Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Nekada liječnici biraju - bolje je malo boli, a siguran život...'

None Foto: Borna Filic/PIXSELL

Dodao je i da postoji nekada vremenski odmak kada je uzimana hrana i kada se ne može dati opća anestezija, tada se pristupa lokalnoj anesteziji...

Predstavnice udruge Rode Ministarstvu zdravstva uručile su 400 bolnih svjedočanstava žena iz hrvatskih bolnica, koja su skupile u protekla dva i pol dana, potaknute izjavom Mostove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić u Hrvatskom saboru da su joj u KBC-u Split obavili kiretažu bez anestezije.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić za HRT-ovu Temu dana rekao je da je razgovarao s predstavnicama Rode te da će sve nepravilnosti koje su bile, a gdje postoje dokazi - imenom i prezimenom liječnika i ordinacije, bolnice provjeriti.

Marko Prpić/Pixsell RAVNATELJ KBC-A ZAGREB 'Žao mi je zbog iskustva koje je imala Lesandrić, nije jedino...'

'Dopuštam da je bilo propusta'

Istaknuo je da je anestezija kompleksniji problem, te da puno puta pacijentice ni ne osjete kad dobiju lokalnu anesteziju pa nerijetko misle da nisu dobile ništa. "Postoje smjernice i algoritmi kako se radi, ali dopuštam da je bilo propusta i nepravilnosti i takve stvari treba sankcionirati prvenstveno da bi preveniralo da se takve stvari opet dogode."

Dodao je i da postoji nekada vremenski odmak kada je uzimana hrana i kada se ne može dati opća anestezija, tada se pristupa lokalnoj anesteziji. "Postoje pravila struke koja se ne mogu preskakati. U protivnom izgubite pacijenta na stolu. Nekada mi liječnici biramo bolje malo boli, a siguran život."

VUKOVARKA PROŽIVJELA HOROR Tražila anesteziju, a kiretirali ju na živo: 'Sve je po zakonu'

Nadzor već sutra

Kujundžić je za HRT rekao i da će nadzor u pojedinim bolnicama krenuti već sutra, a određene rezultate imat će za 2-3 tjedna. 

Na pitanje smatra li da se ide u dobrom smjeru što se tiče zdravstvenog sustava, rekao je da imamo brojne probleme kao i svi u svijetu, jer zdravstvo je kompleksan i skup sustav, ali da su brojne stvari dobre. Hrvatska je među 15 najboljih zemalja u svijetu po kvaliteti zdravstvenog sustava, rekao je.

Zagreb: Tiskani materijali joÅ¡ jednom pobijedili tablete na saborskim klupama NINČEVIĆ LESANDRIĆ: 'Morala sam progovoriti zbog svih žena koje su ignorirali...'

Opoziv kao reklama

Osvrnuo se i na petak kada je nije prošao njegov opoziv. "Ja sam se prvenstveno zamislio nad ljudima koji su tražili moj opoziv. Argumente koje su naveli samo su ukazali na sve ono što je ova Vlada napravila. Bio sam začuđen što ti ljudi govore, kao da hoće mene izreklamirati - što je sve ova Vlada napravila."

Komentirajući trošarine na alkohol i cigarete rekao da on kao liječnik zastupa dokazanu metodu da ako se značajno podignu cijene alkohola i cigareta onda će mladi teže ući u taj svijet. "Ako djeca u dobi od 12 -15 godina, kad ulaze u svijet pušenja i alkohola, tada ne uđu u taj svijet, 60 posto ih nikada neću ni ući. To je po meni kao liječniku, čovjeku i ministru zdravstva bitno", zaključio je Kujundžić.

Komentari (97)
  • Ljecnici isto nekad znaju dobacivati komentare- nije te bolilo kad si se *ebala... Ajde Kujundzicu ne kaki.

    15. 10. 2018,   23:01
  • Bolje malo boli? Ne mogu vjerovati da je u stanju izjaviti takvo sto. Bi li tako razmisljao da se radi o njemu ili nekome njemu bliskom. Pa životinji bi ublazila bol ako mogu, a kamoli ljudskom bicu! Sramota

    15. 10. 2018,   23:04
  • Jel se on s nama zajeb***? Ono što ja mislim o tebi zalosno za naciju ministre vjeruj da bi uzrokovalo brisanje mog komentara! Da imas imalo obraza jos odavno bi sam odstupio!

    15. 10. 2018,   23:22