Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ne vidi se baš ništa: Pogledajte mećavu na cesti Udbina-Lapac

None Foto: Snimio čitatelj

Nije problem minus, problem je orkanska bura, najjača ove zime. Ubija. Ne možeš biti pet minuta vani, poručuje jedan čitatelj s područja Senja i Novog Vinodolskog

Dok je u Hrvatskoj jutros na Zavižanu izmjereno - 20, a u Zagrebu - 10 stupnjeva, u sjeveroistočnoj i sjevernoj Europi temperature se kreću od -15 do -30 stupnjeva (dio Rusije, baltičke države, dijelovi Ukrajine, Bjelorusije i Poljske), a ponegdje su blizu i -40 stupnjeva, javlja Severe Weather Europe u ponedjeljak.  Riječ je o najavljenom sibirskom valu koji prolazi našim područjem, a najekstremije temperature očekuju se u srijedu i četvrtak.

POGLEDAJTE VIDEO: 

zima JE LI VAM HLADNO? Minusi 'stisli' cijelu Hrvatsku: Počelo je, a najgore tek stiže...

Neke škole ne rade

Škole u Delnicama i područnim delničkim školama, kao i u Ravnoj Gori, ne rade. Vojska je i dalje na terenu i pomaže Delničanima čistiti ulice. 

No, nije samo hladnoća problem, već i snijeg, koji i dalje pada, te orkanski vjetar.  

POGLEDAJTE VIDEO:

'Bura ubija. Ne možeš pet minuta biti vani'

- Nije problem minus, problem je orkanska bura, najjača ove zime. Ubija. Ne možeš biti pet minuta vani - poručuje jedan čitatelj s područja Senja i Novog Vinodolskog. 

O kako teškim uvjetima na cesti se radi, najbolje govori snimka čitatelja na kojoj se vidi snježna mećava na cesti Udbina-Lapac. 

Karlovačka toplana uvodi 24-satni režim grijanja

S obzirom na najavljeni dolazak hladnog vala i značajni pad temperatura, Gradska toplana u Karlovcu uvela je 24-satni režim grijanja radi kvalitetnijeg održavanja optimalne temperature stambenih i poslovnih prostora. Rečeno je to u ponedjeljak na sastanku Stožera civilne zaštite, kojem su prisustvovali i gradonačelnik Damir Mandić sa svojim zamjenicima Anrejom Navijalić i Ivanom Mrzljakom, kao predsjednikom Stožera.

Bez obzira na velike količine snijega i niske temperature zaključeno je kako nema potrebe otkazivati održavanje nastave u školama, a posebnu pažnju Stožer posvećuje aktivnostima Skloništa za beskućnike.

Naglašeno je i da prilazi svim zdravstvenim ustanovama moraju biti očišćeni te posipani solju i pijeskom.

Moguće poplave?

S obzirom na velike količine snijega na širem području Karlovačke i susjednih joj županija, Stožer je definirao i pripremne radnje za slučaj poplava koje može prouzročiti naglo zatopljenje i topljenje snijega. U tom smislu, obići će se svi potencijalno ugroženi mjesni odbori te pripremiti vreće pijeska za zečje nasipe.

Volonteri obilaze starije u okolici Gospića

Ekipe i volonteri Crvenog križa u Gospiću, gdje je u ponedjeljak ujutro izmjereno minus 12 stupnjeva Cezlijusa, a jak vjetar dodatno povećava osjećaj hladonoće, u sklopu Programa pomoći osobama u potrebi u lokalnoj zajednici obilaze staračka i domaćinstva s nemoćnim osobama. Jutros su iz Gospića krenuli timovi Crvenog križa i volonteri u sela i zaselke na području Medka i Mogoića.

Njima se  dostavljaju lijekovi i najpotrebnije  namirnice, a volonteri im pripreme dovoljne količine drva za ogrjev za tri do pet dana, rekao je ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Gospić Vlado Brkljačić.

Programom je obuhvaćeno 70 do 80 samačkih domaćinstava, a takve se aktivnosti kontinuirano provode i na drugim područjima.

U probijanje visokih snježnih nanosa i čiščenje zatrpanih lokalnih cesta uključili su se i pripadnici Hrvatske vojske, koji su se probili do kuće 92-godišnje starice Matije Lisac pod samim Velebitom, u Krčima kod Brušana.

U Službi 112 u Gospiću bilo je dojava o teškoćama u prometu, osobito do udaljenijih sela, ali dojava o eventualnoj ugroženosti i stradanju nije bilo.

Problemi i u BiH: Temperatura pala na -21 stupanj 

Snijeg i val hladnoće koji je od nedjelje zahvatio Bosnu i Hercegovinu prouzročio je značajne poteškoće u prometu u sjeverozapadnim dijelovima zemlje, a u ponedjeljak su zabilježene najniže temperature ove sezone, uz "rekord" zabilježen na planini Bjelašnici gdje su termometri u jutarnjim satima izmjerili 21 stupanj ispod ništice, dok je u 30 kilometara udaljenom Sarajevu ona bila 8 stupnjeva ispod nule. Meterolozi najavljuju i novi snijeg koji bi se na tlu mogao zadržati i iznositi 5 do 20 centimetara, no za neke dijelove zemlje izvanredno stanje u prometu na snazi je još od vikenda.

Zbog velike količine snijega teško su prohodne ceste na širem području Livna, a magistralna cesta ka Šujici zatvorena je za sav promet kao i cesta Glamoč-Milinište. Neprohodan je i regionalni cestovni pravac ka jezeru Blidinje.

Stanje u prometu u tom dijelu BiH dodatno otežava snažan vjetar koji stvara snježne nanose i na cestama koje su otvorene za promet, no uz obveznu zimsku opremu.

Uz livanjsko područje najteže stanje je u široj regiji Bihaća, gdje je zabilježen snijeg visine iznad 80 centimetara pa su tamo učenici osnovnih i srednjih škola na prisilnom raspustu. Najžešći udar ovog zimskog vala u BiH se očekuje u utorak i srijedu, za kada je najavljen novi pad temperatura, a prognoza za Sarajevo je kako će ona biti i do 15 stupnjeva ispod ništice.

Dalmacija i Rijeka odsječeni za kamione

Kako je priopćio HAK u ponedjeljak u 10.43 sati, zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra trenutno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci i obratno

Kamioni s prikolicom i tegljači s poluprikolicom isključuju se na čvoru Kikovica (A6) u smjeru Zagreba i odmorištu Vukova Gorica (u oba smjera), te odmorištima prije Bosiljeva u smjeru Rijeke ili Dalmacije. (Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste zajedničkim kapacitetima obavljaju aktivnosti s ciljem što bržeg postizanja prohodnosti za teretni promet). 

Za sav promet zatvorene su:
- autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama DC50 i DC27 Gračac-Obrovac-Karin, osim za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom),
- Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene,
- autocesta A7 čvor Šmrika-čvor Hreljin u smjeru Rijeke (zbog oštećenja bukobrana),
- DC1 Korenica-Udbina-Gračac-Knin (zbog snježne vijavice),
- DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča,
- DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Samo za osobna vozila otvorene su: 

- autocesta A6 Rijeka-Zagreb na dionici Čavle-Kikovica-Delnice,
- riječka obilaznica (A7) između čvorova Škurinje i Orehovica,
- A7 čvor Draga-čvor Šmrika,
- Jadranska magistrala (DC8) Bakar-Novi Vinodolski,
- DC25 Gospić-Karlobag,
- Paški most,
- LC58107 od Kraljevice (DC8) do Križišća (DC501),
- ŽC5030 Platak-Kamenjak.

Na Krčkom mostu promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina). 

Zbog olujnog vjetra vozi se uz ograničenje brzine na autocesti A7 od naplate Rupa do graničnog prijelaza Rupa. 

OTKAZANA PUTOVANJA 'Ekstremni vremenski uvjeti!': Olujni vjetar, vijavice, lavina...

Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji, te dijelu Dalmacije. Na pojedinim dionicama cesta vozi se otežano zbog ugaženog ili razmočenog snijega na kolniku, a HAK upozorava vozače i na moguću poledicu, osobito na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost. 

Zbog stvaranja snježnih zapuha i vijavice koja znatno smanjuje vidljivost vozači koji prometuju cestama kroz Gorski kotar pozivaju se na krajnji oprez.

- Također, upozoravamo sve sudionike u prometu da prilagode vožnju trenutačnim uvjetima na cesti i ne kreću na put bez zimske opreme - napominju u HAK-u.

Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na sljedećim cestama:

KARLOVAČKA, LIČKO-SENJSKA I ZADARSKA ŽUPANIJA: 

DC1 Karlovac-Vaganac-Korenica;
DC3 Karlovac-Duga Resa-Zdihovo,
DC23 Duga Resa-Donje Dubrave-Josipdol-Kapela-Žuta Lokva-Senj;
DC25 Korenica-Lički Osik;
DC27 Gračac-Zaton Obrovački;
DC42 Ljubošina-čvor Ogulin (A1)-Josipdol-Poljanak-Selište Drežničko; i u mjestu Poljanak;
DC429 Selište Drežničko (D42) - Selište Drežničko (g.ž.LS).
DC50 Gospić-Sveti Rok-Štikada-Gračac;
DC52 Špilnik-Korenica;
DC204 GP Pribanjci-Bosanci-čvor Bosiljevo,
DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo;
DC218 GP Užljebić-Donji Lapac-Dobroselo;
DC429 Selište Drežničko-Prijeboj;
na svim lokalnim i županijskim cestama na području cijele Ličko-Senjske županije. 

Za sav promet zbog snježne vijavice u Lici zatvorene su: državna cesta DC218 Dobroselo (g.ž.LS)-Mazin-Bruvno (D1), ŽC5203 Brotnja-Sučević-Srb, ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac, ŽC5128 Bogić Brdo-Lička Jesenica-(ŽC5113) do granice Karlovačke županije, ŽC5110 Alan-Krivi Put-Prokike, te lokalne ceste Senj-Podbila, u mjestu Francikovac, Stolac, Veljun Primorski, Selo Vratnik, Grabarje.

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA:
autocesta A6 između čvorova Kikovica i Bosiljevo,
DC3 Zdihovo-Gornje Jelenje-Kikovica;
DC32 GP Prezid-Parg-Delnice;
DC42 Stubica-Ogulinski Hreljin;
DC203 GP Brod na Kupi-Delnice;
DC305 Parg-Čabar;
DC501 Gornje Jelenje- čvor Oštrovica-Meja;
ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak;
ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk;
ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine;
ŽC5030 Platak-Kamenjak;
ŽC5032 Gornje Jelenje do Crni Lug;
ŽC5062 Bribir-Lukovo;
zaleđe Kraljevice i grada Bakra,
ostale županijske i lokalne ceste na području Gorskog kotara
ŽC5110 Krmpote-Alan i LC58031 Zalesina-Stari Laz i zatvorene su za sav promet zbog snježnih zapuha
obavezna je uporaba zimske opreme na svim cestama na području riječkog zaleđa,općine Čavle, D. Jelenje, Viškovo, Klana,grad Kastav, općina Matulji grad Opatija,općina Lovran I Moščeničke Drage.

SREDIŠNJA HRVATSKA: 

DC6 Vojišnica-Glina-Dvor,
DC30 Ogulinec-Petrinja,Hrvatska Kostajnica,
DC31 Pokupsko-Glina,
DC36 Pokupsko-Žažina-Sisak-čvor Popovača,
DC37 Sisak-Petrinja-Glina,
DC45 Rogoža-čvor Kutina,
DC47 Trokut-Novska-Hrvatska Dubica-Hrvatska Kostajnica-Dvor,

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA:

DC2 Sotin-Ilok.

Lokalnom cestom Kraljevica (DC8) do Križišća (DC501) prometovati mogu samo osobna vozila.

Županijska cesta ŽC5062 Lukovo-Lič, ŽC 5094 Jasenak- Stalak i županijska cesta ŽC3275 Stankovac-Jame zatvorene su za sav promet.

Zbog opasnosti od lavine za sav promet zatvorena je ŽC5068 Vrata-Fužine. Promet je preusmjeren na cestu Delnice-Kraljev Jarak-Fužine i obratno. 

Komentari (48)
  • Da zima je. Pada snijeg što je trebalo biti za Božić i Novu godinu. Inače sjećam se takvog vremena dok sam bila dijete. Snijeg visok 2 metra, svi vani s lopatama i prave prolaze za hodanje. Djeca se sanjkaju i prave snjegoviće. U kući se loži drvima i toplo je kao u raju. Hrane ima, krumpira, graha, kiselog kupusa, svinjskog mesa od kolinja. Kruh se peče kod kuće. To je bila seoska idila kod moje bake. I bilo je nezaboravno lijepo.

    26. 2. 2018,   12:00
  • Zamelaa nas vijavica bijelaa nigdje puta vec je zimaa ljutaa ⛄️❄️😍

    26. 2. 2018,   11:01
  • U Zg toplana i dalje gasi grijanje u 23sata... još nije -33,3...

    26. 2. 2018,   11:44