niskom razinom ugljika do 2050. godine“.

Sukladno planu, glavni sektori odgovorni za emisije stakleničkih plinova su proizvodnja energije, industrija, transport, zgradarstvo i poljoprivreda. Ti sektori trebali bi prijeći na niskougljičnu ekonomiju i to zamjenom fosilnih goriva, korištenjem obnovljivih izvora energije i primjenom tehnologija s vrlo niskim emisijama stakleničkih plinova.

Izradu Strategije za niskougljični razvoj Republike Hrvatske koja će biti donesena 2015. godine koordinira ministarstvo okoliša uz, naravno, suradnju s ostalim ministarstvima poput graditeljstva, gospodarstva, poljoprivrede i prometa.

Komentari (120)
  • Ovi lažu čim zinu, redovito puštaju probne balone. Kad narod reagira onda povlače rečeno, jučer je Mrakovka tvrdila jedno danas omladinac drugo.

    29. 1. 2014,   14:13
  • Po tko zna koji put: "Nezna ljevica, šta radi desnica".....Jedno u jutro, poslijepodne drugo....Sramotno ! ! ! !

    29. 1. 2014,   14:21
  • Besposlena birokracija sama sebi izmišlja posao samo da bi opravdala svoje postojanje. Sve se svodi na onu staru poslovicu: "dokon pop i tikve krsti"

    29. 1. 2014,   14:39