Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ne treba plakati, cijela Europa je u teškom stanju'

None Foto: Jurica Galoić

Saborski zastupnici raspravljaju o rebalansu proračuna za ovu godinu, koji je obilježen valom poskupljenja i krizom na svjetskom tržištu

Saborski zastupnici raspravljaju o rebalansu proračuna za ovu godinu. Povećavaju se proračunski prihodi za 2,5 milijarde kuna i rashodi za 2,8 milijarde. Najviše novca 1,4 milijarde kuna dobit će zdravstvo, a 600 milijuna kuna namijenjeno je ublažavanju posljedica poskupljenja.To je prvi rebalans obilježen valovima poskupljenja i krizom na svjetskom tržištu.
- Ne treba tu puno plakati, cijela Europa je u teškom stanju - rekao je premijer Ivo Sanader u Velikoj vijećnici.
Pobrojao je i mjere kojim Vlada ublažava udar na životni standard građana poput subvencioniranja cijene električne energije. Ponovno je napomenuo da ne sumnja da će Europska unija, nakon Irskog ne Lisabonskom ugovoru, pronaći rješenje za Hrvatsku. Ministar financija Ivan Šuker i sedam mjeseci nakon dotaknuo se SDP-ovog prijedloga o uvođenju poreza na kapitalnu dobit. Ističe da posljednjih mjeseci tržište kapitala dokazuje da taj porez državi ne bi ništa donio. Kazao je i kako "oni koji su predlagali smanjenje stope PDV-a" nisu bili u pravu jer država i dalje od tog poreza puni proračun. SDP-ov Nenad Stazić podsjetio ga je da je upravo HDZ najavljivao smanjenje stope PDV-a.
- HDZ Hrvatsku vodi pod parolom 'Idemo dalje', a možda je bolje da parola bude 'Idemo dolje' jer inflacija raste, a standard pada - rekla je SDP-ova Milanka Opačić.
Poručila je da je Vlada nekompetentna i nesposobna, te da se rebalanskom krpaju samo rupe. Kaže i da su gospodarski pokazatelji u silaznoj putanji, te tvrdi da se reforme ne provode. HDZ-ov Andrija Hebrang zabilježio je njezin 31 netočan navod. Ističe da su unatoč svjetskoj krizi svi pokazatelji koji se tiču gospodarstva u uzlaznoj putanji.
- Hrvatska ne provodi reforme? Što ste gospodine ministre Šuker dobili, kakvu nagradu? Oskara za najbollji film?! Ne, dobio je nagradu za državu koja najbolje provodi reforme, kako ih sad najednom ne provodi - rekao je Hebrang.

Komentari (11)
  • Citirat ću jednu svoju kolegicu: \"Hrvati, ako ste gladni, nema veze! Gladni su i Nijemci!\"

    3. 7. 2008,   13:10
  • GADIS NAM SEEEEEEEEEEEEEEE

    3. 7. 2008,   13:23
  • lazi ,lazi ,lazi me ti to radis najbolje

    3. 7. 2008,   13:09