Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Neće vas moći prevariti: Med iz Hrvatske u posebnoj staklenci

None Foto: Fotolia

Svaka nacionalna staklenka, kako se navodi, mora biti označena i znakom "Med hrvatskih pčelinjaka“ u sklopu kojeg je naveden i jedinstveni broj

Na policama hrvatskih trgovina uskoro će se naći domaći med pakiran u nacionalnu staklenku za med, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva poljoprivrede.

Pravo na korištenje nacionalne staklenke imaju pčelari, primarni proizvođači pčelinjih proizvoda upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka koji proizvode pčelinje proizvode na vlastitom gospodarstvu i stavljaju na tržište, koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava ili u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla koje vodi Ministarstvo poljoprivrede.

Svaka nacionalna staklenka, kako se navodi, mora biti označena i znakom "Med hrvatskih pčelinjaka“ u sklopu kojeg je naveden i jedinstveni broj pomoću kojeg će potrošači moći provjeriti podrijetlo meda.

Izradu nacionalne staklenke za med naručio je Hrvatski pčelarski savez koji je i nositelj industrijskog dizajna, a staklenka je izrađena u četiri dimenzije (720 ml - 900 grama , 580 ml - 720 grama, 370 ml-450 grama i  210 ml - 250 grama).

Maksimalan broj nacionalnih staklenki po korisniku utvrđuje Hrvatski pčelarski savez na temelju podataka iz Evidencije pčelara i pčelinjaka te na temelju godišnje proizvodnje meda po košnici, ističu iz Ministarstva napominjući kako je korisnik (pčelar) obvezan kupljenu nacionalnu staklenku puniti isključivo medom hrvatskog podrijetla u skladu s Dobrom pčelarskom praksom.

"Korisniku koji zloupotrijebi nacionalnu staklenku zabranit će se daljnja kupovina i upotreba staklenki na rok od dvije godine, a identitet korisnika bit će javno objavljen", ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Med pakiran u nacionalnu staklenku pri stavljanju na tržište mora udovoljiti standardima kvalitete propisanim odredbama pravilnika o medu, med mora biti propisno deklariran, označen naljepnicom proizvođača s obveznom naznakom "zemlja podrijetla Hrvatska“.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomaislav Tolušić je istaknuo kako prosječna potrošnja meda po stanovniku u Hrvatskoj iznosi dva kilograma, a 8 tisuća pčelara s 450 tisuća pčelinjih zajednica godišnje proizvede više od 9 tisuća tona meda.

"Na slobodnom tržištu kakvo je naše, može se naći i meda iz cijelog svijeta. No, kako u cijeloj toj ponudi prepoznati domaći hrvatski med? Iako stalno podsjećamo potrošače da čitaju deklaracije i informiraju se prije kupnje, uskoro će svaka dvojba o podrijetlu meda biti otklonjena jer će nacionalna staklenka za med biti lako prepoznatljiva", kazao je Tolušić.

Iz Ministarstva napominju kako će se med u staklenci od 370 ml koristiti i za promociju meda u školama u sklopu Školskog mednog dana koji će se obilježiti 7. prosinca simboličnom podjelom staklenki domaćeg meda prvašićima na području cijele zemlje.

Tema: Hrvatska

Komentari (11)
  • Budu oni nabvili staklenke i prepakirali

    26. 11. 2018,   12:06
  • Prejako... sad ce se sta? Lakse kaznjavat? To je jedino sto radite kad udijelite nesto!

    26. 11. 2018,   12:27
  • bome da kao policijska država, sve živo kontroliraju i kažnjavaju , osim glavnih lopova

    26. 11. 2018,   12:38