Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Nedopustivo je oskvrnjivanje digniteta i žrtve branitelja...'

None Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ministarstvo hrvatskih branitelja ističe kako je svaki oblik devastacije spomen-obilježja podignutih u čast poginulim hrvatskim braniteljima vandalizam je koji zaslužuje oštru osudu cjelokupne javnosti

Ministarstvo hrvatskih branitelja najoštrije je u utorak osudilo vandalski čin nad spomen-obilježjem hrvatskim braniteljima poginulim u obrani Dubrovnika, na Golubovu kamenu kod Rijeke dubrovačke, istaknuvši kako su takvi šokantni izgredi u posljednje vrijeme postali sve učestaliji.

"Nedopustivo je oskvrnjivanje digniteta i žrtve poginulih hrvatskih branitelja. Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata koji su smrtno stradali u obrani suvereniteta Republike Hrvatske smatraju se povijesno značajnim osobama. Njihovi životi temelj su zemlje u kojoj živimo. Nepoštivanje uspomene na ljude koji su najzaslužniji za stvaranje samostalne i nezavisne Republike Hrvatske, koji su u jednom povijesnom vremenu svoju zemlju i narod stavili ispred vlastitih života, odraz je nepoštivanja vlastite zemlje i vlastitog identiteta", navodi se u priopćenju.

Ministarstvo hrvatskih branitelja ističe kako je svaki oblik devastacije spomen-obilježja podignutih u čast poginulim hrvatskim braniteljima vandalizam je koji zaslužuje oštru osudu cjelokupne javnosti, a kao društvo moramo pronaći načina kako se suprotstaviti takvim vandalskim izgredima počinjenim iz osobite mržnje prema temeljnim vrijednostima Republike Hrvatske.  

"Očekujemo od nadležnih tijela da u što skorijem roku poduzmu sve raspoložive mjere za pronalazak i kažnjavanje počinitelja. Ministarstvo hrvatskih branitelja štiti sve vrijednosti Domovinskog rata i poduzet će sve u okviru svojih nadležnosti kako bi se otkrili počinitelji i spriječili ovakvi vandalski izgredi", dodaje se u priopćenju.

Ističu kako u slučaju devastacije spomen-obilježja poginulim pripadnicima postrojbe posebnih namjena Kobac u mjestu Slivnica, u općini Ravno u BIH reagiralo prema Ministarstvu vanjskih poslova te su u međuvremenu zaprimili izvješće Generalnog konzulata Republike Hrvatske u BiH o poduzetim radnjama oko pronalaska počinitelja.

Navode kako su incidenti jedan od razloga zbog kojih je Ministarstvo u postupku izrade Zakona o spomen-obilježjima iz Domovinskog rata, u kojem će na poseban način propisati načine njihove zaštite i kaznene odredbe u slučaju njihove devastacije.

Ministarstvo hrvatskih branitelja izvijestilo je da će kroz svoj Program sufinanciranja izgradnje i uređenja spomen-obilježja osigurati obnavljanje devastiranih spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima. Uputili su i apel svim hrvatskim građanima da se s posebnim pijetetom odnose prema svim spomenicima poginulim hrvatskim braniteljima.

Komentari (46)
  • Isti oni koji crtaju svastike po Poludu zaduženi su i za rušenje obilježja i spomenika Domovinskog rata ! To je zadaća jugoudbaša i paraobavještajnog podzemlja ... držati Hrvate razjedinjene , izbjegle i osiromašene , dovesti one koje će ih i dalje financirati i preko kojih će se razmnožavati. To je bio sistem jugosmradije i takav oproban i isproban i dalje savršeno funkcionira u ovom jadnom narodu !

    6. 2. 2019,   05:54
  • Složio bih se s kolegom Bronhi - original-om na početku. Ipak bih primijetio sljedeče; Korupcija, gospodarski kriminal, nepotizam (uhljebljivanje) klijentelizam, veze i poznanstva, više nisu ni najmanji grijeh nego način života i jedina mogučnost opstanka u Hrvatskoj a proganjaju se tek tu i tamo, tek toliko da se javnost drži u uvjerenju da se te pojave suzbijaju. I to ne znaju i ne vide samo oni koji se prave da ne vide i ne znaju i oni koji od toga imaju koristi. Stoga bi me iskreno zanimalo da li je za Ministarstvo hrvatskih branitelja i rukovodstva udruga hrvatskih branitelja takva, goreopisana Hrvatska oskvrnjivanje digniteta i žrtve branitelja.

    6. 2. 2019,   07:25
  • Nedopustivo je i da moj stric, dragovoljac domovinskog rata, koji se boria po Slavoniji i Dalmaciji sad živi samo od zahvalnica i u siromaštvu s dijagnozon ptsp-a.... Nema nikakvih primanja i država ga je totalno zaboravila.. Sramota!!!! Stvoria je našu Hrvatsku braneći je, a nakon 27 godina od rata, ka da i ne postoji...

    5. 2. 2019,   22:39