Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ne treba izvanredna sjednica Sabora radi Mostova zahtjeva'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na upit zašto je Kujundžić ostao na svojoj poziciji s obzirom da su mnogi nezadovoljni njegovim radom, predsjednik Sabora kaže da su se prilikom rekonstrukcije vodili načelom maksimalne političke korisnosti za Vladu

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković izjavio je u četvrtak kako smatra da ne treba održati izvanrednu sjednicu Sabora tijekom ustavne stanke radi Mostova zahtjeva za smjenom ministra zdravstva Milana Kujundžića.

- Da je normalna sjednica, da se ne radi o stanci, tada bi se sasvim sigurno raspravljalo o toj točki nakon 30 dana. Međutim, imamo odredbu u poslovniku Hrvatskoga sabora, a i Ustav se toga dotiče, da je za sazivanje izvanredne sjednice potreban zahtjev predsjednice Republike, Vlade i natpolovične većine zastupnika u Saboru, kazao je Jandroković novinarima pred Banskim dvorima, upitan hoće li sazvati sjednicu s obzirom na Mostovu najavu da će zatražiti Kujundžićevu smjenu.

Upit o sjednici poslat će Odboru za Ustav,  poslovnik i politički sustav 

Budući da u ovom slučaju neće biti tako, već će to biti zahtjev određenog broja zastupnika, Jandroković drži kako ne treba održati izvanrednu sjednicu tijekom ustavne stanke. Najavio je da će upit o tome poslati Odboru za Ustav,  poslovnik i politički sustav, pa će nakon toga razgovarati o Mostovu zahtjevu.

Na upit zašto je Kujundžić ostao na svojoj poziciji s obzirom da su mnogi nezadovoljni njegovim radom, predsjednik Sabora istaknuo je da su se prilikom rekonstrukcije vodili načelom maksimalne političke korisnosti za Vladu, vladajuću većinu i HDZ.

- Odluke su donesene nakon temeljite analize, dodao je.

Isto je ponovio na upit o tome zašto je Tomislav Tolušić otišao, dodavši da je pojedinačno analizirati dosta zahtjevno jer se mora voditi računa o kontekstu.

- A kontekst je bio takav da je bilo nužno povući ove radikalne poteze, naglasio je.

Vezano za nezadovoljstvo HDZ-ovca Josipa Đakića Tolušićevom smjenom komentirao je kako se radilo o zahtjevnoj situaciji.

Politika je ponekad jako stresan posao

- Vrlo rijetko netko želi i prihvaća u potpunosti svoju odgovornost jer smo svi mi tu malo subjektivni. Naravno da onima koji su se našli u poziciji da su smijenjeni nije ugodno, no morali smo donijeti takvu odluku. Onima o kojima se odlučivalo naravno da je to pomalo traumatično, treba se staviti u njihove cipele, no mi se bavimo politikom, to je takav posao, ponekada jako stresan, rekao je Jandroković.

Ne boji se, kaže, da bi stanje u stranci moglo eskalirati s obzirom da se mnogo toga nagomilalo u zadnje vrijeme.

Za bivšeg ministra rada i mirovinskog sustava i aktualnog kandidata za čelnu poziciju u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova Marka Pavića ocijenio je kako dobro razumije fondove, njegovo ih je dosadašnje ministarstvo dobro koristilo te je uvjeren da će i na novoj poziciji dobro raditi.

Jandroković nije želio komentirati navode da ga je jučer tijekom sastanka oko rekonstrukcije Vlade bivša ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac prozvala zbog toga što je u jeku afera koje su joj se pripisivale pjevušio: 'Netko me sabotira…'

- Nisam od onih koji prepričavaju sastanke koji se događaju iza zatvorenih vrata, to pitajte one koji vas informiraju, poručio je novinarima.

Promjene će Vladi dati vjetar u leđa

Ustvrdio je kako je zadovoljan predloženim novim ministrima, a na svim sastancima o rekonstrukciji Vlade postojala je suglasnost da su to važne promjene koje će dati dodatan vjetar u leđa Vladi u zadnjoj godini mandata.

- Ove promjene bile su nužne kako bi se stvorilo ozračje u kojem Vlada može normalno raditi jer, nažalost, problemi koje smo imali bacili su u drugi plan sve dobro što se događalo. U medijima, u javnosti ništa drugo nije moglo doći do izražaja od te atmosfere koja je vodila u smjeru analiza što rade ministri, koje su njihove eventualne pogreške, problemi, propusti i moralo se donijeti ovakvu odluku kako bi Vlada mogla nastaviti nesmetano raditi, naglasio je Jandroković.

Komentari (18)
  • Ovi Mostasi samo bi neke opstrukcije radili, ajde bolje primite se posla i predlozite neki famozni reformski zakon npr. smanjenje place saborskog zastupnika na 9999kn ili ste odustali od toga jer vam je sef Petrov u kreditu do grla

    18. 7. 2019,   13:54
  • neki se u saboru samo bave kako i kome natovarit nesto za vrat i hvala Bogu da im netko ovako odbrusi i kaze nece moci

    18. 7. 2019,   13:56
  • cemu trosit vrijeme kad se vec sto puta pokazalo da je vecina u Saboru stabilna i da cvrsto drži uzde i da zna sta radi

    18. 7. 2019,   13:57