Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Neka 30. svibnja bude praznik, a o nazivu ćemo raspravljati'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Rekao je da mu se čini da je u odnosu na '90-e blagdan koji se sada najsvečanije obilježava 5. kolovoza. Dobrim smatra što Branko Bačić želi konsenzus oko te teme

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk u četvrtak je izjavio da osobno nema ništa protiv toga da 30. svibnja bude državni praznik, a da se o imenima može raspravljati.

Dodao je da oko toga ne bi trebalo biti velikih prijepora te da misli da će i SDP biti istog stajališta, iako u stranci još nisu raspravljali o tome.

"Predsjednik Vlade jučer je istaknuo šest datuma u procesu stvaranja samostalne Republike Hrvatske i naveo 30. svibnja, 25. lipnja, 8. listopada, 5. kolovoza kao Dan pobjede i u tom kontekstu je dao dobar uvod za normalnu raspravu treba li preispitati sadašnji Zakon o blagdanima“, kazao je Bauk.

"Osobno nemam ništa protiv da 30. svibnja bude državni praznik, a treba li ga nazvati Dan državnosti ili dati neki drugi naziv, to je za raspravu. Smatram da i 25. lipnja treba ostati jer je tada donesena odluka o samostalnosti i suverenosti i rođena hrvatska država“, dodao je.

Rekao je da mu se čini da je u odnosu na '90-e blagdan koji se sada najsvečanije obilježava 5. kolovoza. Dobrim smatra što Branko Bačić želi konsenzus oko te teme.

Na Dan Hrvatskog sabora komentirao je loše ocjene koje ta institucija dobiva od građana za svoj rad, napomenuvši da građani daju niske ocjene jer u Saboru sjede i oni koje ne žele tamo, a u Vladi ima samo jedna politička opcija. "Ovdje možda netko tko nas podupire ne daje veliku ocjenu zbog Glasnovića ili nekog drugog. A na nama je da radimo za ono za što su nam dali povjerenje. Ne mogu utjecati ako netko ovdje počne divljati“, smatra Bauk.

Upitan čeka li Natašu Novaković ista sudbina kao i Daliju Orešković na čelu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, odgovorio je: "Ako da, to je znak da će odraditi cijeli mandat, to je bolja varijanta, nadam se da nije kao pravobraniteljica za djecu zbog koje se mijenjao zakon“.

"Nikakve promjene koje bi štitile dužnosnike od javne kontrole mi nećemo podržati. Zakon može ostati jer je pokazao kvalitete, a stvari koje treba popraviti su sitne“, prokomentirao je najavu promjena Zakona o sukobu interesa.

Bauk smatra da se Povjerenstvo ne bavi vladajućima ništa više nego što se bavilo SDP-ovcima dok su bili vladajući. "Bitno je kakve se odluke donose, a ne čime se bave, a sudovi su dosad potvrđivali većinom njihove odluke“, zaključio je Bauk.

Komentari (11)
  • niti sabor ima dignitet niti ste zaslužili slaviti ovaj dan jer je ta institucija na razini cirkusa - kada će biti praznik apsolutno nebitno već jednom počnite raditi nešto korisno

    30. 5. 2019,   13:36
  • 4 praznika za istu stvar, tako da se obezvrijedi. Napravite jedan ( 1 praznik) kao što to ima Francuska i USA, a ne kada se tko.....

    30. 5. 2019,   13:32
  • Osmislite jedan praznik koji će trajati dva dana i da ga ljudi zapamte i slave.

    30. 5. 2019,   14:42