Obavijesti

News

Komentari 42

Ne žele zagrebački Manhattan: Prosvjed protiv izmjena GUP-a

Ne žele zagrebački Manhattan: Prosvjed protiv izmjena GUP-a
6

Prosvjednici su istaknuli veliki transparent na kojem je pisalo "Crveni karton za GUP", kao i nekoliko manjih transparenata, te mahali mnoštvom "crvenih kartona" uz glasno zviždanje i bubnjanje

VIDEO

Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget u srijedu su ispred zagrebačke Gradske skupštine, uoči početka sjednice Skupštine, održale prosvjed protiv Bandićevih izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP) poručivši kako je to početak kampanje protiv rasprodaje zelenog pojasa i javnog prostora uz Savu.

Prosvjednici su istaknuli veliki transparent na kojem je pisalo 'Crveni karton za GUP', kao i nekoliko manjih transparenata, te mahali mnoštvom 'crvenih kartona' uz glasno zviždanje i bubnjanje. 

Protestni skup protiv novog prijedloga GUP-a ispred skupštine Grada Zagreba

Ivčić: Štetne odredbe GUP-a pokušat će se još jednom provesti

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bernard Ivčić iz Zelene akcije rekao je novinarima da su organizirali prosvjed upozorenja iako je prijedlog izmjena GUP-a, koji bi trebao omogućiti izgradnju 'Zagrebačkog Manhattana', povučen sa današnje sjednice Gradske skupštine.

Zagreb nije dobio rješenje za izmjenu GUP-a od Ministarstva
Zagreb nije dobio rješenje za izmjenu GUP-a od Ministarstva

- Želimo poslati jasnu poruku da ćemo idući put ovdje biti još brojniji, žešći i glasniji. Ne sumnjamo u to da će gradonačelnik sve štetne odredbe GUP-a, koje je htio sada provesti bez procedure, zahvaljujući svojim 'dizačima ruku' i 'žetončićima' pokušati provesti još jednom kroz proceduru. Mi ćemo se suprostaviti tome i štitit ćemo grad, poručio je Ivčić.  

Ocijenio je kako je Bandić povukao izmjene GUP-a s dnevnog reda današnje sjednice jer je na to bio prisiljen zbog odluke Ministarstva graditeljstva, koja potvrđuje sve što su udruge cijelo vrijeme tvrdile. 

- Ovakav GUP nije usklađen s Prostornim planom Zagreba i nije provedena javna rasprava, istaknuo je.

Problem je što ogroman prostor površine 110 hektara gradonačelnik namjerava u dogovoru s investitorom, mimo bilo kakvog javnog dogovora, jednostavno privatizirati.

Protestni skup protiv novog prijedloga GUP-a ispred skupštine Grada Zagreba

Nakon posjeta Bandića Dubaiu odustalo se od javne rasprave

Početkom godine bila je planirana javna rasprava o izmjenama GUP-a, međutim, nakon što je Bandić s nekoliko pročelnika posjetio Dubai i tamo potpisao Memorandum o razumijevanju s investitorom, od javne se rasprave odustalo. 

Javna rasprava o GUP-u bila je prije dvije godine i u njoj nije bilo nikakvog spomena o megalomanskim projektima i otimanju javnog prostora, istaknuo je Ivčić. 

Iva Marčetić iz Prava na grad rekla je da se u prijedlogu izmjena GUP može vidjeti da gradonačelnik i njegovi suradnici nisu uopće poštivali odluke zborova građana u zadnjih godinu dana.

- Nisu poštivali potrebe građana, ali su zato otvorili prostor globalnoj financijskoj eliti da uzima zemljište ovoga grada, istaknula je.

'Izmjene GUP-a na sjednici samo ako dobijem suglasnost'
'Izmjene GUP-a na sjednici samo ako dobijem suglasnost'

Marčetić je poručila kako 'sve dok nemamo u svojim rukama dokument koji razvija grad, priprema ga za klimatske promjene i donosi kvalitetne poslove i priuštivo stanovanje - dotle nemamo GUP'.   

Gordana Pasanec iz Udruge građana Siget rekla je kako je ponosna na ljude koji su došli na prosvjed, na struku koja se oglasila, na sinergiju inicijativa i udruga koje su se konačno složile i zajedno će se dalje boriti za 'nepokoreni Zagreb'. 

Protestni skup protiv novog prijedloga GUP-a ispred skupštine Grada Zagreba

Vucelić: Živi zid bi podnio prijavu Visokom upravnom sudu

Na prosvjedu su bili i saborski zastupnici Gordan Maras iz SDP-a, Slaven Dobrović i Marko Sladoljev iz Mosta, te Damjan Vucelić iz Živog zida. 

Vucelić je Hini izjavio da je kojim slučajem Bandić dobio dozvolu Ministarstva graditeljstva za izmjene GUP-a Živi zid bi podnio prijavu Visokom upravnom sudu za ocjenu zakonitosti.

To je možda jedan od razloga zašto Ministarstvo graditeljstva nije moglo "zažmiriti na jedno oko" i pustiti Bandićev GUP, a drugi je razlog to što su se napokon građani digli na noge. (pm)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a