Obavijesti

News

Komentari 215

'Ne želimo Vučića u Hrvatskoj, on je notorni četnički zločinac'

'Ne želimo Vučića u Hrvatskoj, on je notorni četnički zločinac'
4

Hrvatska ne treba pristati da zločinci i neprijatelji našeg naroda i države ponovo vršljaju po njoj i dolaze bez pokajanja i isprike, k tome čak i s počastima, kazala je Rozalija Bartolić, predsjednica udruge

VIDEO

Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata održat će u ponedjeljak u 10 sati na Trgu sv. Marka prosvjed protiv dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagreb, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare te udruge.

'Imamo iskustva, budite mirni': Vučić će biti siguran u Zagrebu
'Imamo iskustva, budite mirni': Vučić će biti siguran u Zagrebu

Predsjednica udruge Rozalija Bartolić rekla je na konferenciji za novinare da organiziraju prosvjed pod nazivom "Istinom u budućnost"  jer smatraju da Hrvatska u Vučiću nema iskrenog i odgovornog sugovornika za rješavanje brojnih problema između dviju zemalja.

- Radi se o notornom četničkom zločincu, koji ni danas, u umivenoj formi, ne odustaje od velikosrpskih ideja. Radi se o nepresuđenom, nelustriranom i nepokajanom agresoru, koji je u vrijeme Domovinskog rata s oružjem u ruci kružio Lijepom našom, huškao na ubojstva, na progone, na komadanje i otimanje hrvatskog teritorija - rekla je Bartolić podsjetivši na Vučićev ratnohuškački govor u Glini 1995. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'Vučića će u Zagrebu dočekati ustaše, bit će kao u Srebrenici'

Istaknuvši da se udovice uvijek zalažu za konstruktivan dijalog, jer niti jedno od spornih pitanja između Hrvatske i Srbije nije riješeno (poginuli i nestali, ratna odšteta, povratak kulturnog blaga, pitanja granice), Bartolić je ustvrdila da Srbija zadnjih desetak godina sustavno radi na "cementiranju laži, mitova i antihrvatske politike".

'Ne treba pristati da zlikovci opet vršljaju po Hrvatskoj'

- Dijalog je nužan i neizbježan, rješavanje nagomilanih pitanja je potrebno i iznimno važno, ali mora se voditi računa o očuvanju obraza i ponosa, ljudskog dostojanstva i nacionalnih interesa. Hrvatska ne treba pristati da zločinci i neprijatelji našeg naroda i države ponovo vršljaju po njoj i dolaze bez pokajanja i isprike, k tome čak i s počastima -  kaže Bartolić.

Ustvrdila je da su međusobni odnosi dviju država postali iznimno zategnuti i opterećeni ratobornom i agresivnom retorikom najviših predstavnika srpske vlasti, izdvojivši brutalne i iznimno nediplomatske poruke koje su odaslali ministri srbijanske Vlade Ivica Dačić i Aleksandar Vulin, pa i sam Vučić.

- Oni svojim drskim i neodmjerenim lupetanjem, u stilu neodgovornih drumskih razbojnika, razaraju svaku mogućnost iskrenoga i konstruktivnog dijaloga - poručila je Bartolić.

Jandroković: Vučić treba reći svojima da pripaze što govore
Jandroković: Vučić treba reći svojima da pripaze što govore

Pozvala je na provedbu međunarodnog prava i svih sudskih i političkih međunarodnih dokumenata u kojima je Srbija označena kao agresor.

- Srbija je pri povlačenju svoje vojske morala prihvatiti odgovornost za pokretanje agresivnog rata i ratni poraz. Nedopustivo je da sakriva davno potpisane dokumente o kapitulaciji srpske vojske i izbjegava činjenice - rekla je.

Na pitanje kako će izgledati njihov prosvjed, Bartolić je pojasnila da će s Trga bana Jelačića udovice i branitelji koji im se pridruže krenuti prema Markovu trgu, gdje će pustiti Vučićev govor iz Gline i poslati jasnu poruku hrvatskoj javnosti.

Đakić: HVIDR-a će podržati prosvjed udovica

Predsjednik HVIDR-e i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić u petak je najavio da će HVIDR-a podržati prosvjed Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata povodom dolazak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagreb. 

Patrik Macek/PIXSELL

- HVIDR-a je uvijek bila uz naše roditelje i obitelji poginulih, nestalih i zatočenih pa će i ovom trenutku izraziti negodovanje zbog dosadašnjeg nečinjenja srpskih vlasti i Aleksandra Vučića, jer ona mjerila i kriteriji koji su građeni kao posebna mjerila i kriteriji u pretpristupnim pregovorima Srbije i EU nisu ispunjeni. Niti u jednom detalju ili dijelu - rekao je Đakić novinarima u Saboru.

 Nije želio otkriti detalje o prosvjedu, rekavši samo da će biti prijavljen pravovremeno. 

- Ne možemo sada o tome govoriti - kazao je i dodao kako je potrebno "jasno reći da Srbija mora raditi na ispunjenju tih posebnih kriterija". 

Đakić je komentirao i izjavu srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina da ustaštvo i ustaše nikada nisu izašle iz politike i javnog života Hrvatske te da očekuje kako će Aleksandra Vučića tijekom njegova posjeta Zagrebu dočekati ustaše na trgovima i pokušati doći do njega.

'Mi nismo ustaše, nismo to bili u ratu, nismo ni danas'

- Mi nismo ustaše niti smo to bili u Domovinskom ratu. Niti smo to danas. Nikakvih poveznica s ustaštvom nemamo, pogotovo što smo u demokratskoj i slobodnoj Hrvatskoj doživjeli njihovu agresiju. Oni bi trebali sebe preispitati tko su oni. Iako znamo tko su oni, čije su ideje zastupali, o 'Velikoj Srbiji', kakva su znakovlja nosili. Oni su zapravo fašisti koji su u obliku četnika nastupali u proteklom vremenu. Ali, to je iza nas. Danas trebaju ispuniti ono što im nalaže EU - rekao je.

Posebno je istaknuo rješavanje pitanja nestalih te plaćanje ratnih šteta, navevši kako se radi o šteti od tri hrvatska proračuna - oko 43 milijardi eura.

Na pitanje je li za njega Vučić četnik, Đakić je rekao kako je Vučić nastupao s pozicije četništva zajedno s Vojislavom Šešeljem i Tomislavom Nikolićem. 

- Oni su aktivno sudjelovali u organizaciji pobuna i svojatanju hrvatskog teritorija - istaknuo je.

'S Vučićem se nažalost mora razgovarati'

Upitan treba li razgovarati s Vučićem odgovorio je kako ga je "nažalost izabrao srpski narod" te da se "nažalost mora se s njim razgovarati". "Bilo je puno kvalitetniji vođa u Srbiji koji su bili za demokratski razgovor i nastup. Ovaj je najgori, ali, nažalost, mora se s njim razgovarati", rekao je.

Novnare je zanimalo i smatra li da Vučića, uz predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović koja ga je pozvala u Hrvatsku, treba primiti i premijer Andrej Plenković, Đakić je kazao da je, ako se takav dogovor postignuo i ako će se postići korak naprijed, "dobro da se razgovara i da se počnu rješavati goruća pitanja".

Petrov: Nisam za prosvjede jer smatram da treba postojati dijalog

Čelnik Mosta Božo Petrov, komentirajući u petak najavljeni prosvjed u povodu dolaska srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagreb, poručio je kako nije za prosvjede jer smatra da treba postojati dijalog.

- Nisam za prosvjede jer smatram da treba postojati dijalog. Ali, treba postojati i odgovornost političara u svim zemljama, pa i u Srbiji. U svim zemljama koje su sudjelovale u tome trebaju definirati što su krivo napravili i ispričati se za to. Samo se na takav način može uspostaviti normalna suradnja dviju susjednih država - izjavio je Petrov novinarima u Saboru.

Na pitanje smatra li Vučića četnikom Petrov je uzvratio kako se o njegovoj povijesti zna.

- Ljudi se, naravno, mogu promijeniti, a pitanje je hoće li on pokazati da se može promijeniti i da može biti odgovoran i ispraviti ono što srbijanska politika nije napravila u ovih 28 godina. Ako želimo uspostaviti normalne odnose, svatko treba prihvatiti odgovornost za djela koja je činio prije 28 godina - poručio je. 

U tom kontekstu odgovorio je i na pitanje o sukobu Pantovčaka i Banskih dvora, posebno o pitanju ratne odštete rekavši kako bi se "obiteljske razmirice u HDZ-u trebale ipak rješavati unutar četiri zida, a ne u javnosti. Pogotovo zato što to šteti Hrvatskoj". 

Petrov je komentirao i javne prozivke da kao potpredsjednik Hrvatskog sabora ne želi voditi sjednice. 

- Ne znam u čemu je problem. Borili su se za fotelje i neka sada uživaju. Meni je vrlo ugodna i udobna stolica zastupnika s koje mogu i kritizirati. Ako predsjedam sjednicom ne mogu komentirati što se u tom trenutku događa u sabornici. Ipak, rekao sam im da ako im treba pomoć, ako se više ne mogu nositi s tim dužnostima, neka to kažu i pomoći ćemo - poručio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 215
VIDEO

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto