Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Nećemo koalirati s HDZ-om jer se meni u Remetinec ne ide!'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL 6

Dragutin Lesar je na predstavljanju programa Hrvatskih laburista govorio uglavnom o pravima radnika. Bolne rezove, kaže, treba uvesti privilegiranima i korumpiranima

Dragutin Lesar predstavio je program stranke Hrvatski laburisti - Stranka rada pod nazivom Plan A. Odmah je naglasio kako se ne radi o predizbornom programu jer ga stranka ima već dulje vrijeme i ne žele ga mijenjati samo zbog izbora. Očekivano, najviše se govorilo o radnicima i njihovim pravima. Uspjehom na izborima smatrat će osvojenih minimalno šest mandata u Saboru.

Tako žele povećati broj radnih mjesta obnovom proizvodnog sektora. Laburisti smatraju da država treba imati ulogu na tržištu, ali kako bi ispravila nepravilnosti i nepravde. Podržavaju rad nedjeljom i praznicima, ali samo ako se donese kolektivni ugovor na nacionalnoj razini kojim bi se spriječilo izrabljivanje radnika i neplaćanje prekovremenog rada. Isto tako, sustav minimalnih plaća treba utvrditi u odnosu na profitabilnost sektora. 

U četiri godine mandata žele postići da prosječna starosna mirovina iznosi minimalno 50 posto prosječne plaće. Za odlazak u mirovinu ne smije se podizati dobna granica dok nezaposlenost ne padne na pet posto i dok se u obzir ne uzmu godine staža, tvrdi Lesar. Žele reviziju povlaštenih mirovina u svih trinaest kategorija, a traže i bolne rezove za 'privilegirane kaste,povlaštene i političke elite, bankare i korupcijsku bandu'.

Glasanje 'za', a ne 'protiv'

- U Hrvatskoj caruje politička neodgovornost. Nužno je ukinuti plaće i razriješiti dužnosti političare koji su u Remetincu ili koji su u bijegu od hrvatskih sudova - rekao je predsjednik stranke. Dodao je kako Laburisti neće koalirati s HDZ-om niti s njihovim partnerima jer se 'njemu u Remetinec ne ide'. S Kukuriku koalicijom moguća je koalicija ako pristanu na njihove uvjete. Laburisti se, inače, protive porezu na imovinu, ali smatraju kako je nužno uvesti porez na financijske transakcije. 

- Nakon ovih izbora nitko neće imati pravo na reklamaciju, jer prvi put Laburisti građanima daju mogućnost glasati 'za', a ne 'protiv' neke opcije - zaključio je Lesar.

Komentari (82)
  • Moj glas imaš,definitivno,ali molim te nemoj me razočarati.!?Čuda ne očekujem,jer nitko pa ni ti,ne može u kratkom roku dovesti ovaj nered koji je stvaran godinama u apsolutni red.!

    19. 10. 2011,   14:24
  • Lesar ima moj glas. To sam prelomio već odavno, iako znam da neće imati baš nekog velikog utjecaja na novu vladu, čini mi se nekako najpošteniji od svih političara "na tržištu".

    19. 10. 2011,   15:22
  • Nećemo koalirati s HDZ-om jer se meni u Remetinec ne ide...svaka cast to se cijeni i trazi samo sto ce nas glupi narod opet glasat za hdz

    19. 10. 2011,   16:02