Obavijesti

News

Komentari 3

Neispravni uređaji za srce se povlače: Ima ih i u Hrvatskoj

Hrvatske bolnice nabavile su 1472 spomenutih uređaja, a ne zna se još koliko ih je ugrađeno pacijentima. Medtronic napominje liječnicima da ih ne vade

VIDEO

Američka tvrtka Medtronic povukla je u siječnju neke od svojih pacemakera, i to zbog pogreške u elektronici. Pozvala je sve bolnice da vrate uređaje koje još nisu ugradili. Među njima su i one u Hrvatskoj koje su nabavile 1472 njihova uređaja, no još se ne zna koliko ih je takvih neispravnih ugrađeno pacijentima.

Zasad se kod nas s problemima javio samo jedan od njih, a u svijetu još četiri. Kako nam kažu iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), to je pet prijava na 156.957 elektrosimulatora, koliko ih je Medtronic prodao diljem svijeta od 10. ožujka 2017. do 7. siječnja 2019. godine. Odmah su početkom siječnja, nakon prve dvije prijave, obavijestili o svemu HALMED.

- Problem s navedenim elektrostimulatorima očituje se kao pauza u elektrostimulaciji u trajanju od jedne i pol sekunde ili dulje, a vjerojatnost pojave takve pauze, prema našoj procjeni, iznosi 2,8 posto mjesečno - kažu iz Medtronica uz napomenu liječnicima da ugrađene pacemakere ne vade jer se radi o manjoj pogrešci zbog koje može doći do kratke nevjestice, ali koja ne ugrožava živote pacijenata.

Do sada nije prijavljen ni jedan smrtni slučaj, a sporni uređaji će se se ažurirati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Do druge polovine 2019. godine ažurirat ćemo softver i to će trajno riješiti problem. A do tada će liječnik privremeno reprogramirati ugrađeni uređaj koji je podložan pojavi pogreške kako bi se eliminirao rizik vezan uz ovaj problem - ističu iz Medtronica.

U zagrebačkom KB-u Sveti Duh, doznajemo, ugradili su sedam uređaja ove tvrtke.

- Pozvali smo sve pacijente, pregledali elektrosimulatore, a navedene pogreške na njima nisu detektirane - istaknula nam je u četvrtak Jozica Šikić, pročelnica Zavoda za bolesti srca i krvnih žila KB-a Sveti Duh.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u četvrtak je poručio kako je upoznat sa situacijom te istaknuo kako ne treba dizati paniku.

- Medtronic je najveći svjetski proizvođač koji u jednoj seriji ima određenih malih programskih problema. Obaviještene su sve medicinske ustanove u svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Pacijenti nisu ugroženi, pojavnost malih pauza je vrlo kratka, oko jedne sekunde, a svi pacijenti se pozivaju u bolnicu gdje će pod kontrolom pacemakeri biti reprogramirani tako da ne treba dizati paniku. Opasnosti nema, sve je pod kontrolom - rekao je Kujundžić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti
Ustavni sud: 'Milanović ne može biti mandatar', nižu se reakcije, oglasili se Grmoja, Tomašević...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Ustavni sud: 'Milanović ne može biti mandatar', nižu se reakcije, oglasili se Grmoja, Tomašević...

Ako privremeni predsjednik da mandat za sastav vlade Milanoviću, Ustavni sud može to poništiti. Ako sabor izglasa povjerenje vladi u kojoj bi premijer bio Milanović, Ustavni sud to može poništiti, rekao je Šeparović