Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Don Grubišić bi strategiju, a Marasoviću je toga 'pun kufer'

None Foto: Patrik Macek/Pixsell 5

Oporba je iskritizirala Industrijsku strategiju Hrvatske za razdoblje do 2020. Zovete ju povijesnim dokumentom, a branili ste ju 10 minuta, kazali su ministru Vrdoljaku

Oporbeni saborski zastupnici iskritizirali su Industrijsku strategiju Hrvatske za razdoblje do 2020. godine, o kojoj su u četvrtak raspravljali. 

Oporba 'popljuvala' Vrdoljakovu strategiju

- Sa strategijom se dolazi na vlast, a ne odlazi s vlasti - poručio je ministru Ivanu Vrdoljaku HDZ-ov Goran Marić. Martina Dalić prigovorila je da strategija nije usklađena. 

- Tko vam je ovo pisao, mora vam vratiti novac - rekla je, a kritiku je dobacio i Ivan Šuker (HDZ).

- Neuobičajeno je da povijesni dokument, kako ga zovete, branite deset minuta - rekao je Šuker, dok je njegov stranački kolega Đuro Popijač  zamjerio što je na 80 posto od 380 strana riječ o analizama. 

- To je koristan dokument, ali to nije nikakva strategija. A ima i netočnih podataka na kraju krajeva - zaključio je Popijač. 

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak im je odgovorio.

- Ja u ni jednom trenutku nisam rekao da je to povijesni dokument. Ako može malo više koncentracije i prijedloga mjera. Ako imate sadržaj koji treba biti ujutro, ja sam ga spreman sutra staviti - rekao je Vrdoljak. 

'Sazrijelo vrijeme da se nakon 24 godine reformira i Sabor'

Tijekom saborske rasprave o industrijskoj strategiji nezavisni zastupnik don Ivan Grubišić još jednom je progovorio o troškovima zastupnika. Smatra da je sazrijelo vrijeme da se nakon 24 godine reformira i Sabor. Podsjetio je da prema Ustavu u Saboru možemo imati najmanje 100, a najviše 152 saborska zastupnika.

- Mi smo dogurali do 151, a mogli bi se vratiti na 100 ili još manje jer treba se prisjetiti da svaki dan iz državnog proračuna za troškove Sabora uzima se, ne znam točno, ali oko 250.000 kuna. Mi ovdje trošimo vrijeme i trošimo novac, a napretka nema, stojimo u jednom minusu na svim područjima - ustvrdio je don Grubišić.

Napominje da je potrebno izraditi strategiju razvoja Hrvatske za budućih 15 do 20 godina koje se treba držati svaka iduća Vlada. 

Smatra da predsjednik Sabora ili predsjedništvo treba pratiti primjenu te strategije i davati ocjenu pojedinom ministarstvu da li radi u skladu s njom ili ne. S obzirom da se ovih dana dosta govori o izbornom zakonodavstvu, a podsjetio je da je on još 2004. godine rekao da su Hrvatskoj potrebne korjenite i institucionalne promjene. Zalaže se za preferencijalno glasovanje te poručuje da se ne treba bojati udruga civilnog društva koje pokreću neka pitanja i o njima traže referendum.

- Ne bojmo se inicijativa, ne bojmo se da pretvorimo partitokraciju koja je u Hrvatskoj na djelu u demokraciju i ne bojmo se da predsjednik Sabora bude ta institucija koja će određivati i vrednovati strateški razvoj Hrvatske i kako se ta strategija odvija po pojedinim područjima - zaključio je.

Marasović: Pun mi je kufer strategija

Replicirao mu je Dujomir Marasović (HDZ).

- Znate što ću vam reći? Pun mi je kufer strategija. Predlažem da napravimo strategiju o načinu prikupljanja kestenja na Sljemenu. Toliko ja ove sve diskusije ovdje uvažavam i toliko mi znače. Ništa! Strategiju donosi jedna stranka, po mogućnosti jedan čovjek, jedan vođa u svojoj glavi i nju verificira narod na izborima, a mi smo ovdje buranija koja diže ruku. Ima vladajuća većina i sad 100 ruku, nema problema, može izglasati što je volja - uzvratio je.

Marasoviću je optimizma dao potpredsjednik Vlade Grčić kada je rekao da nije toliko lud da kaže što će napraviti u Planu 21.

'Ovo što mi ovdje lamentiramo to je nula kuna'

- E meni je to dalo optimizma da će se nešto napraviti. Ali nažalost, nisu ništa napravili i oni su se odlučili za strategiju nećemo raditi ništa nego ćemo voditi politiku iz dana u dan, drži vodu dok majstori odu tako ćemo četiri godine nekako životariti, nešto uljepšati pa ćemo biti još četiri godine. Nemamo pojma, a ovdje razgovaramo. Strategija, kad je Hitler odlučio da li će ratovati na jednoj fronti ili će otvoriti drugu frontu sa istokom, sa Rusijom. Pogriješio je, otvorio je drugu. E to su strateške odluke. A ovo što mi ovdje lamentiramo to je nula kuna. Vladajuća garnitura kad dolazi na vlast treba znati što će provoditi kroz četiri godine da narod bolje živi. Ovi ne znaju što će, na osnovu ovoga što su dosad napravili - zaključio je.

'Treba nam Nacionalna strategiju razvoja Hrvatske'

Don Grubišić s njim se ne slaže te i dalje smatra da je potrebno donijeti Nacionalnu strategiju razvoja Hrvatske koji bi napravili stručnjaci te da to bude kodeks postupanja u Saboru.

- Odgovornost za provođenje te strategije preuzima predsjednik ili može se on nazvati ban Hrvatske, predsjednik Sabora koji ne bi bio biran iz većinske stranke nego bi ga birali zastupnici između sebe na temelju njegovih stavova i projekta. Ne bi bio naklonjen ni jednoj ni drugoj strani, to je naš predsjednik, on je glavna točka i on za to odgovara i preuzima glavnu i rukovodeću ulogu u društvu. To je potrebno i bez toga ćemo lutati svake četiri godine imati novi program, a jedan mi se ekonomski stručnjak hvalio da je za tri stranke radio program - rekao je.

Baranović: Navigavanje bez karte često završi nasukavanjem 

Nezavisni zastupnik Petar Baranović, inače pomorac, strategiju je usporedio sa kartom.

- Problem je što mi ne navigavamo prema karti, a takvo navigavanje često završi na nasukavanju - slikovit je Baranović.

Komentari (44)
  • strategija industrije se provodi zadnjih 20 godina sustavno, pljačkanjem i zatvaranjem tvornica i slanjem radnika na zavod za zapošljavanje

    16. 10. 2014,   12:00
  • Nezaboravimo svi su se zalagali za ulazak u Eu,jel nam svijet reko da nismo dobro iskoristili fondove je cak nam govore da oni rade projekte za nas jer oni koji sijedekod nas nisu sposobni i nemaju vizije.Imamo nevijerojatan import a neizvozimo skoro nista,a sad kad se blize izbore opet nam govore o planovima ko o kamenim temeljcima koja je kosor postavljala.Da se mislilo na drzavu vec bi danas bili ko Svicarska,nazalost se samo kralo i gledalo sebicno zato vam narod nece nikad oprostit

    16. 10. 2014,   12:10
  • ne mogu ovi nista pokrenuti na bolje u hrvatskoj, a ni oni drugi ...

    16. 10. 2014,   12:11