Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Nećemo podržati proračun ne date li djeci besplatne knjige...'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Izvor blizak tom saborskom klubu kaže da su njegovi zastupnici sa svojim zahtjevom u utorak upoznali ministra financija Zdravka Marića, pozivajući se pritom na ustavnu odredbu...

Državni proračun za iduću godinu, o kojem će Hrvatski sabor glasovati u ponedjeljak 3. prosinca, neće imati podršku 'Bandićevog', odnosno Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika, ne osiguraju li se u njemu sredstva za besplatne udžbenike za osnovnoškolce u cijeloj državi, doznaje se u utorak u Saboru.

Izvor blizak tom saborskom klubu kaže da su njegovi zastupnici sa svojim zahtjevom u utorak upoznali ministra financija Zdravka Marića, pozivajući se pritom na ustavnu odredbu da je obvezno obrazovanje besplatno, da bi to financijski rasteretilo roditelje i riješilo ih obveze hodanja po knjižarama.

 Oko 200 milijuna kuna, koliko bi trebalo za besplatne udžbenike, moguće je naći u proračunu koji za iduću godinu iznosi 140 milijardi kuna, a potrudi li se, država kroz sustav središnje javne nabave lako može doći do najpovoljnijih ponuđača, uvjereni su u Klubu kojemu je na čelu stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

 Traže da se na tragu tog zahtjeva uredi i novi zakon o udžbenicima, uz poruku: "Ako ima za tablete, ima i za besplatne udžbenike".

 Smatramo da država ima prostora i vremena za prihvatiti naš prijedlog, udžbenici se osiguravaju na jesen, pa do tada ima vremena organizirati se, poručuje izbor blizak klubu i napominje da stav deset članova kluba dijeli i nezavisni Željko Lacković.

 Za donošenje državnog proračuna potrebno je 76 zastupničkih glasova, a glasovanje će biti 3. prosinca 2018. godine.

Komentari (56)
  • Bandić je takav zaplet dogovorio sa Plenkijem koji će napraviti rasplet i oba će pokupiti populističke poene.Užas.Nego kada će suđenje Bandiću njegovim 12 veličanstvenih jarana.?

    20. 11. 2018,   13:44
  • Haaaaa, haaa, haaa - ma kome ti mažeš oči... Naravno da ćeš podržati, svi za jednog - jedan za sve...

    20. 11. 2018,   13:38
  • Triba dicu školovat! Nećemo ih valjda nepismene slat u NJemačku, Irsku, Švedsku, pa da nam njihovi političari natrljaju nos zbog nestručnosti i vrate ih nazad?

    20. 11. 2018,   14:06