Obavijesti

News

Komentari 46

Ne zna svoj OIB, ali zapamtio je čak 1570 decimala broja Pi

Ne zna svoj OIB, ali zapamtio je čak 1570 decimala broja Pi
1

Tehnika kojom vežem neke brojeve ili skupinu brojeva u slike i potom pamtim njihov redoslijed zapravo je trajna tehnika pamćenja i zbog toga se ne zamaram pamćenjem telefonskih brojeva, kaže Dejan Gemeri (24)

VIDEO

Nešto dulje od 27 minuta govorio je 'iz glave' niz decimala broja Pi Vukovarac Dejan Gemeri (24).

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL

Pokretanje videa...

00:54

Izgovorio je 1570 decimala, isto toliko ih napisao na ploču i time došao na 36. mjesto europske i 100. mjesto svjetske Pi ranking liste ljudi koji pamte puno brojeva. Student fizike potukao je i hrvatski rekord koji je bio 1540 decimala te postao hrvatski čovjek-digitron.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Matematiku nije volio

- Još sam u osnovnoj primijetio da brojeve pamtim lakše nego bilo što drugo, ali tome nisam pridavao pozornost. Čak me matematika i fizika nisu previše zanimale. Nisam volio raditi matematičke zadatke pa sam se ‘švercao’ tako da upamtim postupak izrade i rješenje napamet.

Prava ljubav prema fizici i matematici rodila se tek u srednjoj školi i tad sam na Danu broja Pi naučio 400 decimala. Na to sam i zaboravio, a onda me je prije nekoliko mjeseci prijatelj pitao bih li došao na predavanje u Tehničku školu da učenicima demonstriram pamćenje decimala - kaže Dejan, koji je tad učenicima na ploču napisao 454 decimale kojih se još sjećao iz srednje.

- Oduševilo me je kad se jedan učenik prijavio da će u sedam dana naučiti 60 decimala i stvarno je naučio - kaže Dejan.

Trenirao je osam dana

- Pitali su me zašto ne pokušam srušiti rekord i to mi je zapravo dalo ideju da bih baš mogao. Osam dana sam učio decimale i potom se prijavio za ranking listu. Svaki dan bih ispisao 200 brojeva, naučio, potom još ponovio dva puta u danu i idući dan naučio novih 200 te sve ponovio.

To nije nimalo jednostavno, a i stvar je treninga. Nakon što sam izrecitirao svih 1570 decimala osjećao sam se umorno i iscrpljeno kao da sam radio nešto teško cijeli dan - kaže Dejan dodajući kako je uvjeren da bi mogao naučiti i puno više decimala da se time bavi više mjeseci ili čak nekoliko godinu.

Ne zna svoj OIB

- Tehnika kojom vežem neke brojeve ili skupinu brojeva u slike i potom pamtim njihov redoslijed zapravo je trajna tehnika pamćenja i zbog toga se ne zamaram pamćenjem telefonskih brojeva ili nekih drugih brojki koje se kroz život mijenjaju iako bih mogao, recimo, zapamtiti 175 brojeva telefona iz imenika. Ne znam ni svoj OIB, primjerice, a od telefonskih brojeva znam samo mamin, i to zato što je nekad bio moj - smiješeći se kaže Dejan, koji svoju vještinu pamćenja i trenira vježbama.

Primjerice, kad hoda ulicom, nastoji zapamtiti što je više moguće registarskih oznaka automobila kraj kojih prođe ili, pak, uči redoslijed karata u špilu.Kako bi naučio redoslijed brojeva u špilu karata treba mu desetak minuta. Bilo bi mu nemoguće, kaže, zapamtiti toliko brojeva bez slika koje za njih ima u glavi.

- Prijatelji su me u šali nagovarali da se iskušam pamćenjem karata u kockarnicama, ali nisam to probao. Ne mogu reći da pamćenje brojeva može biti posebno iskoristivo u svakodnevnom životu. Jedino što sam, eto, zapamtio neke stavke iz proračuna Grada Vukovara koji sam jednom vidio - zaključio je Dejan koji je nekoliko godina bio aktivan u lokalnoj politici.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti