Obavijesti

News

Komentari 6

'Ne treba pričati o represivnim mjerama, dok traju pregovori'

'Ne treba pričati o represivnim mjerama, dok traju pregovori'
4

Ministrica Divjak istaknula je u Vodicama kako svi skupa moraju gledati kako u kratkom roku što prije i s kvalitetnim kompromisom riješiti trenutačnu situaciju

VIDEO

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u ponedjeljak u Vodicama kako nema potrebe razgovarati o represivnim mjerama u vezi sa štrajkom dok pregovori traju i dok ima šanse da budu riješeni kvalitetnim kompromisom te dok ima realnih opcija da se postigne dogovor.

Bila je na stručnom skupu ravnatelja osnovnih škola koji se održava pod nazivom "Rukovođenje i promjene u osnovnoj školi" u organizaciji Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola.

Pogledajte video

Pokretanje videa...

Divjak u Vodicama 01:40

- Svi su sindikati danas pozvani na pregovore o osnovici, a to vodi Ministarstvo rada. Poslije našeg sastanka u utorak izvijestila sam premijera o našem sastanku i o opcijama koje ja vidim da se sada mogu predložiti kao konačna ponuda sindikatima. Nakon toga sam bila u Bruxellesu, gdje je bilo Vijeće ministara EU za obrazovanje i - čim dobijem povratnu informaciju od premijera - ministar rada i ministar financija i ja možemo se koordinirati i dati dalje ponudu u postupak - rekla je Divjak.

U srijedu nema nastave u još tri županije: Idu novi prosvjedi
U srijedu nema nastave u još tri županije: Idu novi prosvjedi

Kako je danas rekao ministar rada Josip Aladrović, sastanak sa sindikatima obrazovanja održat će se u utorak. 

- Imat ćemo sastanaka koliko bude potrebno, dok ne dođemo do kompromisnog rješenja - poručio je Aladrović.

- Sutra ćemo razgovarati, ali naši stavovi su i dalje isti, očekujemo da ćemo kroz temeljni kolektivni ugovor riješiti pitanje plaća i u sektoru prosvjete  - istaknuo je. U vezi s mogućom zabranom štrajka, rekao je kako najprije treba vidjeti kako će završiti sutrašnji sastanak, no u ovom trenutku odbio je sve spekulacije o represivnom djelovanju prema sindikatima.

Vodice: Ministrica Divjak sudjelovala je na stručnom skupu ravnatelja osnovnih škola

Ministrica Divjak istaknula je pak u Vodicama kako svi skupa moraju gledati kako u kratkom roku, uz razumijevanje i poštovanje učitelja, nastavnika, profesora i djelatnika u obrazovanju s jedne strane te učenika i roditelja s druge strane, što prije i s kvalitetnim kompromisom riješiti trenutačnu situaciju. Ponovila je koje su sve mogućnosti nadoknade nastave, o čemu su  prošli tjedan poslane upute svim školama.

Na skupu u vodičkom hotelu Olympiji sudjeluje više od 500 ravnatelja osnovnih škola iz svih krajeva Hrvatske.

Štromar: Sjednite, dogovorite i čim prije završite ovaj štrajk
Štromar: Sjednite, dogovorite i čim prije završite ovaj štrajk

- Danas imam priliku ravnateljima osnovnih škola govoriti o tome gdje smo sada s reformskim procesima, čuti njihovu povratnu informaciju te reći koji su izazovi i što je pred nama. Ovo što sada radimo je prvi veliki korak u reformi obrazovnog sustava, ali svaki daljnji korak zahtijeva nove prilagodbe i rješavanje eventualnih problema, izazova s kojima se sada susrećemo. Sigurno, niti ravnateljima, niti meni kao ministrici ovo nije jednostavan posao jer pored toga što se vode reformski procesi, koji su apsolutno nužni, istovremeno se moramo nositi i sa svakodnevnim izazovima koje reforma sama po sebi neće riješiti u kratkom roku - rekla je Divjak.

Mihaljević: U pregovore o koeficijentima uključiti i ravantelje

Vodice: Ministrica Divjak sudjelovala je na stručnom skupu ravnatelja osnovnih škola

Na štrajk se u Vodicama osvrnuo i predsjednik Hrvatske druge ravnatelja osnovnih škola Nikica Mihaljević.

- Još u Poreču sam prije godinu dana govorio da se nalazimo u ozbiljnoj krizi profesije i da u pojedinim strukama, posebno u STEM području, nedostaje kvalitetnih učitelja, što je posljedica dugogodišnje nebrige i zanemarivanja sustava odgoja i obrazovanja. Vrlo se malo poduzimalo svih ovih godina za poboljšanje statusa i materijalnog položaja učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja. Istaknuo sam tada da obrazovni radnici uvelike zaostaju za primanjima u odnosu na ostale zaposlenike u javnim i državnim službama u odnosu na stručnu spremu, složenost poslova i odgovornost.

Ministar Aladrović: Ne možemo prihvatiti zahtjeve sindikata
Ministar Aladrović: Ne možemo prihvatiti zahtjeve sindikata

Hrvatska udruga ravnatelja osnovnih škola i Udruga srednjoškolskih ravnatelja 30. studenoga 2018., dakle, odmah nakon skupa u Poreču, uputile su Vladi RH i našem ministarstvu prijedlog u kojem smo naznačili da se treba izjednačiti i jednako vrednovati posao učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja s ostalim zaposlenicima iste stručne spreme u javnim složbama", rekao Mihaljević. Najavio je da će zahtijevati da u pregovore o koeficijentima budu uključeni i predstavnici ravnatelja.

- U sadašnjem prijedlogu koji su sindikati uputili ministarstvu i Vladi nije bilo ravnatelja, ali se nakon naše brze i odlučne reakcije moglo naknadno čuti da se ipak eventualno povećanje treba odnositi i na ravnatelje škola. Bez obzira na to što nikada nismo dobili odgovor od Vlade i ministarstva, vjerujem da je to dodatno potaknulo sve, pa i sindikate, da se pitanje o koeficijentu stavi na dnevni red. Nažalost, ravnatelji su isključeni iz pregovora, što nije dobro i zato ćemo kod budućih pregovora tražiti da udruga ima svog predstavnika, makar bez prava glasa, ali koji će artikulirati naše prijedloge i na taj način štititi nas ravnatelje - zaključio je Mihaljević. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a