Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Nećemo se smiriti dok se ne sruši plan o umirovljenju sa 67'

None Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ne treba zaboraviti što se građanima nudi -  skraćivanje prijelaznog razdoblja za izjednačavanje godina za odlazak u mirovinu žena i muškarca, kaže Sever...

Vlada je u Sabor uputila cjelovitu mirovinsku reformu. Paket od šest zakona koji će promijeniti naše mirovine s, kako Vlada tvrdi, nekoliko ciljeva - u prvom redu, osigurat će veće mirovine, financijsku stabilnost i dugoročnu održivost mirovinskog sustava. Za koji godišnje, za sada, nedostaje čak 17 milijardi kuna. 

Sindikalna scena nezadovoljna je predloženim, posebno dijelom koji se odnosi na dobnu granicu za odlazak u mirovinu, koja je 67 godina. Za subotu najavljuju prosvjed. 

Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, rekla je za HRT kako želi umiriti umirovljenike - mirovine stižu na vrijeme i nadalje će stizati. Podsjetila je da je Vlada u svega dvije godine podigla mirovine za 6,4 posto. Imamo jako dobru tendenciju, s tom tendencijom nastavljamo i dalje. "Mirovinska reforma već od iduće godine donosi dodatno povećanje mirovina za 3 posto. Ona je nužna za stabilnost mirovinskog sustava, želimo jednakopravan položaj za sve naše skupine umirovljenika, želimo da i oni sa najnižim mirovinama, a njih je 246 tisuća, imaju više mirovine, izjavila je državna tajnica.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata kaže kako sindikati nemaju ništa protiv povećanja mirovina od tri posto. No, sve ovo što je iznijela državna tajnica on smatra dimnom zavjesom. "Ne treba zaboraviti što se građanima nudi -  skraćivanje prijelaznog razdoblja za izjednačavanje godina za odlazak u mirovinu žena i muškarca. Konačni cilj je da dobna granica za odlazak u mirovinu bude za sve 67 godina, što je zapravo ono na čemu inzistira Europska komisija, Svjetska banka, MMF... Ova vlada se prostrla pred takove tražitelje, njima je narod očito negdje u drugom planu. Mi ćemo protiv toga ustati, nećemo se smiriti dok se to ne sruši", ustvrdio je Sever na HRT-u.

Komentari (23)
  • do god imamo zaposlene radnike na određeno vrijeme , gdje mu poslodavac može dati otkaz kad mu se svidi, radni vijek do 67 godina starosti radnika nije dovoljan da zaradi svoju mirovinu

    18. 10. 2018,   09:23
  • Samo neradnici i luđaci mogu predložiti i izglasati rad do 67 godina.

    18. 10. 2018,   00:19
  • Jasno je da sindikati nisu do sad ništa pokazali, ali ovaj zakon koji se nameće treba zaustaviti, a to može samo narod. Svojoj djeci ne izlaskom na prosvjed činimo nepravdu. Ovdje ne smije biti lijevi ili desnih, ovdje se radi o ljudima koji imaju sad do šezdeset godina, ovdje se radi o djeci koja počinju raditi, na kraju ovdje se radi i o onima koji rade teške fizičke posloive, zaboravimo podijeljenost, ovo nije trenutak blaćenja Severa i ostalih sindikalista za koje znamo da ništa nisu napravili osim lijepe zgrade u kojoj su smješteni, nemojmo dozvoliti da oni koji su za ovaj zakon da su za narod, nisu, oni su vjerojatno dobro podkoženi, ne vjerujte , napadi u ovom momentu na Severa i ostale dolaze od onih koji ne žele dobro narodu. Sjetite se da ćemo biti krivci za svoju djecu.

    18. 10. 2018,   07:30