Obavijesti

News

Komentari 53

Ne zavaravam se da ja nešto osobno mogu riješiti u tome...

Ne zavaravam se da ja nešto osobno mogu riješiti u tome...
1

Nakon trodnevnog posjeta Rusiji Kolinda Grabar Kitarović vraća se u Hrvatsku. Prije polaska detaljnije je kazala o razgovorima koje je vodila s Putinom i Medvedevim...

VIDEO

Rusija je vrlo realna. Rusija razumije da je Hrvatska članica Europske unije i NATO-a i da naravno zauzimamo i pozicije koje su u skladu i sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije i sa stavovima NATO-a i dvotračnim pristupom, kazala je Kolinda Grabar Kitarović za HRT nakon trodnevnog posjeta Rusiji, a prije povratka u Hrvatsku.

No, kazala je, ne može se zanemariti uloga Rusije na prostoru jugoistoka Europe. Njoj je posebno bitno da sva tri konstitutivna narodu u BiH budu jednaka, a o tome kroz djelovanje u vijeću za implementaciju mira u susjednoj državi odlučuje i Rusija. 

- Rusija je jedna od članica vijeća za implementaciju mira u BiH, dakle tog izvršnog odbora koji visokom predstavniku u BiH daje i instrukcije o daljnjem djelovanju. Ono što mi je iznimno bitno, pitali ste za BiH i za Srbiju pa ću tako i odgovoriti. Bitno mi je oko BiH da postoji čvrsta potpora suverenitetu, teritorijalnoj cjelovitosti BiH i konstitutivnoj jednakpravnosti sva tri naroda u BiH i da Rusija potiče ono što želimo napraviti s predsjednikom Vučićem da se Hrvatska i Srbija približe u rješavanje otvorenih odnosa - kazala je predsjednica Republike Hrvatske.

U posjetu Rusiji jedna od tema razgovora s predsjednikom Putinom bili su Agrokor i Sberbank. Predsjednica se, kaže, u razgovoru o tome postavila kao netko tko može posredovati u tom sporu.

- Ne zavaravam se da ja nešto osobno mogu riješiti u svemu tome. Međutim, vidim da postoji buka uz komunikacijskom kanalu da nisu sasvim jasne neke stvari niti s njihove niti s naše strane. Zato sam se ponudila da spojim one ljude koji to rješavaju. Ja neću nuditi rješenje jer za to nisam niti ovlaštena niti sam komepetentna, ali smatram da mogu povezivanjem ljudi, prenošenjem poruka, ako je potrebno, pomoći u rješavanju ovog pitanja jer ono jest prije svega korporativno. Međutim, nažalost počelo je dominirati državnim odnosima između Rusije i Hrvatske i kao takvo ono se treba staviti u onu pravu sferu u koju pripada - kazala je predsjednica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca