Obavijesti

News

Komentari 70

'Neka Šuica dokaže porijeklo imovine i sve će biti riješeno'

'Neka Šuica dokaže porijeklo imovine i sve će biti riješeno'
1

Na pitanje je li, kada je postavljao pitanja o Šuičinoj imovini, na bilo koji način surađivao s GONG-om, Grbin je odgovorio kako je surađivao s hrvatskim medijima

VIDEO

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin odbacio je u petak optužbe premijera Andreja Plenkovića da je nevladina udruga GONG produžena ruka SDP-a s kojom orkestrirano napadaju kandidatkinju za povjerenicu Europske komisije Dubravku Šuicu zbog njezine imovine, poručivši da Šuica treba dokazati porijeklo imovine.

"Odgovor na premijerove optužbe je vrlo jednostavan - dokažite porijeklo imovine i sve će biti riješeno. Već godinama u hrvatskim medijima, dosta opravdano, postoje informacije o nesrazmjeru primanja i imovine koju Šuica posjeduje", rekao je Grbin.

Kada je Šuica postala kandidatkinja za povjerenicu, kaže Grbin, smatrao je potrebnim dati joj mogućnost da odgovori na to pitanje.

Dubravka Šuica ide na plaću od 150.000 kn: 'Velika mi je čast'
Dubravka Šuica ide na plaću od 150.000 kn: 'Velika mi je čast'

"Njen odgovor je, najblaže rečeno, smiješan jer je zanimljivo da je njenoj obitelji krenulo upravo kada je postala gradonačelnica Dubrovnika. Dokažite porijeklo imovine i sve će biti čisto i nemojte za pitanje koje je u modernoj i demokratskoj državi apsolutno normalno kriviti one koji su ga postavili nego odgovorite", poručio je.

Na pitanje je li, kada je postavljao pitanja o Šuičinoj imovini, na bilo koji način surađivao s GONG-om, Grbin je odgovorio kako je surađivao s hrvatskim medijima.

"Hrvatski mediji o tome su pisali godinama i vrlo jednostavno - sjeo sam za računalo, 'proguglao' i nakon dvadesetak minuta imao sve informacije koje su mi bile potrebne za postaviti to pitanje", pojasnio je.

Čiji su trbuhozborci u HVIDR-i

To su učinili i oni iz udruge koja već godinama promatra kako funkcionira vlast u Hrvatskoj i kada uoče nešto pogrešno reagiraju, dodao je Grbin.

Šuica postala potpredsjednica za demografiju i demokraciju
Šuica postala potpredsjednica za demografiju i demokraciju

"Reagirali su i kada je SDP bio na vlasti i kada sam ja bio predsjednik Odbora za Ustav i vodio postupak izrade Zakona o referendumu. Reagirali su, nismo se uvijek slagali, ulazili smo u konflikte, ali nikada mi nije palo na pamet prozvati GONG ili bilo koga drugoga da je trbuhozborac HDZ-a", kazao je Grbin.

Zanimljivo je, kaže, da je Plenković reagirao na GONG, ali ne i na neke druge nevladine organizacije. Nisam čuo da je na sličan način reagirao na HVIDR-u koja već danima napada jednog saborskog zastupnika i pripadnike srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Plenkoviću nikada nije palo na pamet pitati čiji su oni trbuhozborci, naglasio je Grbin.

Šuica će dobiti resor proširenja EU ili će brinuti o ribarstvu?
Šuica će dobiti resor proširenja EU ili će brinuti o ribarstvu?

Posao GONG-a je reagirati kada vide da se nešto događa, nisu uvijek u pravu, ali moraju to činiti jer ako nemamo one koji će paziti kako se vlast ponaša završit ćemo u nečemu što ne želimo, a to je diktatura, autokracija i korumpirana država, ustvrdio je.

Sa Šuičinim imovinskim karticama imamo potpuno isti problem kao s karticama Đure Sesse kada je biran za predsjednika Vrhovnog suda i kada je pribavljeno tek pola njegovih imovinskih kartica, a HDZ nije htio da se pribave i ostale, kaže Grbin.

Povjerenstvo o imovinskim karticama: Šuica od 2011. nije hrvatska dužnosnica

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaprimilo je nekoliko zahtjeva za dostavom imovinskih kartica Dubravke Šuice, no ti su zahtjevi odbijeni zbog zaštite osobnih podataka s obzirom da Šuica još od 2011. nije hrvatska dužnosnica.

Povjerenstvo je nakon zaprimanja više zahtjeva za pristup informacijama, kojima su tražene dostave imovinskih kartica hrvatske kandidatkinje za potpredsjednicu Europske komisije Dubravke Šuice, provelo test razmjernosti s obzirom da imovinske kartice sadrže niz osobnih podataka, a ona dulje od sedam godina nije dužnosnica u smislu sprječavanja sukoba interesa rekla je novinarima glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić.

Testom je utvrđeno da u konkretnom slučaju prevladava interes zaštite osobnih podataka nad interesom javnosti za dostavu kartica, pa su ti zahtjevi odbijeni, rekla je Jurišić.

No, Povjerenstvo bi pri odlučivanju o zahtjevu za dostavu Šuičinih imovinskih kartica svakako razmotrilo te okolnosti kad bi ona sama dozvolila objavu njezinih kartica.

Po pisanju medija, bivša gradonačelnica Dubrovnika i bivša zastupnica u Hrvatskom saboru, a potom i u Europskom parlamentu, navodno ima imovinu veću od pet milijuna eura.

Gong: Kako je Šuica uspjela u javnom sektoru steći imovinu od pet milijuna eura

Nevladina udruga Gong objavila je na svojim internetskim stranicama da bi hrvatska povjerenica u Europskoj komisiji mogla jednostavno zaustaviti višegodišnja nagađanja o porijeklu svoje imovine koju je, uostalom, ispitivala i porezna inspekcija.

Dovoljno bi bilo da objavi imovinske kartice s početaka svoje političke karijere, kao i nalaz porezne inspekcije o svojoj imovini, navodi Gong.

Gong pita kako je Šuica uspjela, radeći isključivo u javnom i državnom sektoru, steći imovinu procijenjenu na oko pet milijuna eura (vila u Dubrovniku, kuće na Pelješcu i u Cavtatu, stan u Zagrebu, stan u Dubrovniku, kuća za odmor u Hercegovini, jahta i tri automobila), o čemu su izvještavali mediji.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je iz Bruxellesu optužio Gong da vodi kampanju protiv Šuice.

"Šuica je prošla saslušanje na Odboru za europske poslove u Saboru i tamo su zastupnici SDP-a postavljali ove teme koje sada, kao slučajno, reciklira Gong, koji se uvijek i isključivo angažira na politici SDP-a", rekao je Plenković nakon radnog ručka s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Iz Gonga su odgovorili kako je Plenković trebao osigurati da hrvatska i europska javnost saznaju odgovore na pitanja o Šuičinoj imovini, umjesto što se deplasirano obrušava na one koji postavljaju pitanja.

Beljak: Gong je produžena ruka i trbuhozborac HSS-a

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke Krešo Beljak poručio je u petak da Gong nije produžena ruka SDP-a, nego "trbuhozborac i produžena ruka i noga HSS-a" jer je upravo ta stranka nedavno u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o porijeklu imovine.

"Vladajući su taj prijedlog odbili, ali mi ćemo i dalje inzistirati da se provjeri imovina svih političara, ali i drugih javnih osoba kao što su to suci, kod kojih ima afera iz dana u dan. Na način na koji smo mi to zamislili svake bi godine u proračun 'leglo' nekoliko milijarda kuna, a Dubravka Šuica je prva koja bi podlegla tom zakonu jer bi prvi preispitao njenu imovinu koja, prema nekim informacijama, iznosi nekoliko milijuna eura. Zdrava logika nalaže da to na zakonit način nije mogla steći“, poručio je Beljak.

Po tom bi zakonu, objasnio je, Porezna uprava naplatila svu imovinu za koju nema potvrdu da je plaćen porez i na taj način bi Šuica ili dokazala odakle joj imovina ili bi odmah ostala bez kompletne imovine, a onda bi dalje išli sudski procesi.

"Imovinu ne bi mogla uživati, nego bi imovinu uživala Republika Hrvatska, a te milijarde bi se mogle potrošiti na mnoge stvari, poput, primjerice, mirovina", rekao je.

Zastupnik Davor Vlaović rekao je da bi se tim zakonom omogućilo i uvođenje i isplata nacionalnih mirovina koje bi iznosile oko 250 eura.

"Pitanje je koliko je Šuica u Hrvatskoj, zašto se to ne ispita, oporezuje i - eto novca za veće mirovine", dodao je.

Željko Lenart ustvrdio je da "takvih Šuica" ima mnogo, pogotovo na nižim razinama, a HDZ, shvaćajući da će izgubiti izbore, daje županijama na značaju iako one nemaju svrhu i treba ih ugasiti.

"Tko laže, taj i krade, tko krade, taj i ima, a tko ima, toga se u ovoj državi poštuje", rekao je Lenart.

Beljak je rekao i da Gong nije lijeva udruga, kako je ocijenio premijer Plenković, nego udruga koja postavlja nezgodna pitanja onima koji su na vlasti. Smatra da je Gong zasmetao premijeru jer je postavio pitanje - otkud jednoj srednjoškolskoj profesorici imovina vrijedna više milijuna eura. "Da netko u deset godina može doći do takvog bogatstva, mora ili dobiti na lotu, biti broker na Wall Streetu ili biti stečajni upravitelj Agrokora", ustvrdio je Beljak, koji ne vjeruje da je toliki imetak stekao Šuičin muž, koji je kapetan duge plovidbe. 

Sanader: Gong vodi kampanju protiv Šuice i tvrdi - sve se može oprostiti osim uspjeha

Politički tajnik HDZ-a i saborski zastupnik Ante Sanader u petak je ponovio kako nevladina udruga Gong vodi kampanju protiv kandidatkinje za potpredsjednicu Komisije Dubravke Šuice te kako je očito jasna poveznica Gonga i SDP-a.

"Nevjerojatna je žestina kojom se Gong okomio na Šuicu", rekao je Sanader novinarima u Hrvatskom saboru, ističući kako je "očito jasna veza i poveznica SDP-a i Gonga" i kako je očito Gong postao "trbuhozborac" te stranke.

To, kaže, i ne čudi ako se zna da je Dragan Zelić, koji je bio izvršni direktor Gonga, postao izvršni tajnik u SDP-u.

Sanader se čudi reakciji SDP-a čiji su zastupnici bili na saborskom Odboru za europske poslove koji je saslušavao Šuicu, imali priliku postavljati pitanja, glasovati, izraziti nezadovoljstvo, ali su ostali suzdržani.

Uspjeh se ne oprašta

"Očito se radi o staroj hrvatskoj poslovici 'sve možemo oprostiti, samo ne možemo uspjeh", ustvrdio je te istaknuo kako je Šuičina nominacija "povijesni uspjeh Hrvatske", najmlađe članice Europske unije.

"Očito je i predizborno vrijeme, jer predsjednički kandidat Zoran Milanović (kojeg podržava SDP) davno je rekao da je Hrvatska slučajna država, pa očito na tragu te slučajne države njima nije normalno da neki Hrvat dođe na tako visoko mjesto kako će Dubravka Šuica", rekao je Sanader.

Uvjeren je kako je hrvatskoj javnosti jasno o čemu se radi i da su sve snage uključene da Šuica ne postane potpredsjednica Europske komisije.

"Ali vjerujem da to neće proći, da će ona biti izabrana unatoč cijelom naporu SDP-a, a i Gonga, kao njihova glasnogovornika", poručio je.

Imovinske kartice su objavljene

Imovinske kartice su objavljene, Šuica je objavljivala karticu, od vremena kad je bila gradonačelnica, saborska zastupnica i tu nema nikakvih tajni, uzvratio je Sanader na novinarski upit zar ne bi bilo jednostavnije za cijelu priču da Šuica objavi svoju karticu.

Ustrajao je da novinari imaju "javni uvid u njenu karticu" i da se "zadnja nije tako značajno promijenila".

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava