Obavijesti

News

Komentari 112

"Neka živi, želim mu da živi što dulje, u sramoti i strahu..."

"Neka živi, želim mu da živi što dulje, u sramoti i strahu..."
1

Srđana Tripala splitski svećenik počeo je zlostavljati dok je imao 12 godina. Sve je napisao istražiteljima u Vatikanu. Tripalo je u crkvu došao 1991. na poziv istog tog fratra kako bi svirao u crkvenom bendu

VIDEO

Neka živi. Neka živi što dulje. Sad svi znaju tko je i kako izgleda. Neka živi u toj sramoti i strahu smije li ikome ikad pogledati u oči, kaže nam Splićanin Srđan Tripalo.

Njega je godinama, još dok je bio dječak, zlostavljao fratar G. G. (78) iz samostana svetog Frane u Splitu. Tripalo je u crkvu svetog Frane došao kao 12-godišnjak 1991. godine na poziv istog tog fratra, i to kako bi svirao u crkvenom bendu.

Uskoro ga je, kaže, fratar počeo seksualno zlostavljati.

Sa Srđanom Tripalom razgovarali smo nakon što je fratar pedofil u crkvenoj istrazi sve priznao i nakon što se otkrilo da je imao čak pet žrtava.

Svećenik pedofil iz Splita je priznao da je zlostavljao djecu
Svećenik pedofil iz Splita je priznao da je zlostavljao djecu

Tripalo nije imao ni snage ni volje prepričavati detalje, ali nam je rekao kako je uvjeren da će se javiti još žrtava tog fratra, ali i drugih svećenika.

- Kao član jednog kulturno-umjetničkog društva nastupao sam na božićnom slavlju u spomenutoj crkvi 1991. Tad sam imao nepunih 12 godina. Po završetku nastupa prišao mi je taj fratar izrazivši želju da me malo bolje upozna, kako bi bio siguran da sam ja prava osoba za popunjavanje upražnjenog mjesta gitarista u crkvenom bendu.

Naravno da sam pristao. Volio sam glazbu, uživao svirajući i nastupajući, a ovo mi je došlo kao potvrda i nagrada za sve ono teško vježbanje i usavršavanje tehnike sviranja - napisao je Tripalo u pismu koje je poslao i vatikanskim istražiteljima. Dodao je da je bio presretan što je netko primijetio njegov rad i trud.

- Crkva mi je bila sveto mjesto te utočište i utjeha, a svećenike sam redom smatrao najčišćim ljudima na svijetu po pitanju morala. Taj dan smo se samo dogovorili da ćemo se najvjerojatnije vidjeti već sutradan i da ponesem gitaru, koja mi neće trebati sljedećih pet godina, koliko je zlostavljanje trajalo - prisjećao se Tripalo. Zlostavljanje mu je upropastilo život.

Fratar u šoku: 'Nisam nikoga zlostavljao, imam 78 godina...'
Fratar u šoku: 'Nisam nikoga zlostavljao, imam 78 godina...'

- Želim upoznati i roditelje i djecu s meni znanim taktikama pedofila, kojima se isti služe kako bi djecu pridobili i naudili im, i još važnije, s taktikama koje rabe kako bi tu istu djecu natjerali na vječnu šutnju o tome što im se dogodilo ili dulje događalo - napisao je Tripalo, koji je ispričao i kako je po izlasku priče u javnost bio kod splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića.

- Sve sam mu ispričao i dodao da ću mu dovesti barem stotinu takvih kakav je bio moj zlostavljač. Rekao sam mu da ću ići od crkve do crkve, od svećenika do svećenika. Čim ih pogledam u oči, znat ću.

Prestravio se i brže bolje me otpravio - ispričao nam je Tripalo, koji očekuje da se javi još žrtava splitskog fratra.

- Ako pitate osjećam li olakšanje sad kad je moj zlostavljač prokazan, odgovor je - ne. On je sad slobodan čovjek, ali svi znaju tko je. Neka živi što dulje u toj sramoti i strahu smije li bilo kome pogledati u oči - zaključio je Tripalo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa