Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Žene marširale: 'Ne smijemo dopustiti da nas zlostavljaju'

Komentari (329)
 • Koliko moraš biti glup u današnje doba da zaista ostaneš neželjeno trudan??! Razumjem u slučaju silovanja, sve ostalo je na vlastitu odgovornost, pa nek si onda privatno i plačaju pobačaj, skupa s partnerom nek djele trošak...

  8. 3. 2019,   19:44
 • Pobogu ljudi,koristite kontracepciju...

  8. 3. 2019,   19:49
 • 100 000 ih ima. Ne vidi se baš po mraku, ali bumo im vjerovali, ne ? 😂😂😂😂

  8. 3. 2019,   18:58
 • "Mi ćemo se jeb***ti, a država nek nam plaća pobačaje".

  8. 3. 2019,   19:08
  • Netko bi, po tvom komentaru, rekao da se j*** same. Da samo njima smetaju gumice.. da su svi abortusi samo zbog seksa bez zaštite..

   8. 3. 2019,   19:55
  • I btw, svaka zaposlena žena plaća svoju zdravstvenu zaštitu. Svaki mjesec. Ne država..

   8. 3. 2019,   19:56
  • Ako on ne želi gumicu moraš li pristati na odnos? Zdravstvenu zaštitu plačaš kao i svi za pomoć u liječenju bolesti, TRUDNOĆA NIJE BOLEST. Tvojom logikom bi mogla tražiti besplatno ugradnju silikona, face lifting, zubne implatante jer plačaš zdravstveno.

   8. 3. 2019,   20:39
  • upitnik jel to onda znaci da vama osobno, a ni zenama (ili bilo kome drugome) ne bi bio problem da privatiziramo zdravstvo i sami placamo svoje troskove (sto se po vama događa i sad), ali na puno logicniji nacin u kojem ne postoji da se pojedinac ogrebe o druge pojedince koji vise uplacuju, a manje zdravstvenih usluga trose?

   8. 3. 2019,   21:09
  • zapadnjak.. izvlace se na teme prava zena.. nasilja.. a zapravo se radi o jednom.. zele da rade stop zele.. zele da im je to sve dozvoljeno... zele da im je to sve besplatno.. i zele dozivotno time manipulirat.. neće moći ove noći..... sto bi reko vučić SIKTER MORE"!""""

   8. 3. 2019,   21:35
  • mene zanima postoji li negdje nekakva feministicka udruga koja ne paradira sa sovjetskim zastavama i koja pokusava zaista predstavljati sve zene, pa i one koje recimo, podrzavaju slobodno trziste? ova prica o pobacaju nema nikakve veze sa samim pobacajem, a ni sa zenama, ima veze s nabavljanjem jos "besplatnih" stvari i nabacivanjem jos stvari na javni novac kako slucajno ne bi neki posao zavrsio u privatnom sektoru, a znamo da takvi "prljave kapitalisticke izrabljivace" mrze vise od icega...

   8. 3. 2019,   21:43
  • Plaćamo je mi kroz zdravstveno svaki mjesec, hvala na pitanju.

   8. 3. 2019,   22:34
  • Upitnik30: Silovanja koja vi stalno povlačite kao nekakav dokaz da trudnoće ne nastaju svojevoljno su u toliko malom omjeru u odnosu na ukupan broj trudnoća da se za to jednostavno preglupo držati. 99$ trudnoća koje se žele prekinuti nastalo je sporazumnim seksualnim odnosom. Pa čak i dijete nastalo silovanjem nije krivo za ono što je učinio njegov otac. Taj isti otac možda će proći nekažnjeno, a dijete treba ubiti?

   9. 3. 2019,   07:09
  • Prvo to nije dijete, već zametak koji se ima potencijal razviti u dijete. Hoće li takvu trudnoću prekinuti netko ili ne, sigurno ne bi trebalo odlučivati društvo.

   9. 3. 2019,   11:36
  • bogs zasto ja moram placati drugim ljudima pobacaj s kojim se ne slazem? ili mirovinu sadasnjim umirovljenicima koji mi nista ne znace? i pritom ne trazim da meni netko placa moje medicinske potrebe, a ne zelim opterecivati ljude koji se jos nisu rodili da mi placaju mirovinu? zasto drustvo ne smije odlucivati o pobacaju, a smije odlucivati o nacinu na koji cu ja stedjeti za mirovinu ili financirati svoje lijecenje? ili bilo sto trece gdje se drzava petlja u slobodnu volju pojedinaca i slobodno trziste?

   9. 3. 2019,   11:47
  • Pa ne plaćaš ti, već osoba koja vrši hipotetski pobačaj, sama sebi kroz plaću svaki mjesec.

   9. 3. 2019,   12:09
  • sta ako je osoba nezaposlena? sto ako ja uplacujem svaki mjesec, a u 15 godina nijednom ne trazim medicinsku pomoc javnog zdravstva? a kako je hzzo u minusu ocigledno je da sam protiv svoje volje nekome placao medicinsku pomoc?

   9. 3. 2019,   12:13
  • Ja također zagovaram privatizaciju zdravstva, jer nemam uslugu koju plaćam. Ali realno, to je sasvim drugi problem.

   9. 3. 2019,   13:00
  • Bogs_1: To nije dijete? Dakle, da su tvoj zametak izvadili iz majke u prva tri mjeseca trudnoće, ti bi se svejedno rodio jer si nastao iz zraka? U tom zametku bili su svi tvoji geni, sve informacije o tebi kao budućem odraslom čovjeku. Tko je taj moćnik koji odlučuje kad netko postaje čovjek? Za neke dijete nije čovjek sve dok se ne rodi i izađe iz majke van. Možda ni novorođenče, po tebi, još nije čovjek jer nije u potpunosti razvijeno? Ne može se brinuti samo za sebe, govoriti, stvarati, braniti tvoja stajališta? Ne može ni sebe braniti, pa je nezaštićeno i svatko ga može ubiti? Za neke čovjek nije čovjek čak ni kad je odrastao, pa ubijaju i odrasle ljude. Svi medicinski fakulteti u Hrvatskoj dali su svoje mišljenje Ustavnom sudu prema kojem ljudski život počinje začećem. Ali, naravno, oni koji žele ubijati tek začetu djecu, imaju svoje mišljenje koje je vjerodostojnije od medicinskih fakulteta. Brine vas priziv savjesti, a ne brine vas kršenje Hipokratove zakletve liječnika koji rade pobačaje? To je licemjerje. P.S. Zanimljiva je jedna stvar koja je svojstvena i vama zagovornicima abortusa: ako je vaše dijete željeno, odjednom taj zametak više nije zametak, nego vaše dijete koje čuvate, mazite i pazite da mu se ništa ne dogodi. I jš nešto: Svako dijete začeto nakon abortusa, čak i ako je željeno, mora rasti na mjestu ubojstva svoga brata ili sestre. Vi biste željeli živjeti u kući u kojoj je netko ubijen, spavati u sobi u kojoj je ubijen devet mjeseci bez prekida?

   9. 3. 2019,   13:46
  • Aj molim te zaobiđi me. Posvoji dijete, za početak. Svi ste Vi veliki borci za prava embrija koji nije dijete, ali za stvarnu djecu imate malo manje razumjevanja. U RH 2008. posvojeno dvoje djece, a svi pričaju o prekidu trudnoće u 5. tjednu. Koje dijete? Jesi ti vidio plod u petom tjednu? Ili u 6? Nemoj me molim te masirat s glupostima. To je gestacijska vrećica koja najranije do 6. tjedna ni nema vidljiv plod. Nekad do 7. Nekad je prazna, bez ploda. Novorođenče je spremno za vanmaternični život, a zametak u 7. tjednu nije. I postoji i te kakva razlika.

   9. 3. 2019,   13:55
  • Bogs_1: Posvojila bih, ali, po propisima, moram imati određeni materijalni status i kvadraturu stambenog prostora. Na žalost, kod nas posvojiti djecu mogu samo oni boljeg materijalnog statusa (npr. uhljebi poput Milanke koja sama ima dovoljno da dobije dijete). Mi iz nižeg srednjeg sloja rijetko. Osim toga, trebam biti boljeg zdravstvenog stanja, a imam jednu kroničnu bolest. Danas već imam i previše godina. Dakle, nije stvar u nedostatku potencijalnih posvojitelja, nego u birokratskim začkoljicama koje paze na nevažne stvari, dok djeca čekaju obitelj i dom. Pro life pokret ori se upravo za to: da se daju bolji uvjeti posvajateljima, da se naredi oduzimanje roditeljskih prava roditeljima koji se ne brinu za svoju djecu, da se daju bolji materijalni uvjeti majkama... I da djeca u utrobama budu maksimalno zaštićena. Naravno, vi u svemu samo vidite zabrane, niti ne slušate što prolifeovci govore. Lako je osuđivati, pojma nemaš o mojem životu i ne poznaješ me. Kad, po tvojem mišljenju, "gestacijska vrećica" postaje dijete koje više nije dopušteno ubiti?

   10. 3. 2019,   08:17
  • Tko ne želi traži izlike, tko želi načine. Imala si i manje godina. Uostalom, ni svoj život nisi posložila, a tuđe bi uređivala. U tuđim utrobama bi ti nešto štitila? Ma zamisli. Moja prijateljica je posvojila dvoje roma, zvala je centre godinama. Kreni, spasi nekome život. Već rođenom, formiranom djetetu. Promjeni mu budućnost. Ne poznaješ ni ti živote žena, nemaš pojma što prolaze, a osuđuješ ih i želiš im uzeti pravo izbora da prekinu neželjenu trudnoću do zakonski dozvoljenog termina. Ma molim te.

   10. 3. 2019,   15:29
  • Bogs_1: Svoj život nisam posložila? Zato što nisam bogatašica? Pa, meni je bilo važnije biti doma s vlastitim djetetom i odgojiti ga, nego obogatiti se i ganjati karijeru. Da, i govorila sam o vremenima kad sam imala manje godina. Tada je moj materijalni status bio i slabiji nego danas, jer sam bila nezaposlena. Možeš mi nabrajati što želiš, vrijeđati koliko želiš, ali ni posvajanje dvadesetero žive djece ne može opravdati ubojstvo jednog jedinog pod vlastitim srcem. Jednoga dana ćeš to shvatiti, savjest počne progoniti kad čovjek ostane bolestan, u godinama i sam. Žena sam, prošla sam svašta, kao i moje prijateljice i i te kako znam što žene prolaze. Kažeš, zakonski dozvoljen termin? Zakon određuje u kojem trenutku čovjek još nije čovjek, a u kojem to postaje? Danas si fetus, a sutra si dijete? Tako to ide? U nacističkoj Njemačkoj bilo je zakonski dozvoljeno ubijanje Židova. To ne znači da je bilo dobro. Progašavalo se to čišćenjem društva. Kao što se abortus naziva "čišćenjem". Jedino što se u abortusu žene čiste od vlastitog djeteta koje im apsolutno nikakvo zlo nije učinilo. Mene nemoj ništa moliti. Moli Boga da ti pokaže istinu. Abortusi su biznis, jako dobar biznis. I zato ih moćnici koji se na njima bogate zagovaraju. Guglaj: Delovi beba za prodaju. Također, guglaj slike abortiranih fetusa. Pozdrav i Bb!

   10. 3. 2019,   19:21
  • Posebice, sad ću. Prenatalni razvoj je temeljen na znanstvenim činjenicama, a liječnici su sudjelovali u izradama zakona koji omogućuju prekid do 10. tjedna trudoće. Uspoređivati to s nacističkom Njemačkom je suludo, kao i daljnja rasprava s tobom. Laku noć.

   10. 3. 2019,   20:39
  • Bogs_1: U izradi današnjeg zakona sudjelovali su liječnici bivše Juge koji su ga morali donijeti. Osim toga, tada su spoznaje o životu od začeća bile preslabe. Komunističkom društvu nije bilo stalo do života djece. Vremena su se promijenila, informacije su dostupne, zato je pro life pokret i toliko ojačao. Svi medicinski fakulteti Hrvatske u odgovoru Ustavnom sudu 2009. godine dostavili su mišljenje da ljudski život počinje začećem. Guglaj: "Pročitajte zaključak svih medicinskih fakulteta u Hrvatskoj o početku ljudskog života (2009.)" Ne gledaj tko je objavio, ispod je dokument. Uspoređivati s nacizmom je vrlo moguće. U svijetu je dosad ubijeno mnogo više nevinih beba, nego što su Hitler i Staljin zajedno pobili ljudi. Što je najgore, oni su ubijali one koje su smatrali neprijateljima. U abortusima, majke smatraju neprijateljima vlastitu nerođenu djecu. Tko ima djecu neka si zamisli kakvoga to bića danas ne bi bilo na zemlji, da su njihovi fetusi abortirani. Odbila si odgovoriti kad gestacijska vrećica postaje dijete. Kažeš, dopušteno je ubiti dijete do 10. tjedna trudnoće. Hoće li dijete u 11 tjednu preživjeti bez majčine maternice? Ne bi li ti to pomakla bar do 22. tjedna? Mislim, budući da je za tebe ljudsko biće tek ono koje može preživjeti izvan maternice. Lp i Bb! Laku noć.

   10. 3. 2019,   21:12
  • Izdvajam dio iz mišljenja svih medicinskih fakulteta upućeno Ustavnom sudu Hrvatske: „S medicinskog stajališta, u etičkom i stručnom aspektu, nema nikakvog opravdanja za pobačaj zdravog ploda na zahtjev zdrave trudnice, kako to regulira članak 15. postojećeg zakona. Medicinska se struka definira svojim profesijskim zadaćama, a to su prevencija, dijagnostika i liječenje. U pobačaju zdravog ploda zdrave trudnice na njen zahtjev nema ovih kvalifikativa, te je problem u potpunosti u prostoru zakonodavstva.“ Od ovoga se mišljenja ogradio samo 1 (jedan) profesor doktor. Dakle, vi znate bolje od liječnika! Nije bezvezan tekst Hipokratove zakletve. Hipokrat je u četvrtom stoljeću prije Krista znao više o ljudskom životu i moralu, nego vi u 21. stoljeću.

   10. 3. 2019,   21:37
  • Naporna si. Katolički si fundamentalist, ekstremist i fan Simone Gotovac. Naporno mi je raspravljati s tobom. Općenito, ne mogu raspravljati s bilo kim tko uspoređuje gestacijsku vrećicu s Židovom u konc. logoru. Molim te, zaobiđi me. Koji liječnici Juge su sudjelovali u izradi zakona o prekidu tudnoće? Pa gotovo čitava Europa je omogućila prekid trudnoće, to uopće više nije pitanje. I da, u pojedinim situacijama, on je legalan i iza prvog trimestra. Koji dio ti nije sad jasan? U slučaju teških deformacija ploda, ugroze ženinog zdravlja, maloljetničkih trudnoća, i slično.

   10. 3. 2019,   21:56
  • Po meni, ugroza ženina zdravlja prekid trudnoće bez obzira na stadij trudnoće o trošku države, teška deformacija ploda prekid trudnoće u bilo kojem stadiju o trošku države ili obveza države za skrb rođenog djeteta u ustanovi cijeli život, silovanje prekid trudnoće u prvom tromjesečju o trošku države, maljotničke trudnoće ili neželjene trudnoče zabrana pobačaja, to je stvar odgovornosti i do istih nije moralo doći. Poanta cijele priče je da 08. OŽUJKA treba biti Dan žena i samo zlonamjernici ga iskorištavaju za ovakve teme, a ujedno ti zlonamjernici pokušavaju progurati kulturu smrti jer razvijanje svijesti da država treba voditi računa o nečijem neodgovornom ponašanju i da je normalno oduzeti začeti život je ništa drugo doli kultura smrti. Dakle, pobačaj da u određenim situacijama ali apsolutno sam protiv pobačaja i to još na trošak države zbog neodgovornog ponašanja, to nipošto.

   10. 3. 2019,   22:09
  • Pa djeca od 12 godina ostaju trudna, o kakvoj odgovornosti pričamo? Prekid trudnoće iza 12. tjedna je dozvoljen u većini država EU ako trudnica ima manje od 14 godina. I to ti je automatski ugroza njenog zdravlja, jer dijete od 11 nije da može sigurno iznjeti trudnoću. U državama sklonim islamu, gdje su mahom silovana djeca, porod je jedan od vodećih uzroka smrtnosti curica. One nisu formirane ni spremne za takve traume. I prekid trudnoće se ni danas ne vrši o trošku države, već ga bolnice naplaćuju, iako su potpisnice Konvencija kojima su dužne vršiti ga o trošku države. Ja nisam za zabrane, jer ne vode ničemu osim izvođenju prekida na druge načine, vješalicama, čajevima ili trećim, a to je povratak u srednji vijek. Za prevenciju sam, informiranje, besplatnu kontracepciju, podizanje svijesti u školama, bolje rodiljne naknade, uvjete rada trudnicama i majkama, i slično. Ali zabrana do 10. tjedna ne.

   10. 3. 2019,   23:08
  • Pročitaj ponovno.

   10. 3. 2019,   23:48
  • Rodiljne naknade, da. Statistički, većina žena koje prekidaju trudnoću u RH su udane i već imaju djece.

   10. 3. 2019,   23:49
  • Znači, ako ne bi dozvolio da prave djecu ovi bez love, propala bi ti država. Plus, ljudi s lovom će prekinuti trudnoću ili privatno ili u inozemstvu, neće to ni raditi u smrdljivoj bolnici javnoj gdje će ih netko vidjeti. Praktički u tom slučaju, samo sirotinju tjeraš da rađa neželjenu djecu i sve se ponovno prelama preko bijednika bez novca. U tom slučaju je u redu da dignemo naknadu za nezaposlene rodilje na primjer s 1600kn cca. Jer žena koja rodi dijete i nema posao, s 1600kn prvih godinu dana nema ništa. A poslje joj ostaje 199kn doplatka. I da takva država brani prekid neželjene trudnoće? Smjehotresno.

   11. 3. 2019,   00:28
  • Bogs_1: Hvala na komplimentu! I Isus je bio ekstremist. Dao je život za druge, a osobito je volio malene. Drago mi je da se ekstremno borim za živote onih koji su u današnjem društvu nezaštićeni i izloženi napadima bez obrane, a to su nerođena djeca i obraćeni kršćani. Za sve što sam o abortusu napisala dala sam argumente, čak i dokumentirala. Valjda i na našim medicinskim fakultetima rade sve sami ekstremisti. To što je čitava Europa omogućila prekid trudnoće ne znači da je to dobro, kao što nisu dobre mnoge druge stvari koje današnji svijet proglašava legalnim. Danas ljevičarski lobiji upravljaju svijetom pod krinkom "tolerancije". Zamaskirali su se i osvećuju se kršćanskom svijetu što je komunistička ideja propala na vrlo lukav način: propagandom kroz medije, baš kao treći reich. Ni Hitlerove ideje naivan narod nije prepoznavao kao loše.Propaganda može svašta. To će se pokazati tek s određenim vremenskim odmakom. Što se Simone tiče, da je ostala što je bila, ti je ne bi osuđivala i napadala, ali, sad je postala čista, a k tome se i dobro i sretno udala, pa ju treba osuditi. Iz Simone zrači čista radost i ljubav. Tko to ne vidi, doista je slijep ili zatvorena srca za suosjećanje s drugima -bilo u radosti ili u tuzi. Koji dio mi nije jasan? Nije mi jasan dio u kojem fetus za tebe jednom postaje čovjek kad može preživjeti izvan maternice, a drugi put nakon službeno dopuštenog roka za abortus, iako je taj rok daleko prije nego što je beba sposobna za život vani.

   11. 3. 2019,   00:56
  • Hahahah sad ona o našem medicinskom fakultetu. Pa naš zakon dozvoljava ponavljamo prekid trudnoće i rade ga upravo liječnici, koji dio je i dalje nejasan ne shvaćam. I ne planiraju ga zabraniti, to možete zaboraviti.

   11. 3. 2019,   00:58
  • Na sreću, fundamentalisti ne kroje zakone, ni znanost.

   11. 3. 2019,   00:59
  • I naravno da tebi nije jasan dio u kojem fetus za mene postaje čovjek kako si navela, kad ga nisam ni napisala. Napisala sam kada su dozvoljeni termini za prekid trudnoće, u kojoj situaciji. Znači, ponoviti ću ti ako je potrebno, do 10 tjedna na zahtjev žene, ili dulje u koliko je trudnica ugrožena ili postoji problem s djetetom. Neki zakoni u inozemstvu produžuju rok u koliko je trudnica mlađa od 14 godina, ili silovana, ne znam kako je s tim stvar u RH.

   11. 3. 2019,   01:02
  • Bogs_1: S ovim se komentarom djelomično slažem: država treba omogućiti majkama dostojanstven život. Međutim, nekad su ljudi živjeli mnogo siromašnije nego danas, a imali su mnogo djece jer su si znali posložiti prioritete. I ta su djeca odrastala u odgovorne ljude, ne kao ova danas koja se moraju roditi sa zlatnom žlicom u ustima. Svo zlo je na ovim prostorima i započelo abortusima, jer se iz generacije u generaciju odgajaju sve razmaženija djeca koja moraju imati sve živo materijalno, samo nemaju pažnje svojih roditelja. I postaje im preskupo rađati vlastitu djecu, ali i brinuti se za ostarjele i bolesne roditelje, pa onda sve to treba pobiti, zar ne? Abortus, eutanazija...kultura smrti da bi se živjelo lagodno. I podržavaju je da bi oprali savjest. Samo, ti zaboravljaju da su oni bili fetusi i da će možda biti starci. A možda i neće. Hedonizam ubija. Poznajem obitelji koje s prosječnim primanjima odgajaju i osmero djece kojima ništa ne nedostaje. Što je najbolje, ta su djeca krasni učenici, suosjećajna i spremna pomoći drugima skromna i pristojna. Nijedna vaša teorija ne drži vodu. Znaš, siromasima uglavnom ne padaju napamet abortusi. Ne zato što ih ne mogu platiti, nego zato što poznaju neke druge vrijednosti, zato što su djeca njihovo istinsko blago.

   11. 3. 2019,   01:13
  • Bogs: Rade ga liječnici koji su dali prisegu da će štititi život od začeća do smrti. To ti je razina liječnika jednaka razini svećenika koji propovijeda jedan moralni zakon, a čini sasvim suprotno i koje vi strašno ne možete vidjeti. Liječniku koji krši svoju zakletvu, ja ne bih nikad povjerila svoje tijelo niti svoje dijete. A ti, ako si hrabra, pogledaj film "Nijemi krik". Kad bi ga svaka djevojčica pogledala, i te kako bi pazila na sebe i ne bi joj palo na pamet ići na abortus. Kao što sam ja kao dijete pogledala film :"Mi djeca s kolodvora Zoo" i toga časa odlučila da neću nikad kušati drogu.

   11. 3. 2019,   01:20
  • Prvo ja nemam teorije, već iznosim činjenice. Drugo, nekad su ljudi živjeli mnogo siromašnije nego danas, ali to vrijeme je prošlo. Nismo više na selu, ne koračamo bosonogi proplancima i ne pletemo košare. Živi se neumoljivo, nemate za struju - gasi, nema se za porez, ovrha, raditi se mora, nisu svi na selu. Plaćati se treba stan, ili kredit ili najam. Ljudi nemaju prilike za osmero djece. Statistički, znači po info koje obrađuju iz bolničkog sustava o pacijenticama, ponavljam - većina je u braku ili već ima djecu. Sumnjam da bi prekinule se trudnoće, da ljudi imaju mnogo izbora. Znači, ne možemo živjeti u društvu u kojem radimo za 3000kn, dobijemo otkaz ako zatrudnimo, ne možemo pronaći posao, stan stoji 3200, struja 400, voda 100, pelene 100, pričuva 50, hrana 1800, pokazna 200, a o troškovima djece da ne pričamo, i očekivati da će netko tko nema mogućnosti rađati dijete. Jednostavno, ako mu nema tko pomoći - neće. I onda umjesto da usmjeravamo energiju na bolje uvjete rada, vrtića, socijalne pomoći mladim majkama, osiguranju radnih mjesta i drugih poticajnih i normanih elemenata stabilnosti koji bi doprinjeli odlukama da se zadrži trudnoća jer bi osobama koje se premišljaju ponudile perspektivu, mi se bavimo osudama i daljnjom stigmatizacijom žena koje ne žele i ne mogu zadržati trudnoće. I ponavljam. Tko je naumio pobaciti, to će napraviti. Ništa osim vješalice se ne bi postiglo zabranom, i zato ista nikad neće zaživjeti.

   11. 3. 2019,   01:23
  • Prvo što znači rečenica.. Kad bi ga svaka djevojčica pogledala, i te kako bi pazila na sebe i ne bi joj palo na pamet ići na abortus. Djevojčice su uglavnom silovane ili izmanipulirane, i ne pada njima na pamet ništa, a trudnoća se prekida jer nisu u stanju je iznjeti i roditi dijete osim na način da im riskiramo život.

   11. 3. 2019,   01:25
  • Bogs, u svojem komentaru gore napisala si: "Novorođenče je spremno za vanmaternični život, a zametak u 7. tjednu nije. I postoji i te kakva razlika." Dakle, postoji i razlika između novorođenčeta i zdravog fetusa u 11 tjednu trudnoće koji također ne može preživjeti izvan maternice. Što njega čini više čovjekom od onoga u 7. tjednu? Ako nije čovjek, zašto je abortus u većini slučajeva takvoga "fetusa" nedopušten? Slažeš se sa zakonodavcima nekih američkih država gdje je dopušteno ubiti zdravu bebu i u sedmom i u devetom mjesecu trudnoće? Jesi li ikad poslušala svjedočanstvo Gianne Jessen, žene koja je preživjela abortus?

   11. 3. 2019,   01:31
  • Branimir-888: Poznajem nekoliko žena kojima su liječnici vrlo grubo, gotovo zapovjednički, savjetovali abortus jer su navodno nosile malformirane bebe. One su kao katolkinje odbile i rodile zdravu djecu. Kako su moguće takve pogreške nekih liječnika? Možda nemaju savjesti? Liječnik koji poštuje Hipokratovu zakletvu nikad neće ženu tjerati da pobaci. Poznajem oca obitelji u kojoj je ultrazvuk pokazao da se djetetu ne razvija mozak. Prognoze su bile vrlo loše. Roditelji su odbili abortus i žena do sedmog mjeseca nije išla na pregled, da izbjegnu iste savjete. Roditelji su cijelu trudnoću molili za svoje dijete. U osmom mjesecu, kad je drugi liječnik vidio prve nalaze, napao ih je i ponudio abortus odmah (u osmom mjesecu!). Oni su rekli da su došli na pregled, a ne na abortus. Kad ju je liječnik pregledao, ostao je u šoku: dijete je imalo savršen mozak! Roditelji su dobili prekrasnog zdravog dječaka. U Božja se posla ne treba miješati.

   11. 3. 2019,   01:41
  • Bogs_1: Vrlo su ekstremne i rijetke situacije da zatrudni djevojčica od 12 godina, i to je još jedan ekstrem o kojima volite govoriti u obranu abortusa, iako si sama gore priznala da veliku većinu abortusa učine odrasle žene koje su u braku i več imaju djecu i koje i te kako znaju kako djeca nastaju.Kod filma nisam mislila na dvanaestogodišnjakinje, nego na četrnaestogodišnjakinje među kojima je užasno velik broj onih koje pod poticajem seksualnih sloboda i spolnog odgoja rano stupaju u seksualne odnose i unatoč korištenju kontracepcije zatrudne. Odoh spavati. Bitno je da su svi argumenti koji zagovaraju abortus na zahtjev i još da im ga država plati vrlo, vrlo bijedni. Čitaj svjedočanstvo srbijanskog ginekologa dr. Stojana Adaševića koji je napravio 62 000 abortusa. Jedan od onih jugoslavenskih liječnika koje sam spominjala. Guglaj: "Zašto sam prestao vršiti abortuse?" Tko se hoće informirati i znati istinu, pronađe zanimljive stvari. Laku noć!

   11. 3. 2019,   01:56
  • Zapravo, u većini slučajeva dopušten je do 12. tjedna. A ja poznajem nekoliko kojima je rečeno da su djeca malformirana, i bila su. Kakve to veze ima s ičim? Ti bi natjerala ženu i koja je silovana ili kojoj je život u opasnosti da rodi, i rekla bi joj da je to volja Božja i da se ne valja mješati. I pobačaj je analogno tome volja Božja, pa ne znam zašto raspravljamo. Laku noć.

   11. 3. 2019,   02:16
  • Bogs_1: Da, ja bih nagovarala svaku trudnu ženu da rodi, jer ono dijete u njoj nije ni za što krivo, osobito za silovanje. Bi li ti dopustila da ta žena nekažnjeno ubije silovatelja koji joj je učinio zlo? Ne, ti bi silovatelja zaštitila, a nevino dijete ubila. Time zločinac pobjeđuje, jer prvom svojem zločinu nekažnjeno dodaje i drugi: krivnju za ubojstvo vlastitog djeteta. Da, Božja je volja da se dijete rodi, jer je svakom djetetu Bog namijenio svrhu i cilj u životu, čak i onome koje će živjeti možda samo nekoliko sati. Pobačaj nije Božja volja, nego zadiranje u Božju volju. Bezbroj stvari koje se događaju na ovom svijetu nisu Božja volja, ali ih Bog dopušta zbog čovjekove slobode u koju nikad ne zadire. Bog čovjeka ni na što ne prisiljava. Bog je prilikom stvaranja čovjeka odredio sve što je za čovjekovu vječnu sreću dobro i potrebno. Raditi suprotno od toga, čovjeka isključuje iz vječne sreće. No, Bog ga neće prisiljavati da bude sretan, ako je slobodnom voljom izabrao biti nesretan. Đavao sili. Bog daje izbor.

   11. 3. 2019,   20:24
  • I ti se zadireš u tuđu volju, pa nemaš s tim problema. Znači, prisilila bi i bolesnu ženu i slovanu i dijete da rode?

   11. 3. 2019,   22:02
  • Bogs_1: Ti imaš problema sa razumijevanjem pročitanog i na moja pitanja odgovaraš pitanjima? Ne znaš razliku između "nagovoriti" i "prisiliti"'? Pro life pokret nikad ne ide sa zabranama, nego sa poticanjem svjesnosti u žena da je abortus ubojstvo nevinog djeteta. Kreni već jednom retroaktivno i pomisli tko bi se sad ovdje sa mnom prepucavao da je tvoja majka abortirala tebe dok si bila "gestacijska vrećica". Možda bi tebi više odgovaralo da ne živiš, da te nema? Možda ti život nije lijep? Sjećam se jednom kako je neka zagovornica abortusa izjavila kako je za djecu bolje da se ne rode jer je ovaj svijet prepun patnje i boli, pa ih treba ubiti iz samilosti. No sebe nije ubila, iako je svijet pun patnje i boli. Ne bi li bilo fer prepustiti tome djetetu izbor želi li živjeti ili ne? Znaš li koliko bi svijet bio siromašniji bez jednoga Nicka Vujčića? Znaš li kolikim je on životima vratio radost svojim postojanjem? Da se tebe pitalo, njega danas ne bi bilo, jer čemu da se rodi dijete bez ruku i nogu i pati cijeloga života? Svatko, baš svatko, kako sam rekla, ima svoj smisao u životu. Na žalost, ima mnogo zdravih ludi koji žive život besmisleno, smatraju sebe nesretnima jer nisu otkrili svoj smisao. Meni je takvih ljudi žao, ali nije rečeno da im neće proraditi onaj "klik" u glavi i da neće shvatiti da život nije samo "u se, na se i poda se", nego nešto više od toga. Što se tiče trudnoće djeteta, mnogo veću štetu tom djetetu može nanijeti abortus, nego porod.

   12. 3. 2019,   03:01
  • "'Što se tiče trudnoće djeteta, mnogo veću štetu tom djetetu može nanijeti abortus, nego porod."' - Osoba koja ovako nešto izjavljuje nje svoja i ne možemo nastaviti komunikaciju. Pozdrav.

   12. 3. 2019,   13:15
  • Bogs_1: Ma, ne brini! Glavno da si ti svoja. Pozdrav i tebi! Osoba koja ne vjeruje u vječni život i kojoj je savjest na odmoru, ne može znati kakvu štetu nanos abortus. Pozdrav i tebi i Božji blagoslov!

   12. 3. 2019,   22:20
 • Tuke i tukci,u Hrvatskoj je ožujak a ne mart.

  8. 3. 2019,   19:56
 • Bi se jeb*** a? A onda ubijati nerođenu djecu... Koji nemoral

  8. 3. 2019,   19:44
 • to su one aktivistice koje se bore za migrante.......pametnomu dost

  8. 3. 2019,   19:20
 • Zar štitite žene tako da ih šaljete na abortus? Sram vas bilo! Progovorite konačno o sprečavanju neželjenh trudnoća. Pa nije trudnoća u današnje doba nešto što se ne može spriječiti. Edukacija, zaštita, odgoda seksa ako postoji mogućnost neželjene trudnoće, a vi samo o dostupnostti abortusa. Kakvu poruku šaljete zagovaranjem abortusa? Žene mogu potpuno same odlučivati o svom tijelu, ali izgleda da odlučuju malo prekasno. O tome treba konačno progovoriti. Nije abortus bezazlen niti je to vađenje zuba!

  8. 3. 2019,   20:19
 • Su djelili sendviće i sokove?

  8. 3. 2019,   18:56
 • Sretan vam DAN ŽENA ---- DAN ŽENA --nemojte o smrtnim osudama za DAN ŽENA to ne ide jedno sa drugim. Slavite jednakopravnost sa muškima za DAN ŽENA a ne o pravu na pobacaj.

  8. 3. 2019,   19:05