Obavijesti

News

Komentari 96

Neimaština: Umjesto u stanu žive u kavezu od 1,5 'kvadrata'

Neimaština: Umjesto u stanu žive u kavezu od 1,5 'kvadrata'
3

Cijena kaveza je oko 167 dolara na mjesec, što je oko 960 kn. Kavezi su 'natrpani' u veće stanove u radničkoj četvrti Zapadni Kowloon i dom su za čak 100.000 ljudi

VIDEO

Hong Kong je u svijetu poznat kao grad bogatstva no postoji tamna strana koje su rijetki svjesni. Naime, najsiromašniji stanovnici ne mogu si priuštiti niti najjeftinije stanove te su prisiljeni živjeti u pravim kavezima. Kao da situacija nije dovoljno tragična, i za kaveze koji su jedva veličine 1,5 kvadratnog metra, moraju plaćati najam. Cijena kaveza je oko 167 američkih dolara na mjesec, što je oko 960 kuna. Kavezi su smješteni u veće stanove u radničkoj četvrti Zapadni Kowloon i dom su za čak 100.000 ljudi. U svakom od stanova postoje tek dva zahoda koji stanovnici dijele s ostalima, od kojih su većina stariji muškarci. Kuhinje nema, osim male sobe u kojoj je samo sudoper. Odjeću peru u kantama, a umjesto na madracima spavaju na tankim podlogama poput linoleuma ili prostirki od bambusa. 

'Ne želim socijalni stan jer ću napustiti prijatelje'

Leung Cho-yin (67) je jedan od stanovnika. 

- Toliko sam već potrošen da sam navikao na ovo. Ništa ne mogu učiniti, moram živjeti ovdje. Moram preživjeti - ispričao je Leung, koji je radio kao mesar prije nego je ostao bez prsta. Obitelji nema, a za socijalni smještaj se ne želi prijavljivati jer bi, kaže, morao napustiti svoje 'susjede' i prijatelje s kojima dijeli sudbinu. Očekuje da će ostatak života provesti u kavezu. 

Na listi čekanja i do četiri godine 

Lee Tat-fong (63), koja u kavezu živi s dvoje unuka, za socijalni smještaj se ipak prijavila. No, statistike pokazuju da najsiromašniji na takav smještaj čekaju i do četiri godine. Unatoč bolesti i siromaštvu, preuzela je brigu o unucima nakon što je njihov otac jednostavno nestao. Njihova majka nije dobila dopuštenje vlasti da iz središnje Kine dođe u Hong Kong kako bi bila s djecom. Dane provode u kavezu od 4,5 kvadratna metra, koji se nalazi u sklopu stana u kojemu je još šest kaveza. 

- Prostora je premalo. Jedva možemo disati. Iscrpljujuće je, a nekad sam toliko ljuta da samo plačem, ali to nitko ne vidi - kaže Lee. 

Cijene nekretnina u Hong Kongu udvostručile su se od 2008. godine, kao i najmovi. Stanje je ipak malo bolje od kada je na mjesto šefa administracije Hong Konga sjeo Leung Chun-ying, no stanovnici kaveza imaju vrlo malo povjerenja u poboljšanje svoje situacije, piše Oddity Central.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu