Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Neka Divjak uputi novi dopis o udžbenicima ili nek' da ostavku

None Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Klub će pokrenuti postupak ministričine smjene, najavljuje član Kluba i potpredsjednik Stranke rada i solidarnosti Kažimir Varda, nezadovoljan planom Ministarstva obrazovanja

Bandićev saborski Klub zastupnika zatražio je u petak od ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak da povuče dopis upućen osnovnim školama o nabavci udžbenika obveznih predmeta za iduću školsku godinu, odnosno da uputi novi ili podnese ostavku.

Ako se to ne dogodi, Klub će pokrenuti postupak ministričine smjene, najavljuje član Kluba i potpredsjednik Stranke rada i solidarnosti Kažimir Varda, nezadovoljan planom Ministarstva obrazovanja da među udžbenicima koje će platiti država ne budu i udžbenici za vjeronauk, jer se, kako tumači, radi o izbornom, a ne obveznom predmetu.

Zagreb: Josip Bozanić predvodio uskrsno euharistijsko slavlje DRŽAVA NE PLAĆA KNJIGE Crkva se žali na diskriminaciju vjeronauka oko plaćanja knjiga

Varda objašnjava da se Klub na taj korak odlučio potaknut uvidom u prepisku između ministarstava financija i znanosti i obrazovanja o nabavi osnovnoškolskih udžbenika.

Navodi kako je Ministarstvo financija dopisom dalo prethodnu suglasnost Ministarstvu obrazovanja da pokrene postupak nabave udžbenika za učenike osnovnih škola, obvezavši se za to osigurati 122 milijuna kuna, ne radeći pritom razliku između udžbenika za obvezne i izborne predmete.

U dopisu koje je Ministarstvo Blaženke Divjak poslalo školama navodi se da se suglasnost Ministarstva financija odnosi samo na nabavku udžbenika obveznih predmeta, što je "krajnja manipulacija", poručuje Varda te dodaje da ni Zakon o udžbenicima ne radi razliku između udžbenika kad je u pitanju njihova nabava iz sredstava Ministarstva, odnosno države, jer izborni predmet kad se učenik za njega opredijeli postaje obvezan.

Slijedom svega navedenoga, Bandićev saborski Klub traži od ministrice Divjak da povuče svoj dopis osnovnim školama, uputi novi ili podnese ostavku.

Ako se to ne dogodi, Klub će pokrenuti postupak njene smjene, poručuju iz Kluba.

Komentari (4)
  • A onima koji ne idu na vjeronauk dati im novčanu naknadu u vrijednosti udžbenika! :P Najbolje bi bilo iz plaća dotičnog Bandićeva kluba.

    31. 5. 2019,   12:31
  • Ajde Bandiću vrati se ti od kuda si i došao , tamo gdje se još računa na grah. Vrijeme te pregazilo.

    31. 5. 2019,   13:36
  • RKC je posebnost koju nitko ne brani,ali svoju posebnost neka sama plaća,kao i sve ostale posebnosti.

    31. 5. 2019,   15:30