Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nekad su krasili kockarnicu u Las Vegasu, a danas katedralu

None Foto: Sanjin Strukić/Tomislav Miletić/Pixsell

Ipak, nisu svi bili zadovoljni podrijetlom lustera. Kažu da su kič i da im nije mjesto u katedrali. Unatoč kritici, Kaptol ih ne planira mijenjati, nego će novac radije uložiti u brojne radove

Ovog Adventa katedrala je prepuna turista koji se dolaze pomoliti ili ispovijedati. Odmah na ulazu pogled im pada na tri veličanstvena lustera koja već 16 godina osvjetljavaju crkvu.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Upravo su oni 2001. stigli iz američkog Las Vegasa u kojemu su krasili kockarnicu Gold Coast u vlasništvu poduzetnika Michaela Gughama. Skinuli su ih tijekom preuređenja te su trebali završiti na dražbi. Njihovu sudbinu potpuno je okrenula majka hrvatskog iseljenika Stefana Stankića, kojoj su se jako svidjeli te mu je predložila da pita šefa želi li ih donirati zagrebačkoj prvostolnici. Gugham je na to pristao i samo tražio fotografije nakon što ih postave. Prvog su postavili upravo u prosincu 2001. i proslijedili tražene fotografije.

- Katedrala je dotad imala rasvjetne kutije još iz doba Hermana Bolléa koje nisu bile dostatne za osvjetljenje. Uz to, katedrala se cijelo vrijeme obnavljala iz milostinje i donacija vjernika te su nam se svidjeli - kažu nam s Kaptola.

Pokazali su se praktičnima jer su zaklanjali pogled na gotovo crni strop koji je tad čekao obnovu. U međuvremenu su ga uspjeli renovirati.

- Lusteri su jednostavni za održavanje. Imamo tipku koju stisnemo da se spuste. No kad mijenjamo žarulje, moramo zatvoriti katedralu na neko vrijeme - kažu na Kaptolu. Zato su se odlučili kupiti LED ukrasne žarulje koje su štedljive i imaju dulji rok trajanja. Ta investicija im se isplatila jer troše manje energije i ne moraju zatvarati crkvu za sve koji se dolaze pomoliti.

Ipak, nisu svi bili zadovoljni podrijetlom lustera. Kažu da su kič i da im nije mjesto u katedrali. Unatoč kritici, Kaptol ih ne planira mijenjati, nego će novac radije uložiti u brojne radove na obnovi prvostolne crkve.     

Komentari (34)
  • bila bi kvalitetnija tema skela oko tornjeva, koja je tamo već gotvo tri desetljeća. donirala ju je željezara sisak za obnovu fasade, željezara je stigla i propasti a fasada još nije ostrugana.

    25. 12. 2017,   22:08
  • Razlicite ustanove sa istim ciljem....da sto vise love ostavite u njima....

    25. 12. 2017,   22:14
  • Razlika izmedzu crkve i casina je sto u casinu postoji sansa da dobijes, dok u crkvi mozes bit siguran da ostajes i bez gaća......... u visestrukom smislu

    26. 12. 2017,   02:40