Obavijesti

News

Komentari 106

'Ne želimo vas': Slovenci će Sirijce deportirati u Hrvatsku

'Ne želimo vas': Slovenci će Sirijce deportirati u Hrvatsku
1

Mladi sirijski bračni par izbjeglica te njihov godinu i pol dana stari sin, koji se rodio u Sloveniji, bit će u srijedu deportirani u Hrvatsku iako se oni tome protive...

VIDEO

Mladi sirijski bračni par izbjeglica te njihov godinu i pol dana stari sin, koji se rodio u Sloveniji, bit će u, prema nekim informacijama. srijedu deportirani u Hrvatsku iako se oni tome protive.

Sirijka Carol Korbe i njezin suprug Hany Suleimany su na početku izbjegličke krize 2015. godine iz ratom zahvaćenog dijela Sirije u Hrvatsku doputovali zrakoplovom, dobivši prije toga vizu u jednoj arapskoj zemlji. Nakon što su stigli u Hrvatsku produžili su u Sloveniju, gdje im se u međuvremenu rodio sin Adel.

Ipak, Jelena Bikić iz policije kaže da je još u tijeku žalbeni postupak te da Sirijce ne bi trebali iseljavati dok on ne završi. Dodaju da još nije poznato ni vrijeme ni mjesto eventualnog dolaska obitelji u Hrvatsku.

Nakon što su od kolovoza 2015. godine bili smješteni u prihvatnom centru za izbjeglice u Ljubljani, danas će ih deportirati u Hrvatsku. Slovenska policija će ih u 7 sati predati hrvatskim vlastima jer, prema Dublinskoj uredbi, azil trebaju zatražiti u prvoj zemlji Europske unije u koju su ušli. Na tome su slovenski pravosudni organi i ministarstvo unutarnjih poslova inzistirali, iako je izbjeglička obitelj htjela azil zatražiti u Sloveniji i unatoč mišljenju nevladinih organizacija da bi takvo rješenje bilo u interesu djeteta koje je rođeno kao apatrid (osoba bez državljanstva, nikad ga nije imala, ali ni stekla).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

O tome se, međutim, slovenske sudbene vlasti nisu izjasnile, pozivajući se na predviđene procedure iz Dublinske uredbe, prenosi ljubljanski list Dnevnik. Carol se nakon odluke u deportaciji osjeća jako loše.

- Osjećam se jako loše. Bojim se da ću umrijeti zbog odluke o deportaciji. Naš sin je rođen u Sloveniji. Što još može biti veći argument da dobije azil u Sloveniji - rekla je Carol za Dnevnik.si.

O izbjegličkoj problematici u ponedjeljak i jučer je s predstavnicima slovenskih nevladinih organizacija i pravobraniteljicom ljudskih prava Vlastom Nussdorfer razgovarao povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muižnieks. On se nije posebno izjašnjavao o slučaju sirijske obitelji Carol Korbe i njezina supruga Hanyja Suleimana.

Muižnieks je nedavno, u vezi novog slovenskog zakona o strancima koji omogućuje uvođenje oštrih restrikcija za ulazak migranata u Sloveniju u slučaju ponavljanja izbjegličke krize, iznio više kritika na račun takvog rješenja, tražeći da se u ocjeni budućih zahtjeva za azil vodi računa o svakom individualnom slučaju i okolnostima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora